SVI NA GLJIVAMA

Američka ministrica ručkom od gljiva izazvala ludilo u Kini: ‘Moj je prijatelj od toga halucinirao tri dana‘

Janet Yellen uočena je kako jede obrok od gljiva, poznatih kao halucinogenih, dok je bila u posjetu Pekingu u srpnju

Janet Yellen

 Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Američka ministrica financija Janet Yellen pokrenula je u Kini ludilo za ‘čarobnim‘ jelom na bazi gljiva zvanim Jian shou qin nakon što je uočena kako jede obrok od gljiva, poznatih kao halucinogenih, dok je bila u posjetu Pekingu u srpnju.

"Otišla sam s velikom grupom ljudi, a naručila je osoba koja nam je organizirala večeru. Bilo je ukusno jelo od gljiva, nisam znala da te gljive imaju halucinogena svojstva. Kasnije sam to doznala", rekla je Yellen za CNN, kako prenosi britanski The Guardian.

Jelo se priprema od gljiva Lanmaoa asiatica, čiji dijelovi porumene kad se izgnječe ili narežu.

Dr. Peter Mortimer, profesor na Institutu Kunming za botaniku, rekao je u utorak za CNN: "Gljive Lanmaoa smatraju se otrovnima jer mogu biti halucinogene. Međutim, znanstvenici još uvijek nisu identificirali spojeve odgovorne za izazivanje halucinacija. Ostaje pomalo misterij, a većina dokaza je anegdotalna. Imam prijatelja koji ih je greškom pojeo i halucinirao tri dana".

Yellen je bila u Kini u četverodnevnom posjetu koji je, zajedno s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom koji je posjetio Peking početkom ljeta, predstavljao prve posjete visokih američkih dužnosnika u više od tri godine.

image

Janet Yellen prilikom posjeta Pekingu

Mark Schiefelbein/Afp

Yellen se pohvalno izariza o svojem putovanju jer je, kako je rekla, postavila američke veze s Kinom na "sigurnije temelje".

Nakon što je korisnik kineske društvene mreže Weibo objavio kako Yellen jede u restoranu Yunnan, hashtag preveden kao "Prvi obrok ministrice financija SAD-a Yellen u Pekingu je Yunannese" počeo se pojavljivati ​​na internetu.

Yellenin pomoćnik potvrdio je da je ministrica financija jela jelo s gljivama u restoranu.

"Mogu vam reći da na nikod od nas gljive nisu utjecale", rekla je Yellen za CNN kroz smijeh, prije nego što su je upitali što je mislila kad je rekla da je o učinku gljiva doznala "kasnije".

"Čitala sam da ako se gljive dobro skuhaju, a sigurna sam da jesu u ovom jako dobrom restoranu, da nemaju utjecaja. Ali svi smo uživali u gljivama (i) u restoranu i nitko od nas nije osjetio nikakve loše posljedice jer ih je jeo", rekla je ona.

Lanac je na Weibu objavio da je Yellenin posjet i odabir jela uzrokovao rasprodaju u nekoliko poslovnica u roku od nekoliko sati.

"Dva tjedna nakon tog obroka... kolege iz središnjice u brendiranju, osoblju, financijama itd. kolektivno su prebačeni na drugo radno mjesto i pretvoreni u radnike za rezanje gljiva", naveo je restoran u kasnijoj objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:27