PRIJETNJA SVIJETU

Američki obavještajci potvrdili: ‘Vladimir Putin već je rasporedio svoje nuklearno oružje‘

Obavještajci ne vjeruju da će Aleksandar Lukašenko imati ikakvu kontrolu nad tim nuklearnim arsenalom

Nuklearni vlak

 Twitter Konrad Muzika/

Nema sumnje da su Rusi rasporedili svoje nuklearno oružje na teritoriju Bjelorusije, objavio je CNN pozivajući se na američke obavještajne podatke.

Naime, još prije mjesec dana, Vladimir Putin se na ekonomskom Forumu u Sankt Peterburgu pohvalio da je "prva partija" nuklearnog oružja stigla na odredište u Bjelorusiju, ali za to nije bilo nikakvih konkretnih dokaza

Sada američki obavještajci kažu da nema razloga ne vjerovati Putinu, koji tako dodatno podiže sigurnosne tenzije i prijetnje. Doduše, američki obavještajni izvori kažu da, unatoč tomu što su Rusi razmjestili svoje nuklearne bojne glave po bjeloruskim skladištima, ne smatraju da će to poremetiti globalni "nuklearni pejzaž" niti će povećati "rizik od nuklearnog incidenta".

Doduše, CNN, pozivajući se na svoje izvore, kaže da je teško čak i putem satelita iz svemira pratiti "trag kretanja" takvog oružja, no ono je tamo. Podsjetimo, još početkom godine, bjeloruski proruski čelnik Aleksandar Lukašenko najavljivao je da će u Bjelorusiju biti prebačeno rusko nuklearno oružje, a da će bjeloruski vojni zrakoplovi biti opskrbljeni nuklearnim raketama te da su njihovi piloti u Rusiji prošli posebnu obuku za rukovanje raketama s nuklearnim punjenjem.

Doduše, nedavno su se pojavile informacije da bjeloruska skladišta još nisu modernizirana za prihvat, ali američki obavještajni izvori tvrde da na tom području ima dovoljno postrojenja još iz sovjetskih vremena koja mogu prihvatiti takvo naoružanje.

"Nastavljamo aktivno pratiti izvješća o rusko-bjeloruskom sporazumu kako bismo bili sigurni da Rusija ima kontrolu nad svojim oružjem ako ono bude raspoređeno u Bjelorusiji te da će ispuniti svoje obveze prema Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja. Pomno ćemo pratiti sve korake ruske strane", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Obavještajci ne vjeruju da će Aleksandar Lukašenko imati ikakvu kontrolu nad tim nuklearnim arsenalom te će ga u potpunosti kontrolirati samo Rusija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:42