ZAGREB - Ministarstvo turizma donijelo je pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda - Hrvatska autohtona kuhinja, kojim je definirana hrvatska autohtona enološka i gastronomska ponuda.
Pašticada je došetala
Kada je riječ o aktivnostima gostiju koji dolaze na odmor u Hrvatsku, njih više od 70 posto, odmah nakon plivanja i kupanja, na drugo mjesto stavlja odlazak u restorane, slastičarnice i ostale ugostiteljske objekte. Na njihov zahtjev objekt će se označiti standardiziranom pločom s nazivom “Hrvatska autohtona kuhinja“ na hrvatskom i engleskom jeziku ako u jelovniku ima najmanje 70 posto jela s Popisa jela hrvatske gastronomske baštine.
- Ja sam kao Dalmatinac odrastao na pašticadi, a to je čisto antičko-bizantsko, potom prvenstveno venecijansko i grčko jelo koje je kod nas došetalo za vrijeme Mletačke Republike - smatra esejist, pjesnik i autor Veljko Barbieri.
Pisac i gastro znalac Ivica Prtenjača kaže da su se u posljednjih 300 godina utjecaji toliko izmiješali da je teško reći što je prava autohtona hrvatska hrana.
- Brudeta ima u svakoj dalmatinskoj kući, a jede se od Portugala do Turske.
Mjesta za kiselu ljutiku
- Klasifikacija autohtonih hrvatskih jela je hvalevrijedna akcija. No, iz popisa se vidi da neka jela nisu samo naša, ali su drugačija uz naša ulja i sirovine. Pretpostavljam da će se popis širiti pa će svoje mjesto pronaći i kisela ljutika i jela s varenikom, naš gastronomski dragulj star više tisuća godina - kaže nutricionistica Olja Martinović.