OGLASILA SE SOFIJA

Bugarska strategija: ‘Vojsku u Ukrajinu ne šaljemo, američke trupe ne primamo, ali Francuzi su dobrodošli‘

Vlada u Sofiji poziva na diplomatsko rješenje ukrajinske krize te u isto vrijeme radi na jačanju vlastite vojske

Ilustracija, pripadnici bugarskih specijalnih snaga

 Nikolay Doychinov/Afp/Profimedia

Bugarska je 'lojalna članica NATO-a', a jedinstvo NATO saveza najbolji je odgovor na trenutnu krizu u Ukrajini, kazao je u srijedu bugarski premijer Kiril Petkov nakon proturječnih izvješća o sudjelovanju službene Sofije u gomilanju američkih snaga u istočnoj Europi, piše Russia Today.

Petkovljeva je vlada u srijedu odlučila da će provoditi "bugarsku strategiju" smanjivanja napetosti između NATO-a i Rusije što će uključivati 'apsolutno sve opcije kako bi se ova kriza razriješila diplomatskim putem', objavila je državna novinska agencija BTA.

Strategija će se temeljiti na modernizaciji bugarske vojske, kazao je Petkov. Ministar obrane Stefan Janev objasnio je da će glavni prioritet biti investiranje u borbeni bataljun od oko 1.000 vojnika.

Janev nije želio komentirati izvještaje objavljene na bugarskom nacionalnom radiju (BNR) da Sofija neće dozvoliti ulazak 1.000 američkih vojnika na svoj teritorij, no da neće imati ništa protiv francuskih vojnika.

Tu je informaciju u srijedu ujutro na BNR-u objavila izvjestiteljica iz Bruxellesa, Angelina Piskova, citirajući 'dobro obaviješten diplomatski izvor'.

No ministar je kazao da se o tako nečemu nije raspravljalo na političkoj razini, prenio je BNR.

Lokalni mediji objavili su da je Janev također zakonodavcima rekao da se bugarski vojnici neće boriti u Ukrajini bez odobrenja parlamenta, do kojeg, smatra, neće doći.

Ranije u srijedu, CNN je objavio da su Bugarska, Mađarska i Rumunjska u pregovorima s SAD-om da prihvate po 1000 američkih vojnika svaka kao dio nastojanja Washingtona da 'ohrabri' članice NATO-a u istočnoj Europi i 'odvrati' Ruse od invazije na Ukrajinu.

Američki obavještajci nagovještavaju takvu mogućnost od listopada, iako je Moskva tako nešto odbacila kao 'fake news'.

Govoreći pred parlamentarnim vijećem za obranu, Janev je rekao da niti Rusija niti itko drugi ne planira invaziju na Bugarsku te je potaknuo zastupnike da 'smanje tenzije i prestanu čitati strane medije i spekulirati'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:23