VINO I HRANA

Raj za gurmane: 500 vrhunskih vina i 14 chefova

Posjetitelji će idućeg vikenda u MUO moći kušati vina najboljih hrvatskih i inozemnih vinara te uživati u delicijama najboljih chefova

ZAGREB - Ljubitelji vrhunskih vina i finih jela s nestrpljenjem očekuju treći Zagreb Wine Gourmet Festival, vinsko-gastronomski događaj godine, koji će se održati u petak i subotu, 12. i 13. veljače, u Muzeju za umjetnost i obrt, u srcu Zagreba.

U ovim kriznim vremenima festival će razgaliti sve koji enologiju i gastronomiju smatraju važnim aspektom kulture življenja kao i ljude od struke koji će imati priliku upoznati i degustirati vina najboljih hrvatskih i inozemnih vinara te uživati u delicijama renomiranih chefova.

Kvalitetna manifestacija

Na toj svečanosti okusa i mirisa bit će predstavljeno više od 500 izvrsnih vina, a za najzahtjevniju publiku tu je i program ekskluzivnih vođenih degustacija koje je priredio dipl. sommelier Željko Bročilović Carlos.

“Možemo slobodno ustvrditi da je naš festival u samo nekoliko godina uvršten u međunarodni kalendar wine and gourmet zbivanja. Za treće izdanje ZWGF akreditirali su se novinari iz vodećih svjetskih enogastronomskih publikacija”, kaže Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala, te posebno navodi Sue Style, novinarku slavnog magazina Decanter, koja će nakon festivala obići i najpoznatije istarske vinare. Hrvatska su vina, nakon prošlogodišnjih osvojenih Decanterovih medalja, postala vrlo atraktivna te je Zagreb Wine Gourmet Festival pobudio zanimanje novinara, poput Petera Mosera, urednika Falstaffa, Philipa Sweeneyja (The Independent) i Sarah Jane Evans (urednica BBC Good Food) koja nosi i prestižnu titulu Master of Wine. Na svijetu ima ukupno 279 Masters of Wine, a u Zagreb će ih doći čak 3, a među njima i Lynne Sherriff, potpredsjednica Institute of Masters of Wine, koja je i lani posjetila Zagreb Wine Gourmet Festival. I jedna i druga sudjelovat će u programu radionica i degustacija te će domaći ljubitelji vina moći s njima razmijeniti mišljenja.

Od početka osnovna zamisao festivala bila je da Zagreb dobije visokokvalitetnu manifestaciju, po uzoru na velike svjetske gradove, na kojoj će se okupiti vrhunski proizvođači vina, delicija te renomirani chefovi kuhinja iz Hrvatske i inozemstva, kako bi se domaćoj publici predstavili najnoviji svjetski trendovi u enologiji i gastronomiji, a međunarodnoj javnosti predstavila izvrsnost hrvatskih proizvoda.

Uistinu, Zagreb Wine Gourmet Festival jedinstvena je prilika za degustiranje vina i kulinarskih delicija. Osim izlagača (njih 140, od kojih 75 vinara iz Hrvatske, 50 iz Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije, BiH i Novog Zelanda, te 15 proizvođača delicija), posebnost festivala je bogati popratni program radionica, vođenih degustacija i kulinarskih prezentacija.

Ugledni majstori

Ove godine čak dva chefa kuhinje, koji će se predstaviti zagrebačkoj publici, imaju jednu Michelinovu zvjezdicu: to su Alessandro Gavagna iz restorana La Subida u Cormonsu, pokraj Gorizije, i Stefano Ciotti iz restorana Vicolo di Santa Lucia, hotela Carducci u talijanskom jadranskom ljetovalištu Cattolica.

Dok su vinari raspoređeni po velikim dvoranama MUO, cooking show se održava u velikom šatoru u dvorištu muzeja, neprekidno od 10.30 do 19 sati, a ukupno će se predstaviti 14 chefova. Među njima je Olivier Grouard iz Francuske, koji kuha za francuskog veleposlanika u Beču, Erhan Seker, jedan od vodećih turskih chefova mlađe generacije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:07