MODEL UPRAVLJANJA

'VLADA JE KONAČNO SHVATILA DA JE STANJE ALARMANTNO' Sindikat radnika Ine za pregovore s MOL-om

Nadamo se da će pregovarački tim održati čvrsti stav kojeg je jučer Vlada demonstrirala po pitanju naftne kompanije koja je desetljećima bila pokretač hrvatskog gospodarstva, poručili su iz sindikata radnika Ine
 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Sindikat radnika INA-e i društava INA-e Zagreb "Inaš" i braniteljske udruge te kompanije podupiru najavljeni početak pregovora Vlade s MOL-om i izražavaju zadovoljstvo što je, kako navode u današnjem priopćenju, Vlada napokon shvatila da je stanje u INA-i alarmantno.

Drago nam je da je Vlada napokon odlučila raditi svoj posao i kao 45-postotni vlasnik INA-e zaštiti hrvatske nacionalne interese i energetsku neovisnost zemlje i nadamo se da će pregovarački tim tijekom pregovora održati čvrsti stav kojeg je jučer Vlada demonstrirala i voditi brigu o očuvanju radnih mjesta i vertikalne integriranosti naftne kompanije koja je desetljećima bila pokretač hrvatskog gospodarstva, navodi se u priopćenju iz sindikata.

Predsjednica sinidikata Inaš Maja Rilović poručuje kako je nakon tri prosvjeda radnika INA-e i niza prosvjednih akcija kojim su "ukazali na svođenje najveće hrvatske naftne kompanije na običnu MOL-ovu podružnicu, Vlada napokon shvatila da je stanje u INA-i alarmantno".

Sindikat najavljuju da će nastaviti s aktivnostima sve dok Uprava INA-e ne omogući stvarni socijalni dijalog o pravima radnika i upravljanju INA-om, što smatraju bitnim za budućnost kompanije i njenih radnika. Upozoravaju i da je to tek prvi korak u zaustavljanju sustavnog kršenja obaveza MOL-a definiranih u Ugovoru o strateškom partnerstvu.

Ocjenjuju neprihvatljivim da se rafinerija Sisak pretvara u skladište derivata iz Mađarske i radi četiri puta manje od stvarnih mogućnosti, a da MOL nema nikakve planove izvršiti svoju obavezu modernizacije.

Podaci koje je Vlada dala potvrđuju ono što mjesecima ponavljamo, a to je da su nam potrebna hitna ulaganja u nova plinska i naftna polja, prije nego što iscrpimo i zadnje kapi nafte i plina iz prastarih nalazišta realiziranih prije deset i više godina, a slična je situacija u svim djelatnostima, što utječe na sve djelatnike INA-e, ističe, kako se navodi u priopćenju, predsjednica sinidkata Inaš Maja Rilović.

Sindikat još jednom upozorava i na projekt "Postanite poduzetnik" kojim se benzinske postaje daju u franšizu privatnim poduzetnicima i ističe da njegova implementacija za sve zaposlenike uključene u program znači trenutačan raskid ugovora o radu s INA-om, čime gube sva stečena prava i otvara se prostor za drastično smanjenja plaća i daljnje otkaze, te dugoročno dovodi do devastacije maloprodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:22