PREKINUT DUG TREND

Broj pobačaja u SAD-u raste nakon što je 30 godina opadao, uzrok svemu mogao bi biti i sam Trump

Ovi podaci objavljeni su uoči odluke Vrhovnog suda za koju se očekuje da će dokrajčiti ili značajno ograničiti pravo na taj postupak

Prosvjednica koja se zalaže za pravo pobačaja

 Ringo Chiu/Afp

Broj pobačaja izvršenih u SAD-u narastao je za osam posto u tri godine do 2020., čime je prekinut 30 godina dug trend opadanja brojeva, pokazuju novi podaci Instituta Guttmacher objavljeni u srijedu.

Ovi podaci objavljeni su uoči odluke Vrhovnog suda ovaj mjesec za koju se očekuje da će dokrajčiti ili značajno ograničiti pravo na taj postupak, što se pokazalo u dokumentu koji je procurio početkom prošlog mjeseca.

Rast pokazuje da će utjecaj obaranja presude Roe v. Wade iz 1973. koja je legalizirala pobačaj na federalnoj razini biti veći nego što se očekivalo, rekla je Rachel Jones, koautorica istraživanja.

"U dvadeset i nešto godina što istražujem pobačaje na Guttmacheru, ovo je prvi put da smo imali rast broja abortusa u dvije godine", kazala je.

U 2020. je bilo 930,160 pobačaja u SAD-u, što je rast s 862,320 u 2017. godini. Nešto više od svake pete trudnoće, odnosno 20,6 posto, završilo je pobačajem 2020., što je rast u odnosu na 18,4 posto u 2017. godini.

Te promjene variraju po saveznim državama. Mississippi je primjerice imao rast broja pobačaja od 40 posto, dok ih je Oklahoma u tri godine imala 103 posto više.

S druge strane broj pobačaja u Missouriju pao je za 96 posto u odnosu na 2017., s 4710 koliko ih je bilo tada na 170 koliko ih je bilo 2020. godine. Susjedni Illinois bilježi 25 posto više pobačaja, što bi moglo značiti da su žene iz Missourija putovale u tu saveznu državu obaviti zahvat.

Još uvijek nema zaključka zbog čega je došlo do rasta broja pobačaja. Jedan od faktora mogao bi biti proširenje usluge u mnogim saveznim državama u sklopu programa Medicaid koji pruža zdravstvenu zaštitu siromašnijim Amerikancima, stoji u izvješću.

Druga mogućnost je da je dio žena izgubio pristup kontracepciji zbog restrikcija vladinih programa tijekom mandata republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, što je moglo dovesti do više neželjenih trudnoća, dodaje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:23