MARINA NOVI

Marina s pet sidara lani je imala 110% više tranzita nego 2019. Otkrili su nam svoju tajnu

Njihov je marinski servis dosad napravio posla kao u 2019. i 2020. zajedno
Marina Novi i direktor Miljenko Antić
 Tomislav Kristo/Cropix

U marini Novi, prvoj koja se na Jadranu domogla 5 sidara, plan se složi u minuti. Direktor Miljenko Antić već dobro zna što nas zanima. Patrola je tu treću godinu. Riječ-dvije o buri, malo o koroni, poslovanju, gostima i planovima, a za kraj ugodni izlet do čuvenog vinodolskog vinara Miroslava Palinkaša - Slavonca koji je vratio žlahtinu u vinodolski kraj. Eto, "paket 5 sidara" je dogovoren i prije nego što je kava došla na stol u baru marinskog restorana Admiral.

No, prvo na meniju, vječna tema - bura. Dovlači li ili otpuhuje goste? Za direktora Antića to je krivo pitanje i sporedan problem.

- Po buri ne idete van, brodom ostajete na vezu u marini, stoga to nije problem, zar ne? - govori šeretskim smiješkom. Šalu na stranu, dodaje, zadovoljni su svojim statusom tranzitne marine - one koja je svoje mjesto našla u trokutu marine Punat i rapske ACI Supetarska Draga. Za dovršetak kvarnerskog nautičkog četverokuta, pak, čeka se još podizanje riječke ACI marine Porto Baroš.

image
Miljenko Antić
Tomislav Krišto/Cropix

Cijena nije problem

- Bitan je taj 'moving', mi međusobno nismo konkurencija, baš suprotno, što više sadržaja i podizanja kvalitete, to bolje za sve nas. Jer gost će platiti, cijena nije problem, ali usluga mora biti na razini - naglašava direktor. Lani je marina Novi, dodaje, usprkos očekivanjima, imala čak 110 posto više tranzita nego 2019. godine. Isto tako, u lipnju ove godine imali su 28 posto veći booking nego 2019., a njihov je marinski servis dosad napravio posla kao u 2019. i 2020. zajedno.

No, za dobre je rezultate i u koronakrizi trebalo je malo poslovne gibljivosti, priznaje direktor Antić. Nisu mogli računati na svoj model cjelogodišnjeg poslovanja kao dosad kada su nudili team-bildinge, fešte, vjenčanja, koncerte cijele godine, kao i izlete duž cijelog krčkog akvatorija. Korona je to sve ugasila. Preostali su im - apartmani. A ta tri marinska apartmana, kaže direktor, nisu imala slobodan dan. Jer, uparili su svoj smještaj i ponudu Novog Vinodolskog.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Slovačko tržište

- To je za goste bilo iskustvo i tretman hotela, iako hoteli onda nisu radili - objašnjava Antić. Nudili su, naime, vikend za obitelji ili parove koji uključuje masažu, odlazak u beauty centar u marini, a potom posjet i degustaciju vina u vinariji Pavlomir te na koncu večeru u marinskom restoranu Admiral. Posebno su na to "trzale" mlade obitelji. I Slovaci.

Veli direktor da su ih oni tek u koroni otkrili. Idu zato ove godine na boat-show u Bratislavu, zauzeti tržište. Taj "paket 5 sidara" moramo probati. Direktor Antić nam ne ostavlja izbora. Masažu ćemo preskočiti, ali degustaciju vina kod Pavlomira - koji Nautičkoj patroli nije nepoznat - ne propuštamo ni za živu glavu! Evo, stiže i šef Turističke zajednice Novi Vinodolski Vladimir Butković, organizator pavlomirske odiseje. Spremni smo za polazak.

image
Vladimir Butković
Tomislav Kristo/Cropix

U kratkoj vožnji s turističkim šefom Butkovićem, tri minute od marine Novi do vinske kuće Pavlomir, pretresamo što ima novog u - Novom. Za turiste, veli, najesen bi ovdje trebale biti gotove biciklističke staze. Kraćeg formata, za rekreativce, jer dosad su imali samo one 80 km duge za naprednije.

Butković je, inače na kraju svog mandata, zadovoljan svime: Novi se, kaže, polako, ali sigurno profilirao u ekskluzivnu nautičku destinaciju.

Vukovarci proizvodnjom vina u Novom "prijete" krčkoj žlahtini

Za sve nautičare, poznate hedoniste, ljubitelje finog pića i ića, sadržaja ne manjka. Sve je tu u vinariji Pavlomir u zaleđu Novog. Pogled puca na zelenu kotlinu - 30 hektara vinograda, stotine tisuća trsova. Prije 25 godina ovdje nije bilo ničega. A onda su došli Vukovarci, obitelj Palinkaš.

Na vrhu je brežuljka njihova obiteljska kamena kuća s konobom u prizemlju, a ispod, u mračnoj utrobi, kameni podrum s kapacitetom od 250.000 litara vina. Na 18 Celzijevih stupnjeva, popunjena je polovica, što u mesing bačvama, a što u posebnim barrique bačvama od slavonskog slabo paljenog hrasta.

Vlasnik Miroslav Palinkaš, koji nas je dočekao na dvorištu, računa vinski podrum isprazniti do kraja ljeta, kaže. S povratnikom iz Vukovara, kod kojega smo i lani navratili, a koji je u vinodolskoj dolini ni iz čega stvorio glasovitu vinariju, rukujemo se srdačno, kao stari znanci. Evo nas opet. Vodi nas prema ulazu konobe, ali zastajemo. Mirišemo čobanac. Lani toga nije bilo.

- Napravimo mi tu i tamo čobanac, paprikaš, spajamo kontinent i primorje. Zašto ne bismo ovdje imali Hrvatsku u malom... - priča Palinkaš koji se prije 25 godina, kada je rat u Vukovaru još bjesnio, s obitelji preselio u Novi. Sada, s proizvodnjom kojoj se nitko nije nadao, opasno prijeti vrbničkoj žlahtini na Krku preko puta.

- Vinodolska dolina je oduvijek bila kraj žlahtine, još od Rimljana, ali je šesto hektara vinograda u međuvremenu nestalo. Onda je došlo nas nekoliko iz Vukovara i malo-pomalo - priča nam usput povijesnu priču dok ispred nas stavlja plate pršuta, sira i kobasica, sve proizvodi domaćih OPG-ovaca koje prodaje u sklopu svog Wine Shopa iza kuće. Vadi i ohlađeno vino.

Lagana ljetna žlahtina za početak, a onda rafal iz bogatog podrumskog arsenala: rose Ružica Vinodola, crno vino Cabernet sauvignon iz 2017., a za kraj - desert - žuti muškat. Naći će se u vitrinama i pinot bijeli, chardonnay, frankovka, razni pjenušci...

- Mi ovdje nemamo velike urode, ali ono što dobijemo je fantastično grožđe. Noći su hladne kao u frižideru, a cijeli dan prži sunce, dobije se nevjerojatna aroma - priča dok lagano pijuckamo. (Filip Pavić)

image
Miroslav Palinkaš
Tomislav Kristo/Cropix
image
Podrum vinarije Pavlomir
Tomislav Kristo/Cropix
image
Podrum vinarije Pavlomir
Tomislav Kristo/Cropix
image
Vinograd vinarije Pavlomir
Tomislav Kristo/Cropix
image
Vinarija Pavlomir
Tomislav Kristo/Cropix
image
Miroslav Palinkaš
Tomislav Krišto/Cropix
image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:24