OSOVINA OTPORA

‘Prestanite s napadima na Amerikance, razlog je Izrael!‘: Zapovijed Irana poslušali su svi. Osim njih...

Zasad se čini da je iranska kampanja uglavmom učinkovita jer se skupine u Iraku i Siriji suzdržavaju od protunapada na američke trupe

Jemenski hutisti

 Osamah Yahya/Zuma Press/Profimedia

Kada su američke snage početkom veljače pokrenule desetke napada na grupe koje podržava Iran, Teheran je upozorio da je spreman odlučno odgovoriti na svaku prijetnju SAD-a. Sljedećih je tjedana iranska vlada nastavila sličnim tonom javno istupati, jasno dajući do znanja da je pripravna obračunati se s neprijateljima.

Međutim, čini se kako iza kulisa visoki iranski dužnosnici ipak pozivaju na oprez i pokušavaju spriječiti širenje rata na Bliskom istoku. Naime, libanonski i irački dužnosnici otkrili su za The Washington Post da Teheran privatno poziva milicije da se suzdrže od daljnje provokacije Washingtona.

"Iran čini sve što može kako bi spriječio širenje rata i dosezanje točke nakon koje nema povratka", rekao je irački dužnosnik.

Zasad se čini da je iranska kampanja učinkovita jer paravojne skupine u Iraku i Siriji nisu izvele napad na američke trupe posljednjih 13 dana. Čak i kada je visoki zapovjednik Kataib Hezbollaha, Abu Bakr al-Saadi, ubijen u napadu dronom u Bagdadu, milicije su se suzdržale od udara na američke snage.

"Iran je možda shvatio da im nije u interesu to što svojim opunomoćenicima dopuštaju neograničenu mogućnost napada na američke i koalicijske snage", rekao je jedan američki dužnosnik.

Bidenova administracija zauzela je sličan oprezan pristup prema Iranu. Nakon što su u napadu dronom ubijena tri američka vojnika, SAD je odgovorio protunapadom na iranske zastupnike u Iraku i Siriji, pritom izbjegavajući udare na ciljeve unutar Irana.

image

Hezbolah u Libanonu

Anwar Amro/Afp/Profimedia

Američki diplomati u međuvremenu vrše pritisak na Izrael i Hamas da se dogovore o prekidu vatre u pojasu Gaze. Iran je također poslao svoje vojne čelnike i diplomate diljem regije da se sastanu s lokalnim dužnosnicima i pripadnicima milicija. Nekoliko dana nakon što je Kataib Hezbollah preuzeo odgovornost za napad u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu, iranski vojni zapovjednik u Bagdadu se sastao s vođama skupine i prenio im zahtjev Teherana o obustavi napada na američke ciljeve. Čelnici skupine nisu bili zadovoljni, rekao je irački dužnosnik, ali su ipak pristali suspendirati vojno djelovanje protiv američkih snaga u regiji jer zahtjev dolazi od zemlje koja je obučila i naoružala njihove snage.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian javno je pohvalio proiranske paravojne grupe i obećao im nastavak podrške. Ali, privatno iranski izaslanici su se obratili vođama milicija odmjerenijim tonom i upozorili da bi rat s Izraelom riskirao dragocjene dobitke u regiji.

"Ne želimo izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu dati razlog za pokretanje šireg rata protiv Libanona ili bilo gdje drugdje", bila je poruka iranskih dužnosnika upućena članovima Hezbollaha s kojima su se sastali ranije ovog mjeseca u Libanonu.

No, jedna proiranska skupina zasad ne pokazuje znakove odustajanja. Jemenski hutisti pokrenuli su od studenoga najmanje 48 napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, uključujući napade projektilima, bespilotnim letjelicama i čamcima bez posade natovarenima eksplozivom. Napadi su poremetili globalnu trgovinu i potaknuli strahove od šireg regionalnog sukoba.

Skupine koje podupire Iran tzv. osovinu otpora, labavi savez naoružanih milicija koji uključuje Hamas u Gazi, Hezbollah u Libanonu, hutiste u Jemenu i Kataib Hezbollah u Iraku i Siriji. Teheran ih koristi za širenje svog utjecaja diljem regije i služe kao prednja linija obrane protiv SAD-a i Izraela. Iako ih Iran financira i obučava, skupine uglavnom djeluju neovisno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:35