INCIDENT U NEW YORKU

Aktivistice u toplesu prekinule košarkašku utakmicu: ‘Nema više ‘po starom‘. Paralizirajte zemlju!‘

Žene su na teren su istrčale s transparentima na kojima je pisalo "Poništiti Roe? Bome nećete!" i "Pobačaj na zahtjev i bez objašnjenja"

Prosvjed koji je doveo do prekida utakmice New York Libertyja i Minnesota Lynxa

 Sarah Stier/Getty Images/AFP

Skupina žena u toplesu u utorak su nakratko prekinule utakmicu košarkaških momčadi New York Liberty i Minnesota Lynx koja se igrala u dvorani Barclays Center u američkom gradu New Yorku kako bi prosvjedovale protiv nacrta odluke Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država o ukidanju federalnog prava na pobačaj u SAD-u, piše Daily Mail.

Žene, od kojih su neke svoje grudi pokrile zelenom bojom te koje su svoje bijele hlačice na području oko međunožja obojale crvenom bojom, na teren su istrčale s transparentima na kojima je između ostaloga pisalo "Poništiti Roe? Bome nećete!" i "Pobačaj na zahtjev i bez objašnjenja". Neke su prosvjedovale s tribina, a druge su se pak kretale oko terena bez da su na njega ušle.

Dio okupljenih u dvorani prosvjednice su nagradili afirmativnim povicima i pljeskanjem. Njujorška je policija kasnije rekla da nakon prosvjeda nitko nije uhićen.

image

Prosvjed koji je doveo do prekida utakmice New York Libertyja i Minnesota Lynxa

Sarah Stier/Getty Images/AFP
image

Prosvjed koji je doveo do prekida utakmice New York Libertyja i Minnesota Lynxa

Sarah Stier/Getty Images/AFP
image

Prosvjed koji je doveo do prekida utakmice New York Libertyja i Minnesota Lynxa

Sarah Stier/Getty Images/AFP

Prosvjednice su navodno povezane s aktivističkom grupom Rise Up 4 Abortion Rights (hrv. Ustanite za prava na pobačaj) koja je nedavno organizirala slične prosvjede na nedavnoj utakmici bejzbol momčadi New York Mets i Los Angeles Dodgers na stadionu Dodger Stadium u američkom gradu Los Angelesu te na misi koju je predvodio svećenik Joel Osteen.

Rise Up 4 Abortion Rights na svom je Twitter profilu objavio fotografiju četiri prosvjednice i uz nju napisao sljedeće: "Ovo je bila publika koju smo tražili. Ne prosvjedujemo kako bismo promijenili mišljenja ženomrzačkih fašista. Ne. Pozivamo one koji mogu zaustaviti ukidanje (odluku Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Roe protiv Wade) - Milijune ljudi koji podržavaju prava na pobačaj. Vas! Nema više 'sve po starom'. Paralizirajte zemlju!"

Košarkašica New York Libertyja Sabrina Ionescu rekla je da je tek nakon utakmice doznala što se dogodilo. "Mislila sam da se radi o zabavi tijekom poluvremena. Trebalo mi je malo vremena da pohvatam sve konce. Takve sam stvari dosad viđala samo na Twitteru", rekla je Ionescu.

image

Sabrina Ionescu

Sarah Stier/Getty Images/AFP

Njezina suigračica Rebecca Allen rekla je podržava poruku koju su prosvjednice poslale te da joj je bilo drago što se momčad Libertyja kasnije ponovno mogla koncentrirati na utakmicu.

image

Rebecca Allen

Sarah Stier/Getty Images/AFP

Podsjetimo, Vrhovni sud je 1973. godine legalizirao pobačaj na temelju tužbe Teksašanke Norme McCorvey (u spisu je korišten pseudonim Jane Roe) koja je 1969. godine ostala trudna s trećim djetetom i željela je pobaciti. Ona je podnijela tužbu protiv mjesnog državnog odvjetnika Henryja Wadea tvrdeći da je zabrana pobačaja u Teksasu protustavna. Tada je čak sedam sudaca Vrhovnog suda presudilo da pravo na privatnost navedeno u 14. amandmanu američkog Ustava štiti pravo trudnice na odluku o tome hoće li pobaciti ili ne.

Sudac Vrhovnog suda SAD-a Samuel Alito 10. je veljače 2022. godine napisao da je "slučaj Roe od samog početka bio stravična pogreška", a iz njegovog mišljenja proizlazi da Vrhovni sud sada smatra da prava koja nisu izrijekom navedena u Ustavu moraju biti "duboko ukorijenjena u povijesti i tradiciji nacije" kako bi ih sud priznao. "Ustav nigdje ne spominje pobačaj i nikakvo takvo pravo nije implicitno zaštićeno niti jednim dijelom Ustava", ustvrdio je Alito u nacrtu mišljenja koje podržava većina sudaca Vrhovnog suda.

Anketa Pew Research Centra iz 2021. pokazala je da 59 posto odraslih Amerikanaca smatra da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva, dok 39 posto smatra da bi trebao biti nezakonit u većini ili svim slučajevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:04