POTVRDIO RESTORAN

Američka ministrica financija pojela ‘lude gljive‘ u Pekingu: ‘Možda je to razlog onakvog ponašanja‘

Američka ministrica financija pojela je u Kini jelo sa sastojkom poznatim po svojim psihodeličnim svojstvima

Janet Yellen u nedavnom posjetu Kini

 Mark Schiefelbein/Afp

Kao skrbnica najveće svjetske ekonomije, Janet Yellen poznatija je po svom majstorstvu makroekonomije nego po avanturističkoj prehrani. No, na službenom putu u Peking prošlog tjedna 76-godišnja američka ministrica financija, točnije šefica Treasuryja, iznenadila je promatrače opetovano se naklonivši svom kineskom kolegi, koji izraz poštovanja nije uzvratio.

Kao mogući razlog za kršenje strogog diplomatskog pravila pristojnosti pojavile su se tvrdnje da je Yellen konzumirala nekoliko porcija tradicionalnog jela od gljiva za koje se vjeruje da imaju halucinogena svojstva, prenosi britanski The Times.

Yellen i njezino izaslanstvo sletjeli su u Peking 6. srpnja i te noći večerali su u restoranu Yi Zuo Yi Wang, specijaliziranom za jela iz pokrajine Yunnan. "Naše osoblje je reklo da ona jako voli gljive. Naručila je četiri porcije jian shou qinga. Bio je to iznimno čaroban dan", naveli su u objavi na društvenim mrežama.

Lokalni bloger koji piše o hrani objavio je na Weibu, kineskoj društvenoj mreži, da su Yellen i njezino izaslanstvo konzumirali niz jela iz Yunnana, uključujući ribu na žaru i prženo povrće.

Odgovarajući na tu objavu, restoran je potvrdio da je Yellen tamo objedovala, a posebno oduševljenje pokazala je upravo jian shou qingom - divljom gljivom iz Yunnana.

Vijest o njezinu obroku ubrzo je postala popularna na kineskim društvenim mrežama i potaknula je raspravu o psihodeličnim svojstvima gljive.

Peter Mortimer, profesor na Institutu za botaniku Kunming u Yunnanu, rekao je za CNN da se gljiva smatra otrovnom jer može biti halucinogena. "Imam prijatelja koji ih je greškom pojeo i halucinirao tri dana", rekao je on. "Znanstvenici još uvijek nisu identificirali spojeve koji su odgovorni za izazivanje halucinacija. To ostaje pomalo misterija i većina dokaza je anegdotalna", dodao je.

Jian shou qing uobičajena je poslastica u Yunnanu i popularna u restoranima diljem Kine. Općenito se vjeruje da ova gljiva gubi svaki psihodelični učinak ako se pravilno kuha.

Nakon posjeta Yellen, kineska državna novinska agencija Xinhua emitirala je reportažu o tome kako sigurno jesti jian shou qing, intervjuirajući kupce na lokalnoj tržnici. "Mislite da hodate ravno, a zapravo ste pali postrance", rekla je jedna žena o vlastitom iskustvu.

Pomoćnik Janet Yellen potvrdio je za CNN da je tajnica uživala u svom obroku, uključujući i gljive. Restoran je priopćio da je jelo bilo pravilno pripremljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:37