PREGLED TJEDNA

VIDEO: Povijesna stopa inflacije mrvi hrvatske plaće, jedinstvo građana EU oko ruske invazije na Ukrajinu je ugroženo

Dosadašnja zamjenica Ureda premijera Andreja Plenkovića odlazi u kabinet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen
 Hanza Media

Povijesna stopa inflacije mrvi hrvatske plaće. Niti snižene stope PDV-a nisu zaustavile divljačko poskupljenje hrane. Na godišnjoj razini poskupjelo je gotovo sve, a najviše cijene prijevoza - za 19 posto. S rastom od 15,2 posto slijede hrana i bezalkoholna pića.

Vladine dosadašnje mjere kroz energetski paket očito su dale neke rezultate, ali snižavanje PDV-a na određene namirnice nije, pa nas trgovci nastavljaju šokirati iz tjedna u tjedan. I dok naši vlastodršci još uvijek razmišljaju kako spriječiti inflatorne šokove, u Austriji su se odlučili na neobičnu populističku mjeru, koja bi zapravo mogla i produbiti inflaciju. Svakom građaninu, naime, podijelit će 1.000 eura.

Šest godina nakon što je preuzeo stranku, Andrej Plenković konačno je ovladao HDZ-om. Na Općem saboru stranke izabrano je ili bolje rečeno u Predsjedništvo oktroirano deset novih članova čime je ujedno završio dvogodišnji unutarstranački proces koji se otegnuo zbog pandemije koronavirusa. Njegov kurs nije svima po volji, ali nezadovoljnici nemaju hrabrosti ustrajati čak ni na vlastitoj ostavci.

Samo jedna rečenica iz Programske deklaracije usvojene na stranačkom saboru uspjela je probuditi duhove. Najava da će HDZ poštivati sve zajednice obiteljskog života nije dobro odjeknula među konzervativnijim članstvom pa je dan nakon stranačkog skupa pala i prva ostavka, koja je nakon par dana, navodno i povučena.

Iz svog nepresušnog bazena izvrsnosti, vladajuća je partija nakon Dubravke Šuice u Europsku komisiju poslala i Tenu Mišetić. Dosadašnja zamjenica Ureda premijera Andreja Plenkovića odlazi u kabinet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Mnogi glasači u Europi žele da rat završi što je prije moguće, čak i ako to znači da će Ukrajina ostati bez dijela svog teritorija. Veliko istraživanje Europskog vijeća za vanjske odnose otkriva da je jedinstvo građana EU oko ruske invazije na Ukrajinu ugroženo jer se pozornost s bojnog polja seli na narušeni životni standard. Istraživanje je pokazalo jasnu podjelu između Europljana - 35 posto ih želi hitni i bezuvjetni mir (de facto kapitulaciju), a samo 22 posto pravdu (definiranu kao do zadnjeg pedlja vraćeni teritorij Ukrajine).

Nakon što se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još ranije zainteresiralo za četverodnevni boravak ministra financija Zdravka Marića u lošinjskom hotelu Bellevue, prije par dana portal Oštro objavio je kako je ministar boravak u luksuznom hotelu platio čak triput manje od redovne cijene. Pravdajući tu velikodušnost domaćina, Marić je rekao da to nije ništa strašno i da nije on kriv što su ga smjestili u sobu bolju od one koju je rezervirao: "Ljubaznost hotela i osoblja nikad ne propitujem".


*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.


Najbolje političke priče Jutarnjeg lista možete čitati svaki petak u vašem inboxu ako se besplatno pretplatite na naš newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 10:29