VINSKA LISTA

Odlično vino s vrtoglavom cijenom

ZAGREB - Dakle, zagrebački odvjetnik Miro Plišo, koji na svojoj lijepoj štanciji Meneghetti, smještenoj blizu Pule, proizvodi jedno od najboljih hrvatskih maslinovih ulja, imao je, zasad, polovičnu sreću sa svojim vinskim biznisom, što ga je pokrenuo uz pomoć sve globalnije popularnog Aleša Kristančiča, vlasnika slovenske Movije.

Crno iz 2003., napravljeno od tek zasađenih loza, u mininalnim količinama, steklo je, zasluženo, kultni status.

Berbi 2004. dogodila se, pak, druga fermentacija u boci, dakle jedna od najgorih tehničkih pogrešaka koje se mogu dogoditi crnom vinu, pa je Plišo bio prisiljen nazivati restoratere koji su kupili 2004., ispričavati se i uzimati boce natrag.

Zanimljivo je, međutim, da su magnumi iz 2004., barem oni koje sam probao, u ispravnom stanju.

Ovih sam dana kušao Meneghetti Crno iz 2006., s kojim, čini se, neće biti nikakvih problema.

Naprotiv, Meneghetti Crno iz 2006. odlično je vino. Ono ima precizno definiran cabernetov bouqet, uokviren dimom i vanilijom barriquea, koji su, međutim, optimalno integrirani.

Vino je u ustima savršeno elegantno, glatko, izbalansirano, s dugim, kompleksnim aftertasteom. Radi se, vjerojatno, o najboljem istarskom crnom vinu koje se trenutno nalazi na tržištu (O.K., s nestrpljenjem čekam nova Coronicina crna) i o jednom od najboljih hrvatskih crnih vina općenito.

Radi se, nadalje, o jednom od sasvim rijetkih hrvatskih vina u kojem su svi glavni sastojci u savršenim međusobnim odnosima: niti jedan ne iskače da bi narušio skladnost vina; niti jedan važan sastojak ne nedostaje. Barem ne kada je riječ o tehničkim značajkama Meneghettija iz 2006. godine.

Naravno, svatko tko želi ozbiljno razgovarati o vinima sada bi se mogao zapitati po čemu je Meneghetti Crno uopće istarsko vino? Ono, naime, baš kao ni većina Roxanichevih vina, ne odražava istarski terroir. Meneghetti Crno proizvedeno je, namjerno, u izrazito internacionalnom stilu.

S druge strane, vino je toliko dobro da se razgovor o terroiru katkad čini suvišnim.

Meneghetti Crno iz 2006. godine ima ispred sebe barem desetljeće potentnog života, tijekom kojeg će pružati jako puno zadovoljstva onima koji mogu platiti njegovu ekscentričnu cijenu.

Osobna iskaznica:

Vino: Meneghetti Crno 2006. godina

Proizvođač: Štancija Meneghetti, Istra

Alkohol: 13,7 posto

Gastronomska preporuka: Prvi sam ga put kušao uz vrlo finu, suzdržanu pašticadu, s kojom se gospodski složio. Ipak, preporučio bih ga uz janjeće kotlete ili uz divljač. Ovako elegantno, ali i snažno crno vino traži hranu dubokih okusa.

ocjena: 8,5/10

cijena: 360 kuna

Crno uvozno

Caliterra, Cabernet Sauvignon Reserva 2008., Colhcagua Valley, Čile

Caliterra je jedna od prvih čileanskih vinarija koje su se pojavile u Hrvatskoj, otprilike potkraj devedesetih. U ono su mi vrijeme Caliterrina vina bila zanimljiva. Kasnije su postajala sve bljeđa i neprepoznatljivija, dok prije dvije ili tri godine nije došlo do ozbiljnog preokreta u kvaliteti.

Caliterra je danas pouzdani brend koji isporučuje vrlo dobru vrijednost za novac, o ovaj cabernet vino je s jako izraženim okusima tamnog voća, ali i s dovoljno snažnom strukturom da se ne bi pretvorilo u alkoholni voćni sok.

alkohol: 13,5 posto

uvoznik: Vivat

cijena: oko 60 kuna

ocjena: 7/10

Hrvatsko crno

Vedran Kiridžija, Dingač 2007. godina, Pelješac

Vedran Kiridžija jedan je od mojih dugogodišnjih favorita s Dingača, i jedan od rijetkih proizvođača vina od plavca malog, koja uspješno dozrijevaju. Dok su, primjerice, Plenkovićevi plavci iz sredine devedesetih danas već mrtvi, Kiridžijin Dingač iz 1996. i dalje je sasvim živahan.

Dingač iz 2007. ekstremno je alkoholan, vrlo gust, voćno sladak i s uobičajenom taninskom kičmom, koja, međutim, ne skuplja usta kao neka druga vina s Pelješca. Vrlo, vrlo dobro vino, u kojem će se ozbiljno uživati za najmanje tri do četiri godine.

alkohol: 15,5 posto

cijena: 180-250 kuna

ocjena: 8/10

Uvozno bijelo

Errazuriz, Wild Ferment Chardonnay 2008., Casablanca Valley, Čile

Wild Ferment Chardonnay (wild ferment znači da se u vino ne dodaju kultivirani kvasci) dugogodišnji je favorit kuće Errazuriz, jedne od vodećih čileanskih vinarija. Wild Ferment iz 2008. uspješno spaja jaki, zadimljeni barrique sa snažnim kiselinama, elementima citrusa, mineralnošću i onom specifičnom vibrantnošću vrhunskog chardonnaya. Jedno od meni dražih bijelih vina na hrvatskom tržištu.

alkohol: 13,5 posto

uvoznik: Vivat

cijena: oko 150 kuna

ocjena: 8/10

Domaće bijelo

Coronica, Malvazija 2008. zapadna Istra,

O Coronicinim temeljnim malvazijama sve je rečeno: one su protitipi mineralnih, slanih, hrskavih i savršeno čistih istarskih bijelih vina, a Moreno Coronica nesporno je najpouzdaniji hrvatski proizvođač mladih malvazija.

Baš zbog Coronicine besprijekornosti, u ovo praznično vrijeme želim još jednom upozoriti na to vino, koje predstavlja izuzetnu vrijednost za novac. S Coronicinom malvazijom ne možete pogriješiti, a nećete je financijski posebno osjetiti.

alkohol: 12,5 posto

cijena: 65-80 kuna

ocjena: 7,5/10

Pjenušac tjedna

Misal Blanc de blancs, zapadna Istra

Pjenušci Đordana Peršurića već mi godinama služe i kao zamjena za šampanjce, u onim lokalima gdje se šampanjci ne toče na čaše. Misal Blanc de blancs uvjerljivo je najfinije vino, što ga je ovaj porečki enolog dosad proizveo. Peršurićev Blanc de blancs elegantno i dugo perla, u ustima je razmjerno bogat, širok i višedimenzionalan, s prepoznatljivim elementima svježe pečenog kruha, kvasca i citrusa.

alkohol: 12,5 posto

cijena: 150-200 kuna

ocjena: 7,5-8/10

Slatko vino tjedna

Antinori, Santa Cristina Donato, Toskana

Donato je prvo desertno vino proizvedeno pod etiketom Santa Cristina. Naime, Pierro Antinori odlučio je odvojiti brend Santa Cristina od drugih svojih vina te ga prodavati kao samostalnu, novčano prihvatljivu etiketu, koja obuhvaća više vrsta vina (podsjetimo, Santa Cristina godinama je bila uspješna i jeftina mješavina merlota i sangiovesea). Donato, koji je dobio ime po jednom od Antinorijevih prethodnika, likersko je vino što po oksidaciji podsjeća na sherry. Donato vješto balansira između visokih kiselina i slatkoće(98 grama šećera), perfektno se slaže s kolačima poput makovnjače i predstavlja fenomenalnu vrijednost za novac.

alkohol: 16,5 posto

uvoznik: Vivat

ocjena: 7,5 /10

cijena: 73 kune

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 21:40