UDAR CIKLONE

Vjetar nosio krovove u Orahovici, požar u Splitu, prognostičar otkrio što nas čeka u narednim satima i danima

U popodnevnim satima nevrijeme je zahvatilo područja Istarske i Virovitičko-podravske županije

Posljedice oluje u Orahovici

 ICV

NOVO 22.20 - Prognostičar Izidor Pelajić gostovao je u središnjem dnevniku HRT-a i otkrio što nas čeka u narednim danima.

Opširnije pročitajte OVDJE.


NOVO 21.52 - DHMZ je na Twitteru objavio zanimljivu snimku neba iznad Dalmacije.

- Pogled odozgora na nevrijeme koje je zahvatilo Dalmaciju, osobito splitsko područje te otoke Hvar, Brač, Lastovo...


20:23 Olujni nalet vjetra koji je u poslijepodnevnim satima pogodio Orahovicu u Virovitičko-podravskoj županiji nanio je ondje veliku materijalnu štetu. Iščupao je nekoliko stabala i lomio grane diljem grada. Polomljeni su i oštećeni štandovi u samom središtu, a najveću štetu pretrpjele su obiteljske kuće u Ulici Petra Preradovića, javlja ICV.

Naime, na jednoj kući je vjetar dignuo dio krova i odnio ga preko susjedne u dvorište treće kuće. Na nekolicini kuća popucao je veliki broj crijepova.

- Trajalo je svega minutu. Kada je grunulo, mislila sam da je grom negdje blizu udario, a onda smo shvatili da susjedov krov nosi preko naše kuće. Srećom susjedi su u Austriji i nitko od nas što živimo pored nije bio vani - rekla je Ivanka Broš čija je kuća oštećena, a njena susjeda Ivanka Čugura u čije je dvorište ostatak krova sletio, dodala je:

- Možda pet minuta prije toga sam bila u dvorištu i vidjela da se nešto “mutilo” pa sam otišla u kuću i onda čujem prasak. Na našoj kući nije velika šteta, ali ima dosta puknutih crijepova.

Na teren su odmah izašli vatrogasci koji saniraju nastalu štetu, policija je odradila pregled, a pomažu i sugrađani koji žive u blizini. Stradale kuće obišao je i orahovački gradonačelnik Saša Rister.

- Srećom da nitko nije stradao, ovo će biti sanirano kao i drveće i grane koje su pale po gradu - rekao je Rister za ICV.


19:52 - U popodnevnim satima nevrijeme je zahvatilo područja Istarske i Virovitičko-podravske županije.

Zbog veće količine kiše koja je pala u kratkom vremenskom razdoblju u Istri, u ponedjeljak u popodnevnim satima Županijski centar 112 Pazin zaprimio je 80-ak poziva o srušenim stablima i granama na prometnicama, srušenim ili nagnutim telefonskim stupovima, poplavljenim dvorištima, podrumima i prizemljima kuća kao i plavljenju poslovnih prostora na području Poreča i Umaga, prilikom čega je JVP Poreč imala više od 30 intervencija, a JVP Umag oko 20 intervencija, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Uslijed obilne količine oborine došlo je i do problema odvodnje na području Poreča radi začepljenih šahtova, a dolazilo je i do poteškoća u prometu uslijed veće količine padalina na prometnicama. Zaprimljene su i dojave o poteškoćama u opskrbi električnom energijom u središnjoj i istočnoj Istri (mjesta Juršići, Divšići, Prodol), koje su sanirali djelatnici HEP-a do 15 sati. Zabilježene su i manje poteškoće u opskrbi električnom energijom na tri lokacije na području Umaga o čemu su obaviještene nadležne službe. Na području Rovinja uslijed udara groma došlo je do zadimljenja protupožarnog sustava u objektu.

Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

A Županijski centar 112 Virovitica zaprimio je dojavu kako je uslijed jakog vjetra u popodnevnim satima u Orahovici došlo do raskrivanja krova obiteljske kuće. Odmah po zaprimanju dojave na teren su upućene sve žurne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Nevrijeme praćeno jakim vjetrom i slabom kišom završilo je oko 17 sati.


19.13 - Prvi nalet nevremena zaposlio je splitske vatrogasce. Naime, kako doznajemo u Park šumi Marjan, grom je udario u stablo na Kašjunima i izazvao požar. Djelatnik Park šume koji se nalazio u blizini osjetio je smrad paljevine pa je pozvao vatrogasce, javlja Dalmatinski portal.


18.25 - Na moru južnije od Hvara nekoliko je centara olujnog nevremena koje će se u južnoj struji premještati najprije prema Splitu, a poslije na području od Splita prema Dubrovniku i prema unutrašnjosti Dalmacije - objavili su iz Civilne zaštite novo upozorenje DHMZ-a.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda odgovorili su novinarima Slobodne Dalmacije kako bi oni na njihovom mjestu već "sklonili pitare" (lončanice u kojima se drži cijeće na balkonima i terasama (op.a):

- Polako nam se približava nevrijeme. U Istri je već nered, sada je oko Zadra. Najgore će biti noćas oko 20 i 21 sat do ponoći. Očekujemo 30 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, jaki vjetar i do 100 kilometara na sat. Sutra i prekosutra bi trebalo pasti 20 do 30 litara, a u četvrtak pet litara - kazao je dežurni sinoptičar za Slobodnu.


16.30 - Na moru južno od Pule formira se novo grmljavinsko nevrijeme koje će se slijedećih sati premještati prema sjeveru uglavnom preko središnje i istočne Istre, a zahvatit će i dio Kvarnera, upozoravaju u ponedjeljak popodne iz Ravnateljstva civilne zaštite.

image

Pijavica kod Rovinja

Screenshot/istramettv/

U objavi na društvenim mrežama, građane su pozvali da prate upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda, a ako kreću na put provjere stanje na cestama na stranicama Hrvatskog autokluba.

Vatrogasci su tijekom prijepodneva na području Umaga i Poreča imali više od trideset intervencija, uglavnom radi ispumpavanja vode nakon nevremena, no veće štete nisu zabilježene i nitko nije stradao, izjavio je ranije danas Hini županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.


15.45 - Kiša je zasad stala u Istri, a najveće količine oborina pale su na Poreštini i Bujštini. Na tom području, kako saznajemo od glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca djeluju sve vatrogasne službe.

- Vatrogasna društva i postrojbe na ovom su području prilili 40 dojava, a većinom se radi o ispumpavanju vode iz podruma i prizemlja. Kada je počelo nevrijeme, bilo je nešto polomljenih grana i pala su dva stabla, no nije bilo značajnijih šteta. Nitko nije stradao i zasada je situacija pod kontrolom. Ovo nevrijeme zasad nije kao ono koje je bilo prije mjesec dana u Novigradu, kazao nam je Kozlevac.


Najavljivana promjena vremena stigla je u Istru, javlja N1 i dodaje da je na zapadnoj obali Istre u tijeku nevrijeme.

I temperature su pale. Prema stranici pljusak.com, u Umagu je jutros u 8:25 sati bilo gotovo 28 stupnjeva, dok je u 9:05 izmjeren samo 21,5 stupanj Celzijev.

IstraMet na svojoj Facebook stranici javlja o snažnoj naoblaci, grmljavinskom nevremenu i kiši. Javili su i da je kod Rovinja zabilježena velika pijavica.

Ističu kako je sjeverno od Istre situacija poprilično eskalirala, te da se ovaj sustav dobro može uočiti na satelitu.

image

Rovinj

Ivan Vlašiček/istramet/
image

Pijavica kod Rovinja

Andrea Fatorić/istramet/

Neverin.hr javlja da je nad Istrom u dva sata zabilježeno 25.000 munja.

- Očekujemo obilnije oborine, jak vjetar, a u srijedu prijepodne centar ciklone nalazit će se kod Istre, što može donijeti nove izolirane neverine. Najžešće narančasto upozorenje odnosi se na mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena, ali i tuče. Vjerojatnost grmljavine veća je od 75 %, dok lokalno može pasti više od 30 mm kiše, piše IstraMet i dodaje da bi u iduća dva dana ukupna količina oborina lokalno mogla prijeći 100 milimetara.

.

Krunoslav Mikec: Osjetno zahlađenje, a onda bablje ljeto

Oborinski sustav se sada premješta prema unutrašnjosti.

Podasjetimo, za Istru, ali i za ostatak zemlje je za danas DHMZ izdao narančasto upozorenje zbog opasnih vremenskih prilika

Dežurni prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec je za N1 televiziju rekao da se nakon nekoliko dana osvježenja opet vraća bablje ljeto.

Nakon što je ciklona iz Italije već stigla u Istru, oblaci se premještaju pa će u poslijepodnevnim satima pljuskovi s grmljavinom stići i do juga Jadrana i zapadnog dijela unutrašnjosti. Visoke temperature i do 35 stupnjeva i dalje će biti na istoku.

- Postoji mogućnost za ozbiljno nevrijeme, posebno na Jadranu. Mogu se pojaviti pijavice, more je dobro ugrijano pa se mogu javiti ozbiljne nestabilnosti – grmljavinska nevremena. Najviše na obali uz Istru, sjevernu Dalmaciju, a popodne i u ostatku Jadrana. Može biti i obilnije oborine koja može uzrokovati bujične i urbane poplave na mjestima. Što se tiče kontinentalnih krajeva, treba računati na povećanu vjerojatnost od pljuskova, ali može biti olujnog vjetra. Treba biti na oprezu, pratiti radarsku situaciju, rekao je Mikec za N1.

Dodao je da će već sutra temperature biti niže, a daljnje zahlađenje se očekuje tijekom utorka i srijede, kada će u unutrašnjosti najviša temperatura biti oko 20 stupnjeva.

Ipak, u prvom tjednu rujna vraćaju se temperature više od prosjeka.

DHMZ: Kiša i grmljavina na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana

Jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatit će ujutro i prijepodne sjeverni i dio srednjeg Jadrana, potom će se širiti prema jugu te na zapadne krajeve unutrašnjosti, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak

Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, vjerojatnije duž obale. Kasno poslijepodne naoblačenje i kiša doći će do Slavonije.

Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, u sjevernim kopnenim krajevima kratkotrajno i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36 Celzijevih stupnjeva .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:59