SVEČANOST

U Splitu proslavljeni Dan Hrvatske ratne mornarice i 29. obljetnica njezina osnutka

Banožić je na svečanosti istaknuo važnost ponovnog ustroja satnije Mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama
 Nikola Vilic/Cropix

Dan Hrvatske ratne mornarice i 29. obljetnica njezina osnutka proslavljeni su u srijedu u Splitu, a ministar obrane i izaslanik predsjednika Vlade Mario Banožić na svečanosti je istaknuo važnost ponovnog ustroja satnije Mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama.

Proslava je zbog epidemioloških razloga bila skromnija nego prijašnjih godina.

Ministar obrane i izaslanik predsjednika Vlade Mario Banožić je istaknuo važnost ponovnog ustroja satnije Mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama i potrebu za jakom Hrvatskom ratnom mornaricom koja u svakom trenutku može jamčiti sigurnost na Jadranskome moru.Podsjetio je kako je iznimno važan nastavak gradnje obalnih ophodnih brodova za stalni nadzor teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.

image
Mario Banožić
Nikola Vilic/Cropix

"Provodimo remont raketnih topovnjača, čime ćemo i dalje osigurati nazočnost strateškog naoružanja na Jadranskome moru", rekao je ministar.

Najavio je da će, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, HRM-u uskoro biti predana i dva brza čamca dvojne namjene, čime se proširuju sposobnosti naše Obalne straže.

image
Mario Banožić
Nikola Vilic/Cropix

"Razvijat ćemo suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova kroz Europski obrambeni fond", rekao je Banožić.

Podsjetio je da su naš brod i posada trenutačno u operaciji NATO-snaga "Sea Guardian" te da naši mornari sudjeluju u međunarodnoj operaciji potpore miru Europske unije - Atalanta, čime Republika Hrvatska pokazuje čvrstu predanost u zajedničkom nastojanju saveznika da osiguraju sigurnost na moru.

image
Mario Banožić
Nikola Vilic/Cropix

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Admiral Robert Hranj je istaknuo kako je Hrvatska ratna mornarica "glavni instrument državne moći" za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa na moru i nositelj pomorske obrane Republike Hrvatske.

image
Robert Hranj
Nikola Vilic/Cropix

"U vremenima gospodarskih poteškoća, uzrokovanih prvenstveno epidemijom koronavirusa, Hrvatska ratna mornarica mora pronaći odgovore na važna pitanja njenog daljnjeg razvoja i modernizacije. Danas možda više nego ikad moramo razmišljati pragmatično, racionalno i realno", poručio je Hranj.

Rekao je kako će temeljno težište djelovanja HRM-a u sljedećim godinama biti na mirnodopskim zadaćama pomorske sigurnosti u Jadranu te je izgradnja novih ophodnih brodova, dodao je, "kritično važna".

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

Istaknuo je kako je posebno važna nabava lovaca mina, koji će znatno povećati sposobnost za čišćenje morskog dna od zaostalih mina i bomba iz prošlih ratnih sukoba.

"Hrvatska ratna mornarica treba nastaviti razvoj sposobnosti za pomoć civilnim institucijama na moru i priobalju, a teritorijalnim rasporedom, razvojem i unaprjeđenjem infrastrukture osiguravat će prihvat i integraciju drugih sastavnica Hrvatske vojske i savezničkih snaga u pomorskom operativnom okružju", rekao je Hranj.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Rafanelli je istaknuo kako je "prosječna starost naših brodova visoka".

image
Ivo Raffanelli
Nikola Vilic/Cropix

"U okolnostima uvijek nedostajućih financijskih sredstava dodatno se napreže sustav održavanja kako bi se pronašla rješenja za adaptaciju pojedinih sustava i time zadržala operativnost brodova. Problemi s kojima se susrećemo jesu dugi rokovi isporuke opreme i mogućnost nabave pojedinih pričuvnih dijelova. Unatoč svemu, održavamo relativno visoku razinu ispravnosti", rekao je Rafanelli.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

Izaslanik predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Dragan Lozančić je istaknuo kako se mijenjaju izazovi kojima se moramo prilagođavati.

"Sve više je netradicionalnih izazova, a da bismo na njih uspješno odgovorili, moramo obučavati i modernizirati naše snage koliko god nam mogućnosti dozvoljavaju", poručio je Lozančić.

image
Dražen Barišić
Damir Krajac/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

Na svečanosti u Vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” uručene su odluke o promaknućima te nagrade i pohvale pripadnicima Hrvatske ratne mornarice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:27