ESKALACIJA RATA

Bombaški napad, pranje novca, mafija... Balkan trese veliki skandal, sve se zakuhalo 1. svibnja

Sukob glavnog tužitelja i bivšeg premijera je na vrhuncu, a kriza vladavine prava sve je očitija

Posteri povezani s bivšim premijerom Bojkom Borisovim na ulici u Burgasu; Centar Sofije

 Profimedia, Afp/

U najnovijoj političkoj krizi u Bugarskoj glavni su likovi glavni tužitelj Ivan Gešev, kojem su dali nadimak ‘Kapa‘, i bivši premijer Bojko Borisov, nazvan ‘Tikva‘.

Politico piše o velikoj drami koja se dogodila 1. svibnja, kada je, kako tvrdi Gešev, netko pokušao bombaški napad na njegovo neprobojno SUV vozilo dok se vozio seoskom cestom.

Geševa su antikorupcijski i prodemokratski aktivisti dugo smatrali preprekom približavanja Bugarske normama Europske unije. Tijekom ljeta 2020. on je bio jedna od glavnih meta masovnih uličnih prosvjeda protiv mafije, kada su prosvjednici neuspješno tražili njegovu ostavku. Prosvjednici smatraju da su bugarski moćni tužitelji u središtu mafijaške strukture i tako osiguravaju da ‘krupne ribe‘ nikad ne budu izvedene pred lice pravde.

Otkada je preživio ulične prosvjede 2020., Geševa je bilo gotovo nemoguće otjerati. Djelomice je to zbog njegovih bliskih odnosa s Borisovim, kojemu je pomogao da prošle godine izađe iz zatvora.

image

Ivan Geshev

Nikolay Doychinov/Afp/Profimedia/Nikolay Doychinov/afp/profimedia

Priča o bombaškom napadu

No sada je nešto potaknulo njihov sukob, što nudi tračak nade onima koji se nadaju očistiti državu od korupcije. Borisov je tijesno pobijedio na izborima u travnju, a njegova kandidatkinja za premijerku, bivša povjerenica EU Mariya Gabriel, rekla je da želi da Gešev odstupi zbog štete pravosuđu.

Gešev je žestoko uzvratio ovoga tjedna, rekavši da politička klasa pokušava ubiti njega i njegovu obitelj, a dodao je i da je spreman otkriti sve o korupciji na najvišoj razini.

O njemu su svi mediji pisali 1. svibnja nakon što je rekao da je za dlaku preživio masovni bombaški napad na zavoju ceste gdje promet mora biti usporen. Njegov zamjenik Borislav Sarafov tvrdio je da je na cesti bio krater promjera tri metra, a izraelski balistički stručnjak je pozvan da potvrdi napad. Mnogi oporbeni političari su posumnjali da se radi o političkom teatru gdje Gešev laže o tome dok se politička plima okreće protiv njega. Fotografije s mjesta događaja pokazale su vatru uz cestu i dva srušena stabla. Asen Vasilev iz antikorupcijske stranke ‘Nastavljamo promjenu‘ rekao je novinarima u šali da je netko pokušao ‘uplašiti zečeve‘, dok je Atanas Atanasov iz stranke Demokratska Bugarska dodao da je sve jasno inscenirano.

No ovo nije jedini put kada je Gešev tvrdio da mu je život u opasnosti. U ponedjeljak je tijekom svoje izjave za javnost poderao svoju pisanu ostavku i rekao da mu je ona bila nametnuta te obećao da će odraditi cijeli mandat, do 2026. godine. Rekao je da je primio prijetnje smrću poput komentara da se nalazi na rubu litice, a vjetar puše. Nagovijestio je i da je bilo zlokobnih upita o njegovoj obitelji.

Sugerirao je i da ga je Borisov pokušao nagovoriti da postane veleposlanik u Turskoj ili Izraelu, no on poriče da je uopće imao mogućnost dati mu takvu ponudu jer trenutno nije na vlasti. Gešev se rugao Borisovu i zbog toga što je ruskom predsjedniku Putinu u znak prijateljstva poklonio psa.

Izvukao Borisova iz zatvora

Kada je Borisov prošle godine uhićen, Gešev ga je izvukao, a taj se slučaj smatrao očitim dokazom da su bugarski tužitelji ključni u zaštiti mafije. No Borisov se sada ljuti na navode da ga je Gešev spasio i tvrdi da su tu odluku donijela dva neovisna suda.

image

Bojko Borisov

Nikolay Doychinov/Afp

Gešev mu zamjera i spominje Borisovo ime u vezi s prijetnjama koje je dobio, a spomenuo je i slučaj pranja novca koji ima veze s Borisovim, kao i akviziciju skupe nekretnine u Barceloni.

Nije sasvim jasno što se dogodilo između njih dvojice, piše Politico. Postoji mogućnost da je Borisov konačno uvidio da mu je Gešev prepreka za političku budućnost.

Zaštita ministarstva pravosuđa

Zamjenik Geševa, Sarafov, je na dan navodnog bombaškog napada na cesti promijenio priču i sada traži ostavku svog šefa. O navodnim zločinima Geševa je podnio prijavu gradskim tužiteljima u Sofiji, a s obzirom na osjetljivost slučaja, dobio je i zaštitu od bugarskog ministarstva pravosuđa. Tako ministarstvo pravosuđa sada štiti zamjenika tužitelja od njegovog šefa.

- Poznajem gospodina Geševa i zato izjavljujem da strahujem za svoj život, rekao je Sarafov i Geševa opisao ‘nestabilnim‘. Gešev je pak od bugarskog Vrhovnog sudskog vijeća zatražio da poduzme disciplinske mjere protiv Sarafova i naziva ga ‘izdajicom bugarskog naroda‘.

Sindikat sudaca u Bugarskoj Geševa opisuje nepodobnim za svoj položaj zbog nedostatka moralnih i profesionalnih kvaliteta, a zatražili su i smjenu Vrhovnog sudskog vijeća koje imenuje glavnog tužitelja.

Ovakvo što bi inače potaknulo temeljitu reviziju bugarskog pravosuđa, možda i ustavne promjene. Moguće je da će bugarsko Vrhovno sudsko vijeće popustiti političkom pritisku i zatražiti smjenu Geševa, a malo je vjerojatno da će Borisov moći formirati vladu pa bi se zemlja mogla suočiti sa šestim izborima u dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:30