NEMA MIRA

Amerikanci izveli pet napada u dijelovima Jemena pod kontrolom hutista

U priopćenju stoji da su u subotu pogođene tri brodske krstareće rakete, bespilotno podvodno plovilo i površinsko plovilo bez posade

Ilustracija

 Mohammed Huwais/Afp

Sjedinjene Države izvele su pet obrambenih napada u dijelovima Jemena pod kontrolom Huti milicije koju podržava Iran, objavilo je u nedjelju Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM).

U priopćenju stoji da su u subotu pogođene tri brodske krstareće rakete, bespilotno podvodno plovilo i površinsko plovilo bez posade.

"Prvi je put zamijećeno da hutisti koriste bespilotna podvodna vozila od početka napada 23. listopada", objavio je CENTCOM u objavi na platformi X.

Središnje zapovjedništvo priopćilo je kako je utvrđeno da projektili i plovila predstavljaju neposrednu prijetnju brodovima američke mornarice i trgovačkim brodovima u tom području.

Napadi hutista u području Crvenog mora jedan su od znakova proširenja sukoba na Bliskom istoku otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa, nakon iznenadnog napada te palestinske militantne grupe na Izrael 7. listopada.

Hutisti, koji kontroliraju najnaseljenija područja Jemena, kažu da napadaju iz solidarnosti prema Palestincima dok Izrael napada Gazu. No i Sjedinjene Države i saveznici smatraju ih prijetnjom globalnoj trgovini.

Suočeni sa sve većim nasiljem na Crvenome moru veliki brodski prijevoznici većinom su napustili kritičnu trgovačku rutu i zamijenili ih duljim rutama oko Afrike, što povećava troškove i potiče zabrinutost u pogledu globalne inflacije. Istodobno je Egipat uskraćen za ključan inozemni prihod od brodara koji plove Sueskim kanalom do Crvenog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:56