JESEN NA ČEKANJU

Vrijeme se neće stablizirati još nekoliko dana, evo kakva je prognoza za vikend

Temperature će se u četvrtak i petak kretati između 22 i 28 Celzija, međutim jutarnje bi temperature u unutrašnjosti mogle biti i dvostruko niže

Nakon nestabilnih četvrtka i petak, tijekom kojih će biti i kiše i sunca, vikend će na sjeverni dio Jadrana donijeti povratak ljetnog ugođaja te obilje sunca

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Iako će kišu koja će u četvrtak tijekom prijepodneva povremeno padati i u unutrašnjosti Hrvatske i na Jadranu poslijepodne zamijeniti vedro, sunčano i toplo vrijeme, vrijeme u Lijepoj našoj neće se stabilizirati niti u petak, koji će biti topliji od četvrtka, piše Hrvatska radiotelevizija.

Kako javlja Državni hidrometeorološki zavod, kiša će u većini zemlje u četvrtak prijetiti i u popodnevnim satima, pogotovo u gorju, te na jugu i istoku.

Unatoč nestabilnosti, petak će većinom biti sunčan. Mjestimični su pljuskovi ujutro mogući na dijelu sjevernog Jadrana, a poslijepodne bi ih moglo biti u unutrašnjosti.

Vjetar će i u četvrtak i u petak biti uglavnom slab i umjeren.

Temperature će se u četvrtak kretati između 22 i 27 Celzija dok će u petak biti neznatno toplije, od 23 do 28 Celzija. Međutim, jutarnje bi temperature u unutrašnjosti u petak ponegdje mogle biti i dvostruko niže, od 10 do 15 Celzija. Na Jadranu će biti toplije, od 15 do 20 Celzija.

Žuto upozorenje, koje se izdaje kada bi vrijeme moglo biti potencijalno opasno, u četvrtak je izdano za Kvarner i Kvarnerić te kompletnu Dalmaciju. Za petak nije izdano niti jedno upozorenje.

"U četvrtak na istoku unutrašnjosti promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom uglavnom u prvom dijelu dana, a samo rijetko može i zagrmjeti. Prema večeri smanjenje naoblake. Vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeverozapadni. Bit će podjednako toplo kao i srijedu. U središnjoj Hrvatskoj danju malo toplije nego u srijedu jer će biti sunčanih razdoblja, posebno poslijepodne, a još ujutro i dio prijepodneva treba računati na mjestimičnu kišu. Vjetar uglavnom slab. I u gorskoj Hrvatskoj slab vjetar, uz mnogo oblaka i mjestimične kiše, ujutro moguća i magla", rekla je dr. sc. Tanja Renko za HRT.

"Na sjevernom će Jadranu biti za mnoge povoljnije vrijeme jer će kiše biti manje i samo lokalno, a i vjetar će oslabjeti pa će biti toplije. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo oblačno s duljim sunčanim razdobljima, no i s mjestimičnim neverinima, češće prijepodne. Vjetar slab do umjeren promjenjiva smjera, većinom sjeverozapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 20 °C, a najviša dnevna između 25 i 27 °C. Na krajnjem jugu Hrvatske također nestabilno i vrlo promjenjivo, no navečer će se vrijeme postupno smirivati. Ujutro će uz obalu puhati sjeverni vjetar i bura, a zatim sjeverozapadnjak pa će i more biti u smirivanju. U petak će na sjevernom Jadranu biti još ponekog pljuska, vjerojatnije ujutro i prijepodne, dok će u Dalmaciji prevladavati sunčano", ustvrdila je meteorologinja DHMZ-a.

Nakon nestabilnih četvrtka i petak, tijekom kojih će biti i kiše i sunca, Renko kaže da će vikend na sjeverni dio Jadrana donijeti povratak ljetnog ugođaja te da će posvuda biti obilje sunca. "Kako će i vjetar biti slab do umjeren sjeverozapadni, vjerojatno će mnogima biti idealno za sve morske radosti", rekla je meteorologinja DHMZ-a. U unutrašnjosti će u subotu i nedjelju biti većinom sunčano, vrlo toplo i vruća. "Tek će mjestimična jutarnja magla podsjećati na to da smo zakoračili u jesenski mjesec", dodala je Renko.

Očekuje se da će se temperatura u subotu u Zagrebu popeti do 30 Celzija, a u nedjelju će biti tek neznatno manje - 28 Celzija. Oba će dana biti sunčana, uz tek ponešto oblaka. Početkom idućeg tjedna bit će hladnije. Dnevne će se temperature u ponedjeljak kretati između 18 i 23 Celzija, a u utorak između 15 i 24.

Slično će u subotu i nedjelju biti i u Splitu - sunčano i toplo. Oblaka će biti nešto više nego u Zagrebu. Temperature će se u subotu kretati između 21 i 29 Celzija, a u nedjelju između 22 i 27 Celzija. Ponedjeljak će biti oblačniji i jednako topao, a u utorak se očekuje značajnije razvedravanje. Temperature će se tijekom oba dana kretati između 20 i 27 Celzija.

Kao i u Splitu i u Zagrebu, vikend će u Osijeku biti sunčan. Raspoloženje bi nekima mogli pokvariti grmljavinsko nevrijeme koje se očekuje u noći s nedjelje na ponedjeljak. U subotu će se temperature u Osijeku kretati između 18 i 30 Celzija, a u nedjelju između 19 i 29 Celzija. Što se ponedjeljka i utorka tiče, bit će nešto hladnije, odnosno najviša dnevna temperatura doseći će ugodnih 25 celzija.

Uglavnom sunčano, uz manju naoblaku, bit će tijekom vikenda i u Rijeci. Temperature će se u subotu i nedjelju kretati između 20 i 28 Celzija. Situacija se neće bitnije promijeniti ni početkom idućeg tjedna. Maksimalna dnevna temperatura u ponedjeljak će biti 26 Celzija, a u utorak 27.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:06