ZDRAVKO JAKOP

Novi ministar obrane samo za Jutarnji: ‘Evo što sam rekao Plenkoviću kad me pitao jesam li spreman preuzeti odgovornost‘

Velika mi je čast što je odlučeno da upravo ja kao državni tajnik do daljnjeg vodim Ministarstvo. Napravit ću najviše što znam i mogu - kaže Jakop

Zdravko Jakop

 Darko Tomas/Cropix/Cropix

- Nikad nisam bježao od odgovornosti. Ni kada sam se kao student uključio u Domovinski rat, ni kasnije kada sam obnašao razne dužnosti u Oružanim snagama RH, ni poslije toga u Ministarstvu obrane. Isto tako, nikad u životu nisam bježao od posla. To sam pokazao i kao državni tajnik u MORH-u, a to ću pokazati i u budućnosti. Velika mi je čast što je odlučeno da upravo ja kao državni tajnik do daljnjeg vodim Ministarstvo obrane. Napravit ću najviše što znam i mogu - kaže za Jutarnji list Zdravko Jakop u svom prvom javnom istupu iz pozicije čelnika Ministarstva obrane.

Njemu je jučer poslijepodne premijer Andrej Plenković dao ovlasti da vodi MORH nakon što je odlučio smijeniti ministra Marija Banožića koji je izazvao prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba izgubila život.

- Prije svega, želim naglasiti kako mi je žao što je do moje promocije došlo u ovakvim okolnostima. Obitelji poginulog i ovom prilikom želim izraziti sućut, velika je to tragedija. Također, žao mi je i ministra Banožića, želim mu brzi opravak - kaže novi "vršitelj dužnosti ministra obrane".

Što vam je premijer Plenković rekao prije nego što je stao pred kamere kako bi javnost obavijestio da je Banožić smijenjen i da ćete upravo vi preuzeti upravljanje Ministarstvom obrane?

- Predsjednik Vlade pitao me jesam li spreman preuzeti odgovornost. Kao što sam vam već rekao, kada je u pitanju domovina i kada su u pitanju Oružane snage Republike Hrvatske za mene dileme, nikad nije bilo, niti će biti. Rekao sam premijeru da sam spreman preuzeti odgovornost. Vjerujem da ćemo dobro surađivati - kaže v. d. ministra obrane.

U razgovoru za Jutarnji list novi čelnik Ministarstva obrane kaže kako je upoznat sa svim projektima i prioritetima MORH-a jer je dugo u obrambenom sustavu.

- Nema tu nikakvih nepoznanica, sa svim MORH-ovim projektima sam potpuno upoznat. Najvažnije mi je osigurati kontinuitet i uspješno završiti sve započete projekte u MORH-u i u Oružanim snagama RH. Pobrinut ću se da svi ljudi u obrambenom sustavu uvijek dobivaju najviše i najbolje - kaže Jakop.

Državni tajnik kojem je jučer predsjednik Vlade Andrej Plenković dao ovlasti da vodi Ministarstvo obrane nije član nijedne stranke.

Jakop kaže kako ne zna hoće li premijer Plenković njega ili nekog drugog imenovati ministrom obrane, odnosno predložiti saborskim zastupnicima takvo kadrovsko rješenje.

- Ne znam vam odgovor na to pitanje. Ali vam mogu reći da je meni svejedno hoću li ovdje (na čelu MORH-a, nap. a.) biti jedan dan, jedan tjedan, jedan mjesec... Sve dok sam tu radit ću kao i dosad, najbolje što mogu - kaže Zdravko Jakop.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:13