RAT SE RAZBUKTAO

Azerbajdžan objavio snimke vojne operacije: ‘Da, krenuli smo! Pa na granici je 20.000 armenskih vojnika‘

Stalna prisutnost armenskih oružanih snaga u regiji Karabah ozbiljno prijeti regionalnom miru i stabilnosti, upozorava Azerbajdžan

Snimke azerbajdžanskog ministarstva obrane

 Screenshot FB

Azerbajdžansko Ministarstvo obrane oglasilo se o eskalaciji sukoba s Armenijom, koji traje već trideset godina, prije tri godine je okončan, no danas se opet rasplamsao. Tvrde da su pokrenuli "antiterorističku akciju" u regiji Gorski Karabah, koju smatraju okupiranim teritorijem, dok je Armenija svojata.

VIDEO: Snimke azerbajdžanskog ministarstva obrane

- Sustavno granatiranje položaja azerbajdžanske vojske od strane formacija armenskih oružanih snaga oružjem različitih kalibara, nastavak miniranja naših teritorija, jačanje inženjerske potpore borbenim položajima, kao i povećanje broja rovova te skloništa u Karabahu, regiji Azerbajdžana, u proteklih nekoliko mjeseci dodatno su eskalirali napetosti. S tim u vezi bilježimo i utvrđivanje borbenih položaja vojnim osobama, oklopnim vozilima, topničkim oruđima i drugim vatrenim sredstvima, dovođenje postrojbi u visok stupanj borbene spremnosti, stvaranje dopunskih mobilizacijskih postrojbi, proširenje izvidničkih aktivnosti prema postrojbama azerbajdžanske vojske, kao i prodiranje u dubinu naših položaja za izvođenje izvidničko-diverzantskih djelovanja ponovnim miniranjem već razminiranih područja i cesta koje se koriste u civilne svrhe - priopćili su.

image

Dim nakon eksplozija granata u okolici Stepanakerta, glavnog grada neovisne države Gorskog Karabaha (19.9.2023.)

Marut Vanyan/Afp

Neslužbeno, iz izvora bliskih azerbajdžanskoj vladi, doznajemo kako je na granici trenutno oko 20.000 armenskih vojnika. U utorak je došlo do teškog incidenta.

- Dana 19. rujna, vozilo azerbajdžanske Državne agencije za automobilske ceste eksplodiralo je udarivši u nagaznu minu koju su prethodno postavile izviđačko-diverzijske skupine armenskih oružanih snaga u regiji Karabah u Azerbajdžanu, s ciljem izvršenja terorističkog akta, na Ahmadbayli - Cesta Fuzuli - Shusha u kojoj su ubijena dva civila. Istoga dana, eksplozija vozila s vojnim osobljem Unutarnjih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova zbog mine koju su postavile izvidničko-diverzijske skupine armenskih oružanih snaga dovela je do smrtnih slučajeva i ozljeda među našim vojnim službenicima. Takve činjenice svjedoče o stalnoj, namjernoj i planiranoj politici terora Armenije protiv Azerbajdžana - tvrde.

VIDEO: Snimke azerbajdžanskog ministarstva obrane

Ministarstvo obrane Azerbajdžana opetovano je izjavilo da je, suprotno odredbama Trilateralne izjave potpisane 10. studenoga 2020., stalna prisutnost armenskih oružanih snaga u regiji Karabah u Azerbajdžanu izvor ozbiljne prijetnje regionalnom miru i stabilnosti.

VIDEO: Snimke azerbajdžanskog ministarstva obrane

- Stoga su pokrenute lokalne protuterorističke aktivnosti kako bi se osigurale odredbe Trilateralne izjave, suzbile provokacije velikih razmjera u gospodarskom području Karabaha, razoružalo i osiguralo povlačenje formacija armenskih oružanih snaga s naših teritorija, neutralizirala njihova vojna infrastruktura, osigurala sigurnost civilnog stanovništva vraćenog na teritorije oslobođene od okupacije, civila uključenih u građevinske i restauratorske radove te našeg vojnog osoblja i u konačnici vratio ustavni poredak Republike Azerbajdžan. U sklopu mjera visokopreciznim oružjem onesposobljavaju se položaji na prvoj crti bojišnice i dubinske, dugotrajne vatrene točke sastava Oružanih snaga Armenije, kao i borbena sredstva i vojni objekti - kažu iz azerbajdžanskog ministarstva. Jasno je da se rat ponovno razbuktao.

- Ponavljamo da se ne gađa civilno stanovništvo i objekti civilne infrastrukture. Onesposobljavaju se samo legitimni vojni ciljevi. Zapovjedništvo mirovnog kontingenta Ruske Federacije i vodstvo Tursko-ruskog središta za motrenje obaviješteni su o aktivnostima koje su u tijeku - zaključuju.

VIDEO: Snimke azerbajdžanskog ministarstva obrane

Azerbajdžan krenuo u vojno osvajanje Nagorno Karabaha

Vlasti etničkih Armenaca u utorak su izvijestile o velikoj eskalaciji sukoba u regiji Nagorno Karabah pošto je država Azerbajdžan pokrenula ofenzivu na tu regiju koja je u njezinu sastavu, ali je naseljena pretežito Armencima.

Azerbajdžan je ranije u utorak objavio da pokreće "antiterorističke mjere lokalne prirode" u Nagorno Karabahu.

Ta regija je planinska enklava međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana, ali nastanjena je pretežito armenskim stanovništvom koje se početkom 1990-ih ratnim djelovanjem otrgnuo kontroli Azerbajdžana.

Azerbajdžanske vlasti objavile su da napadaju vojne postrojbe odgovarajući tako na "terorističke provokacije". Nadalje, službeni Baku ustvrdio je da će osigurati "humanitarne koridore" za civile.

Civili mogu napustiti Karabah putem humanitarnih koridora duž ceste Lachin koja vodi do Armenije i u drugim smjerovima, poručio je Baku.

Mir je moguće postići tek pošto armenski vojnici napuste to područje i raspusti se lokalna vlast, poručilo je ministarstvo vanjskih poslova iz Bakua.

Želimo "razoružati armenske oružane snage i osigurati njihovo povlačenje s našeg teritorija, te neutralizirati njihovu vojnu infrastrukturu", poručilo je ministarstvo obrane. Nadalje navodi da su gađani samo legitimni vojni ciljevi korištenjem "visokopreciznog oružja", a ne civili ili civilna infrastruktura u pokušaju da se "ponovno uspostavi ustavni poredak".

Armenska strana

Armenske vlasti u enklavi poručile su da Azerbajdžan napada njihove pozicije topništvom i dronovima duž čitave linije fronte i nastoji prodrijeti dublje u teritorij.

Država Armenija tvrdi da nema svoje vojnike u Karabahu, regiji koju Armenci nazivaju "Artsakh".

Ministarstvo vanjskih poslova iz Erevana pozvalo je ruske mirovne snage da zaustave "sveobuhvatnu agresiju" Azerbajdžana.

Rusija je posredovala u postizanju prekida vatre u toj regiji 2020. pošto je Azerbajdžan oružanom silom preuzeo veće dijelove teritorija Nagorno Karabaha. Rusija je tada rasporedila gotovo 2000 svojih vojnika kao mirovnih snaga koji čuvaju cestu za Armeniju.

Zadnjih nekoliko mjeseci Erevan je optužio Moskvu da ne ispunjava preuzete osobe jamca sigurnosti u regiji, a Moskva je odgovorila da će nastaviti ispunjavati zadaću.

Moskva poziva na dijalog

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "duboko žaljenje zbog oštre eskalacije u Nagorno-Karabahu". "Ruska strana poziva sve strane u sukobu da prekinu krvoproliće, odmah prekinu neprijateljstva i vrate se političkom i diplomatskom načinu rješavanju spora", rekla je glasnogovornica ruskog MVP-a Marija Zaharova.

Optužila je Azerbajdžan da je ruske mirovne snage upozorio na vojnu akciju tek nekoliko minuta prije nego što ih je započeo.

Europska unija je osudila vojnu eskalaciju u Karabahu i pozvala Azerbajdžan za prekine s vojnim aktivnostima, priopćio je šef europske diplomacije Josep Borrell u priopćenju.

Dodao je da Unija ostaje predana poticanju dijaloga između Armenije i Azerbajdžana.

Armenija i Azerbajdžan koje su bile u sastavu nekadašnjeg Sovjetskog Saveza ratovale su zbog Nagorno Karabaha ranih 90-tih.

U drugom ratu 2020., Azerbajdžan je svojim prihodima od prodaje nafte i plina uspio vratiti dijelove te regije s armenskim stanovništvom.

Od tada je bilo kraćih vojnih kampanja i danas azerbajdžanske snage kontroliraju 150 četvornih kilometara teritorija čiji povrat zahtijeva Erevan.

Azerbjaždan, čije je stanovništvo pretežito muslimansko, ima potporu Turske koja je s njim jezično i kulturno povezana. S druge strane pravoslavna Rusija, nekada tradicionalni zaštitnik pravoslavne Armenije, gubi utjecaj u toj zemlji. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:09