TRAŽI SE NOVI MODEL UPRAVLJANJA

VLADA PRIJETI MOLU SMANJIVANJEM PRAVA, MOL PRIJETI VLADI PRODAJOM INE Kako će završiti pregovori oko dioničkog ugovora?

Vlada mađarski MOL optužuje kako nije ispoštovao preuzete obveze te je praktički obustavljena modernizacija rafinerija
 Bruno Konjević / CROPIX

Vlada kreće u pregovore sa madžarskim MOL-om kako bi se uspostavio novi model upravljanja INA-om koji se sada temelji na modelu ugovorenom 2009. godine. U Vladi su izrazito nezadovoljni poslovnim rezultatom INA-e što se jasno vidi iz “Okvira za vođenje pregovora”, dokumenta koji je usvojen na današnjoj sjednici Vlade .

- U upravljanju INA-om očito postoje problemi te postoje razlozi za žurnim preispitivanjem postojećeg modela upravljanja iz 2009. godine. Stoga se nameće nužnost otvaranja pregovora kako bi se uspostavio novi model upravljanja na temelju ravnopravnih odnosa temeljem veličine dioničkih udjela pojedinačnih dioničara, stoji u dokumentu koji je temelj za pregovore Vlade s MOL-om o redefiniranju modela upravljanja INA-om. U dokumentu napisanom izrazito oštrim tonom navodi se da su finacijski rezultati INA-e vrlo skromni i ne održavaju potencijale i pravo stanje poslovanja tvrtke.

Vlada madžarski MOL optužuje kako nije ispoštovao preuzete obveze te je praktički obustavljena modernizacija rafinerija. U dokumentu se nadalje navodi kako su poslovni rezultat INA-e u 2012. u odnosu na 2011. izrazito zabrinajavajući. Tako se navodi da je ukupna dobit manja 62 posto, prodaja rafinerijskih proizvoda 4 posto manja, proizvodnja nafte i plina je 35 posto niža, uvoz plina je veći 29 posto itd.

Pregovarački tim Vlade s MOL-om činit će ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i i ravnatelj DUUDI-a Mladen Pejnović. Njihov je zadatak uspostaviti novi model upravljanja INA-om.

MOL spreman za početak konstruktivnih pregovora s hrvatskom vladom

Mađarska naftna kompanija MOL spremna je za početak konstruktivnih pregovora s hrvatskom vladom oko Ine, stoji u odgovoru Hini iz MOL-a na upit o izjavama neimenovanog dužnosnika iz te tvrtke da je mađarska kompanija spremna i prodati svoj udjel u Ini.

IZ MOL-a su naveli da ne mogu "komentirati glasine o nikakvim poslovnim odlukama".

Austrijska novinska agencija APA objavila je danas, pozivajući se na izjavu neimenovanog dužnosnika MOL-a, da će mađarska naftna kompanija učinit još jedan pokušaj kako bi potaknula hrvatsku stranu na suradnju oko Ine, a ukoliko ne uspije, MOL želi prodati svoj udio u Ini.

"Ako i nakon toga budu sprječavane odluke, primjerice o velikim ulaganjima, MOL namjerava prodati svoj udio od 49 posto u Ini", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. Međutim, ni preuzimanje većinskog udjela u Ini nije isključeno", rekao je on.

Hrvatska država trenutno ima 44 posto udjela u Ini.

„Razumljivo, ne možemo komentirati glasine o nikakvim poslovnim odlukama. Međutim, veselimo se i spremni smo započeti konstruktivne pregovore s hrvatskom vladom“, stoji u odgovoru iz MOL-a na upit iz Hine.

Danas je hrvatska vlada odlučila da će njezin tim u pregovorima s mađarskim MOL-om o Ini voditi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a član tima bit će Mladen Pejnović, ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Vlada, kao drugi najveći dioničar Ine, sa strateškim partnerom treba dogovoriti što su strateški ciljevi i budućnost Ine, što se očekuje od Ine u idućem razdoblju, a da bi se dogovorili strateški ciljevi treba otvoriti i pregovore o povijesti Ine u zadnjih deset godina, kazao je na današnjoj sjednici Vlade ministar Vrdoljak, posjećajući da je privatizacija Ine počela 2003. godine.

Vrdoljak ističe kako treba raspraviti pitanja kao što su korporativno upravljanje, kontrola troškova, prerada, veleprodaja i maloprodaja naftnih derivata te plinsko poslovanje. To se treba raspraviti kako bi Ina sutra bila bolja nego danas, jer Ina može, mora i bit će bolja, poručio je.

Vladin će pregovarački tim redovito informirati Vladu o tijeku pregovora, prema potrebi može angažirati međunarodnu konzultantsku kuću kako bi se zajedno sa strateškim partnerom našlo najbolje rješenje, a okvir za pregovore daje mu i mogućnost angažiranja i tima pravnih stručnjaka s međunarodnim iskustvom za analizu svih ugovora između Vlade i MOL-a.

U okviru za pregovore se navodi da je potrebno žurno provesti aktivnosti u cilju uspostave novog modela upravljanja Inom koji će omogućiti nesmetano poslovanje i razvoj Ine sukladno hrvatskim zakonima. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 07:57