IGOR DEKANIĆ

‘Što za Hrvatsku znači ruska prijetnja plinom od 2000 eura? Vladine mjere ne bi bile dovoljne...‘

Pretpostavljam da to nije prijetnja nego procjena da bi se to moglo dogoditi. I moglo bi se, smatra energetski stručnjak

Igor Dekanić

 Tom Dubravec/Cropix

Bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev njemačku odluku o obustavi izdavanja dozvola za Sjeverni tok 2 komentirao je riječima: "Dobrodošli u svijet u kojem će Europljani tisuću kubičnih metara plina ubuduće plaćati 2000 dolara."

To bi bilo dvostruko više nego Europa plaća sad. Sjeverni tok samo je jedan od šest velikih plinovoda preko kojih stiže ruski plin u Europu. Turski tok preko Crnog mora do Bospora, plinovodi Bratstvo i Bružba idu preko Ukrajine, Yemel prema sjeveru Poljske, a Sjeverni tok 1 do Njemačke. Uz njega je trebao ići i Sjeverni tok 2, ali sada je stopiran.

Energetski stručnjak Igor Dekanić objasnio je za RTL što to ustvari znači cijena od 2000 eura o kojoj govori Medvedev i može li se uopće prijetiti cijenom plina koja ovisi i o stanju na tržištu.

"Pretpostavljam da to nije prijetnja nego procjena da bi se to moglo dogoditi. I moglo bi se. Za Hrvatsku to znači da ove postojeće Vladine mjere neće biti dovoljne", kazao je.

"Nije u interesu ni Rusije ni Europe da zatvore, a da nemaju rješenje", kazao je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin: "Ovakve napetosti sigurno dovode do poskupljenja, proizvođači će iskoristiti takve prilike", zaključio je Pudić za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 03:06