ZDRAVKO JAKOP

Tko je čovjek koji je zamijenio Banožića: Višestruko odlikovani brigadni general koji se školovao u inozemstvu

Zdravko Jakop je u Ministarstvu obrane od 2016.godine, prvo kao pomoćnik ministra 2016., a nakon toga postao je državni tajnik

Zdravko Jakop

 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Nakon što je predsjednik Vlade, Andrej Plenković danas razriješio ministra obrane Maria Banožića, zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba, njegove ovlasti preuzima državni tajnik Zdravko Jakop.

Jakop je u Ministarstvu obrane od 2016.godine, prvo kao pomoćnik ministra od veljače do studenog 2016. Nakon toga postaje državni tajnik.

Rođen je 1967. godine u Višnjici gdje je završio osnovnu školu. Srednju i Višu tehničku školu završio je u Mariboru. Diplomirao je na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i stekao zvanje magistra inženjera prometa.

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu završio je 2011. poslijediplomski studij Međunarodni odnosi, te stekao stupanj magistra znanosti.

U Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" završio je Ratnu školu "Ban Josip Jelačić". Završio je NATO Defense College u Rimu kao najvišu razinu izobrazbe koju organizira NATO za visoke časnike.

U obranu suvereniteta Republike Hrvatske aktivno se uključio 31. listopada 1991. godine stupivši u 1. brigadu ZNG-a čiji je pripadnik bio do 12. veljače 1993. kada prelazi u 7. gardijsku brigadu. Ranjen je 1993. godine i ima status hrvatskog ratnog vojnog invalida.

U Hrvatskoj je vojsci obnašao brojne dužnosti – zamjenik zapovjednika bitnice, zamjenik zapovjednika brigade topničke grupe, zapovjednik protuoklopnog topničko – raketnog divizijuna, zapovjednik topničko – raketnog divizijuna, načelnik topništva i načelnik stožera 7. gardijske brigade te načelnik Odsjeka rodova i ujedno načelnik pješaštva u Zbornom području. Obnašao je dužnost zapovjednika Zapovjedništva za obuku te je bio zapovjednik Operativno - strategijskog simulacijskog središta u Hrvatskom vojnom učilištu te Simulacijskog središta HkoV-a.

Dužnost načelnika Službe za nadzor naoružanja u MORH-u obnašao je do odlaska na mjesto zamjenika direktora Centra za međunarodnu sigurnosnu suradnju.

Odlikovan je Redom hrvatskog križa, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti.

U čin brigadnog generala promoviran je Odlukom Predsjednika RH 2009. godine.

Zanimljiva imovinska kartica

Prema iznesenim podacima u imovinskoj kartici, Zdravko Jakop ima mjesečna primanja od 2993,99 eura (bruto) ili 2554,29 eura (neto). Dodatno, 2019. godine primio je jednokratni iznos od 11830,91 eura od osiguranja. Njegova supruga, koja radi u kaznionici u Lepoglavi, zarađuje 850,00 eura mjesečno (neto), piše N1.

Zajedno s tim primanjima, Jakop otplaćuje dva kredita. Prvi kredit iznosi 17068,30 eura, s mjesečnom ratom od 38,52 eura. Drugi kredit vrijedan je 2654,46 eura, a mjesečna rata iznosi 210,26 eura.

Osim toga, Jakop posjeduje nekoliko nekretnina, uključujući kuću s okućnicom, gospodarski objekt, šumu, vinograd i oranicu, sve smještene u Lepoglavi.

Što se tiče pokretnina, Jakop ima dva automobila marke BMW, jedan procijenjen na 5176,19 eura, a drugi na 1990,84 eura. Njegova supruga vozi golf čija se vrijednost procjenjuje na 4247,13 eura. Također posjeduje i traktor čija je vrijednost 4500,00 eura.

Detalje njegove imovinske kartice možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:18