NAUTIČKA PATROLA

ACI marina Rovinj: Ovdje slavni i imućni gosti dobiju sav luksuz, uz veliku dozu diskrecije

‘Skiperi koji su prošli cijelo Sredozemlje kažu da je ovo jedna od najboljih marina u kojoj su bili, a oni znaju što gosti žele‘
ACI marina Rovinj
 Tomislav Kristo/Cropix

Tamo s lijeve strane puca pogled na Eufemiju. Zdesna se naslonio cijeli kompleks Monte Mulinija. A ispred nas se odjednom ukazuje Grand Park suptilno uronjen u okoliš, a ispod njega uronjeni su murinzi najluksuznije marine Jadrana...

ACI marina Rovinj. I njezinih pet sidara. Brušeni beton i kamen, komfor, čuvari, specijalizirana posada, u detalj osmišljeni sanitarni čvor, 24-satni videonadzor, čuvar koji točno u minutu svakoga sata prošeta gatovima... I mir. I jutarnja kava uz nacrtani pogled prema rovinjskom starom gradu, besprijekornoj arhitektonskoj bravuri, koja osvaja.

Zalog optimizma

Ne samo zbog toga projekt u koji je uloženo 150 milijuna kuna, što je najveća ACI-jeva investicija u posljednjih 20-ak godina, lagano postaje top-destinacija za malo drugačije goste. One dubljih džepova, koji traže marinu na visokoj nozi.

- Iskreno ću vam kazati da su gosti oduševljeni. To je njihov prvi dojam, a znamo da je on možda i najvažniji. Istina, lani smo prekasno otvorili, ove nas je godine napala i korona, ali ostvarivanje planove ide u skladu s vremenom. I daje rezultate, koji su opipljivi - kaže direktor Goran Bilić.

image
Goran Bilić
Tomislav Kristo/Cropix

Zalog optimizma leži već u prvoj brojki: prije je prosjek brodova bio 11 metara, sada je na 17, s tendencijom rasta.

- Naš putokaz i smjer daljnjeg djelovanja je stvaranje nautičke oaze, koja se bazira na većim plovilima, i gostima više platežne moći. Njima je ujedno omogućen cijeli spektar ugode: od pristupa, preko personaliziranog pristupa, spoj s hotelom, u kojem mogu koristiti usluge wellnessa, dva ureda rent-a-cara, koji nudi luksuzna vozila za, primjerice, što lakši i ugodniji transfer do zračne luke, mogućnost da se iz hotelske sobe liftom direktno dolazi do brodova, riblji restoran koji, po meni, spada među najbolje koje imamo, uskoro ćemo formirati i specijalizirane trgovine koje nude svojevrsni “one stop shop”... Uglavnom, još smo uvijek u periodu profiliranja destinacije, no on definitivno daje rezultate.

Cijene dosad uglavnom ističu čarter-gosti manjih plovila, što Bilića ne obeshrabruje. Jer, ovdje su vlasnici 20 i više metarskih brodova uglavnom industrijalci, vlasnici velikih tvrtki i koncerna, arhitekti, a velik broj brodova koji su u njemu dolaze na brodovima od 25 metara naviše, čiji tjedni najam stoji oko 50 do 60 tisuća eura dnevno. Upravo ćete stoga rijetko vidjeti nekog od njih na gatu, jer - jednostavno - oni sav komod koji trebaju imaju na brodu. Uostalom, neslužbeno, lani je Rovinjem prokrstarila gotovo cijela hrvatska nogometna reprezentacija. U tišini i diskreciji, što je ključno, naglašavaju, zbog čega primjerice, u marini nema ni dizalice.

192 veza

- Ali smo zato u kontaktu sa specijaliziranim tvrtkama, koje u bilo kojem času gostima nude adekvatnu pomoć... S obzirom na to da imamo 192 veza, mnogo je lakše biti s gostima u kontaktu, osluškivati i ispunjavati njihove želje. No, najbolje povratne informacije dobivamo od skipera s tih brodova, koji su prošli cijelo Sredozemlje i definitivno su nam najbolji pokazatelj što radimo. Njihove informacije otkrivaju preferencije vlasnika.

image
ACI marina Rovinj
Tomislav Kristo/Cropix

A oni govore da je ovo jedna od najboljih marina gdje su bili. Napravili smo mi štošta; sustav grijanja i hlađenja koji, primjerice, crpi morsku vodu, koji ne stvara ventilatorsku buku, sanitarni čvorovi s podnim grijanjem u zidovima između WC-a, te staklenim zidovima u tuš-kabinama, zbog većeg komfora i dojma vlastitog doma, vešeraj s tri perilice i tri sušilice, videonadzor, protupožarni sustav i 24-satna zaštitarska služba. Stvorili smo mir, a puštamo i laganu ambijentalnu glazbu na gatovimA. Sve je to nešto što nas izdvaja.

Veliki brodovi

Kao i, definitivno, pogled prema moru, koji nudi luksuz: trenutačno su, naime, flagship brodovi poput Ferrettija, zlatnog Jaguara, Perschinga, Rive, u tranzitu redovito navrati San Lorenzo, a krajem lipnja uz vanjski se dio vezao i jedan 80-metarski brod, a upravo se takvi brodovi očekuju i u budućnosti.

- Mi smo trenutačno jedini na našoj obali koji možemo primiti takav brod, a takvih će u budućnosti biti sve više. Dojam je da dolazi vrijeme u kojem odlaze ljudi koji su bili vlasnici uvjetno rečeno manjih brodova, do nekih 12 metara. Takav profil odlazi u čarter, ali ujedno se povećava opseg vlasnika s velikim jahtama i megajahtama. I u tome se smjeru profiliramo, jer ne sumnjam da se radi o budućnosti tržišta.

image
Rovinj
Tomislav Kristo/Cropix

Konačno, zaposlili smo na recepciji dvije prekrasne i strašno angažirane djevojke, koje govore više jezika i sjajno se nadopunjuju s prohtjevima gostiju, a ujedno i iznimno pazimo na posadu; prije zaposlenja oni prolaze brojne testove, tu smo prilično zahtjevni, te obavezni dio probnog rada, kako bi se što bolje uklopili u ekipu. A i posada ima svoje prostorije, kupaonice, ormariće...

Dakle, i asma posada ima svoj komfor kako bi adekvatno bila na usluzi gostima.

Iako na nekim nautičkim forumima i portalima ACI Rovinj još nije uvršten na neku rang-listu 10 najboljih, Bilić ne dvoji:

- Među top 10 smo sada već sigurno, a to će se uskoro i pokazati. Iako na Sredozemlju postoji niz atraktivnih super-marina, no definitivno se možemo mjeriti sa svakom drugom mondenom marinom Mediterana, što dokazuje i da imamo 50-ak brodova od 25 do 35 metara na godišnjem vezu, ukupno 70-ak, s tendencijom sve boljih brojki i punog kapaciteta do kraja godine - zaključuje direktor Rovinja Goran Bilić.

Rovinjsko ljeto: Sajmovi, koncerti, prestave...

U Turističkoj zajednici Rovinja kažu da stalno ažuriraju svoj program ljetnih događanja, već prema aktualnom stanju zaštite od korone. Evo, što bi ovo ljeto, prema trenutačnoj situaciji, gosti Rovinja mogli očekivati. Već sutra bi trebala biti prva priredba novog projekta Mercatino - sajma domaćih i tradicijskih proizvoda koji okuplja lokalne obrte, OPG-ove, umjetnike i kreativce s ponudom kvalitetnih proizvoda domaće i ekološke proizvodnje: maslinovo ulje, vino, med, proizvodi od lavande, prirodna i ručno rađena kozmetika, suveniri, nakit...

Zatim tu je i Ljetni ugođaj uz glazbu i tradiciju - jelo, piće i zabavni program, na kojem će tijekom ljeta nastupati KUD-ovi, bendovi i folklorne skupine. Održavat će se i priredba Rovinj Art & More. Već 15. srpnja predviđeno je gostovanje pijanista Marijana Đuzela s djelima Beethovena i Chopina; 19. srpnja nastupa pulsko kazalište s monodramom “Mistero buffo”; 27. srpnja na programu je Leharova opereta “Vesela udovica”, 29. srpnja nastupaju Sandra Belić (violončelo) i Ljiljana Vukelja (klavir) s djelima Schnittkea, Šostakoviča, Bacha...

Ljetni oktani: Ovdje spremnike pune 100-metarske jahte

- Ovo je jedno od rijetkih Ininih maloprodajnih mjesta koje može primiti stometarske jahte. S obzirom na to da je ovo maloprodajno mjesto sagrađeno šezdesetih godina prošlog stoljeća prije svega za ribarske brodove, gaz je veoma dubok. Poteškoće mogu stvarati jedino jaka bura i tramontana, kada manje barke malo teže pristaju, no u takvim slučajevima Inini djelatnici priskaču u pomoć - rekao nam je voditelj maloprodajnog mjesta g. Drago Modesto.

Maloprodajno mjesto INA Rovinj ljeti radi svakoga dana od 7 do 21 sat, a istovremeno mogu pristati tri mala i dva velika plovila. Maloprodajno mjesto raspolaže s četiri agregata i pet punjača, a u ponudi su goriva Eurodiesel BS, Eurosuper BS 95 i Eurodiesel BS plavi. Osim goriva i INA maziva, korisnicima je na raspolaganju roba široke potrošnje te bogat izbor nautičke opreme.

Ina ima u tijeku nagradnu igru u koju se možete uključiti pri svakoj kupnji na bilo kojem Ininom maloprodajnom mjestu u minimalnoj vrijednosti od 250 kn i time osigurati svoju šansu za osvajanjem novog BMW 220d Gran Coupea s plaćenom registracijom ili Ina kartice u vrijednosti do 12.000 kn.

Više informacija na www.ina.hr

Tehnološki partner Nautičke patrole je A1, koji omogućuje komunikacijsku povezanost našoj posadi gdje god se našli, tijekom cijele rute od sjevera do juga. A1 je ponovo ocijenjena kao najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj

Sve od ACI marini Rovinj možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:25