PREGLED TJEDNA

VIDEO Hrvatsko zdravstvo trese novi skandal: Je li se u KBC-u Zagreb trgovalo organima?

Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na portalu Jutarnji.hr

Ante Ćorušić

 Vesna Veselić

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije "Oluja". Srbijanski tužitelji tvrde da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na teritoriju BiH. Najviši hrvatski dužnosnici optužnicu su nazvali "čistim politikanstvom" i optužili Srbiju da glumi "regionalni Haag" širenjem svoje jurisdikcije na teritorij svih država bivše Jugoslavije.

SAD je uveo sankcije ministru u vladi Republike Srpske Alenu Šeraniću te predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari. Nakon što se na američkoj crnoj listi već ranije našao "gazda" Republike Srpske Milorad Dodik sada se Washington obrušio na njegovog bliskog suradnika, ali i na visokog dužnosnika HDZ-a BiH. Hoće li SAD na crnu listu staviti i Čavarinog stranačkog šefa Dragana Čovića?

U dvije pandemijske godine pred upravnim sudovima u tišini su se vodili postupci koji su državni proračun spasili gubitka koji bi se računao u milijardama. Lavinu je zakotrljao Visoki upravni sud kada je u rujnu 2020. u oglednom sporu odlučio da status ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata ne mogu imati osobe koje nisu sudjelovale u obrani suvereniteta RH. Dakle, pripadnici HVO-a kojima Hrvatska već isplaćuje mirovine ne mogu dobiti još i sva ostala prava i povlastice koje imaju hrvatski ratni vojni invalidi.

Kreće reforma obiteljskih penzija, prvi put će umirovljenici moći zadržati svoju i dobiti još petinu mirovine preminulog supružnika. Više od 300 tisuća umirovljenika od iduće će godine imati veća primanja nakon što je napokon dogovorena reforma sustava obiteljskih mirovina. Tri su glavne izmjene. Prvi put će udovice ili udovci moći zadržati osobnu mirovinu i dobiti 20,8 posto od mirovine preminulog supružnika. Dosad su mogli dobiti jedino 70 posto mirovine preminulog, uz uvjet da se odreknu svoje.

Zdravstvo trese novi skandal, je li se u KBC-u Zagreb trgovalo organima? U toj su bolnici 2019. godine izvršene dvije transplantacije bubrega od živih nesrodnih donora koje je KB Merkur prethodno iz etičkih razloga odbio. Jedan je donor pekar s Kosova, otac šestero djece, a drugi je vozač iz Srbije. Slučaj je bio prijavljen inspekciji Ministarstva zdravstva koja je obavila svoj posao i o njemu izvjestila Hrvatsku liječničku komoru i Državno odvjetništvo. U nalazu inspekcije se navodi kako je donor s Kosova dao bubreg jer je osjećao obavezu prema čovjeku koji je pomagao njegovoj obitelji.

Nakon višegodišnjeg suđenja u četvrtak je na Županijskom sudu u Zagrebu objavljena nepravomoćna presuda u aferi Agram. Petorica bliskih suradnika bivšeg gradonačelnika Milana Bandića dobili su kazne u rasponu od sedam do 14 mjeseci zatvora. Zbog nezakonitih zapošljavanja i korištenja službenih automobila najveću je kaznu - godinu i dva mjeseca zatvora - dobio nekadašnji šef ureda gradonačelnika Miro Laco. Da je živ nepravomoćnu zatvorsku kaznu dobio bi i za života pravosuđu neuhvatljiv Milan Bandić. Prva točka optužnice u kojoj su tužitelji tvrdili da je grupa gradskih dužnosnika na čelu s Bandićem namijestila posao zbrinjava otpada tvrtkama poduzetnika Petra Pripuza pala je u vodu. Sud je odbacio tvrdnje tužitelja, te je Pripuza oslobodio od svih optužbi.

Tijekom suđenja isplivale su zabavne, čak i bizarne dogodovštine iz života pokojnog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih prijatelja i prijateljica. Urnebesno zabavan razgovor Bandić je vodio i s poznatom TV voditeljicom Milom Horvat kojoj je ustupio vozača i gradski auto za put u Beč. Zanimalo ga je što je pošlo po zlu u njenom šopingu na njegov račun: "Zašto niste papak uzele u Louis Vuittonu?".


*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković


Najbolje političke priče Jutarnjeg lista možete čitati svaki petak u vašem inboxu ako se besplatno pretplatite na naš newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:01