DAN NAKON STIHIJE

Vatrogasci u Puli i dalje ostaju u nadzoru zgarišta, veliki požar snimljen je i iz svemira

Srećom, nije nastradala niti jedna obiteljska kuća. Izgorjelo je nekoliko gospodarskih objekata na okolnim poljima te 25 automobila

satelitska snimka požara u Puli

 HUKM/FACEBOOK

Veliki požar koji je u subotu buknuo u Puli pod nadzorom je, a vatrogasci su još na zgarištu. Tridesetak gasitelja dežuralo je cijelu noć kako se vatra opet ne bi proširila. A u nadzoru ostaju i dalje, poručio je u nedjelju zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Ivica Rojnić. Kaže i da u pomoć priskaču dobrovoljna vatrogasna društva s Puljštine. Isto tako, još uvijek se ne zna uzrok požara iako su krenula nagađanja da je isti podmetnut. No to Rojnić nije htio potvrditi.

- Uzroci požara znat će se kad policija odradi očevid - izjavio je.

image

požar u Puli

Dusko Marusic/CROPIX

A istarska policija zaprimila je dojavu o požaru na Premanturskoj cesti u subotu oko 11,40 sati. Uslijed jakog vjetra vatra je zahvatila naselje Valdebek, Dolinku i Vintijan. U događaju nitko nije ozlijeđen.

Požarom je obuhvaćena veća površina borove šume, niskog raslinja i suhe trave te više starih automobila parkiranih u dvorištu poslovnog objekta na adresi Kavrerski put, dok je na Premanturskoj cesti vatra zahvatila automobil Citroen i Mercedes pulske registracijske oznake.

image

požar u Puli

Dusko Marusic/CROPIX

- Nakon što požar bude u potpunosti ugašen, policijski službenici će u suradnji s inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja na mjestu događaja obaviti očevid kako bi se utvrdio uzrok i sve okolnosti nastanka požara - poručili su iz Policijske uprave istarske.

A Hrvatska udruga kriznog menadžementa (HUKM) u nedjelju je na svojoj službenoj Facebook stranici objavila satelitsku snimku velikog požara u Puli, na kojoj se jasno vide svi razmjeri subotnje buktinje.

image

požar u Puli

Dusko Marusic/CROPIX

Inače, u subotu je jedan od najopasnijih požara koji je u zadnje vrijeme zahvatio pulsko područje gasilo 70 vatrogasaca. U pomoć su im odmah priskočila tri kanadera iz Zadra koji su u vrlo kratko vrijeme uspjeli obuzdati požar koji je došao skroz do kuća u naseljima Valdebek, Dolinka i Vintijan.

Srećom, nije nastradala niti jedna obiteljska kuća. Izgorjelo je nekoliko gospodarskih objekata na okolnim poljima te 25 automobila. Većina je bila u dvorištu autoservisa Fornažar i nije bila u voznom stanju. Materijalna šteta tek se treba utvrditi.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić zahvalio gasiteljima, pilotima i sugrađanima

Nakon što je pod kontrolu stavljen jedan od najvećih požara u povijesti Pule, koji je izbio u subotu u naselju Valdebek, na požarištu su u nedjelju o stanju izvijestili gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Ivica Rojnić i predsjednik Mjesnog odbora Valdebek Danijel Moretti.

"Najprije bih želio zahvaliti našim vatrogascima iz Pule, čitave Puljštine, Labina, Pazina, Rovinja na iznimnoj hrabrosti i isto tako svim sugrađankama i sugrađanima koji su pružili pomoć bez ikakvih kalkulacija.

Posebnu zahvalu upućujem pilotima triju kanadera i njihovim zapovjednicima koji su iznimno brzo iz Zadra doletjeli u Pulu i pomogli u gašenju požara na nepristupačnom terenu te spriječili veću katastrofu. Zahvaljujući svima njima, našim gradskim poduzećima, Hrvatskim šumama, Zračnoj luci, policiji, hitnoj pomoći, Općoj bolnici, HEP-u, koji su reagirali iznimno brzo, požar je stavljen pod kontrolu bez ijedne žrtve i bez da je ijedna kuća zapaljena“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić koji je prethodno obišao teren i razgovarao s građanima.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Ivica Rojnić izvijestio je da je u požaru stradalo oko 40 hektara šume. Vatrenu stihiju, uz zračne snage s tri kanadera, gasilo je 70-ak vatrogasaca iz JVP Rovinj, Pazin, Labin, DVD Pula, Medulin, Ližnjan, Marčana, Vodnjan, Fažana, Peroj, Svetvinčenat i Sutivanac, a tijekom čitave noći na požarištu je dežuralo 26 vatrogasaca sa sedam vozila. Rojnić je ujedno najavio kako tijekom dana očekuju dodatne snage za saniranje rubova požara.

"Tijekom dana nastojat ćemo što više dijelova u potpunosti ugasiti, jer vremenska prognoza u noći donosi ponovno buru i ne bismo voljeli da se vatra opet proširi. Vatrogasci će i narednih dana biti na požarištu. Ostajemo na terenu čuvati građane i njihovu imovinu", poručio je zapovjednik Rojnić.

Predsjednik Mjesnog odbora Valdebek Danijel Moretti zahvalio je mještanima mjesnog odbora i ostalim građanima Pule koji su spremno došli gasiti požar te vatrogascima i pilotima kanadera koji su pomogli da požar prođe bez žrtava.

Nakon što požar bude ugašen, u suradnji s Hrvatskim šumama utvrdit će se nastala materijalna šteta. (Barbara Ban)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:43