JAKA KIŠA I VJETAR

Što nas očekuje početkom jeseni? Meteorolog otkrio koliko će potrajati vremenske nestabilnosti

Najveći pad temperature, nekih desetak stupnjeva, dogodio se na Sjevernom Jadranu, u Gorskom Kotaru i Lici

Ilustrativna fotografija

 Duje Klaric/CROPIX

Nakon što je protekle dane obilježio još jedan ovoljetni toplinski val, stigla je najavljena promjena vremena. Nagli pad temperature, jaka kiša i vjetar najprije su pogodili zapadnu obalu Istre, a pogoršanje vremena širi se prema unutrašnjosti i jugu zemlje. U središnjem Dnevniku HTV-a gostovao je prognostičar Izidor Pelajić.

Rekao je kako se najveći pad temperature, nekih desetak stupnjeva, u odnosu na nedjeljne maksimalne vrijednosti, dogodio na Sjevernom Jadranu, u Gorskom Kotaru i Lici.

- Jug i istok ostali su topli, osobito istok gdje su se i u ponedjeljak temperature kretale oko 36 stupnjeva - izjavio je.

Istaknuo je i kako je najviše oborina palo na Sjevernom Jadranu te da su se, osim na području Rijeke, grmljavinska nevremena događala i u Dalmaciji, na području Makarske i južnije prema Dubrovniku te manjim dijelom u Slavoniji, uglavnom oko Požege i sjevernije.

- U nastavku noći to će biti dosta često, a zatim će prijeći u vrijeme povremenog grmljavinskog nevremena, ali ono će biti manje lokalizirano, manje ovako izraženo, iako je dalje prisutna ta mogućnost - rekao je Pelajić za HRT, naglasivši da je na snazi trenutno narančasto upozorenje do kraja dana.

Na pitanje što nas očekuje početkom jeseni, Pelajić kaže kako će ove nestabilnosti potrajati tri do četiri dana, do četvrtka.

- Zatim će opet biti nešto stabilnijeg i malo toplijeg vremena, tako da ćemo u taj klimatološki početak jeseni uploviti u toplijem vremenu - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:36