VREMENSKA PROGNOZA

Stiže nam radikalna promjena vremena: Obilne kiše, olujno jugo, snijeg, spominju se i pijavice

I temperatura zraka bit će bliža prosjeku za doba godine pri čemu se na kopnu povećava vjerojatnost slabog jutarnjeg mraza

Ilustrativna fotografija

 Ivo Ravlic/CROPIX

Do daljnjega nema stabilizacije vremena u Hrvatskoj i okolici. Dapače, ponegdje će opet biti i obilnije kiše, praćene i grmljavinom, a u višem gorju i snijega. Na Jadranu su moguće i pijavice. Nakon početno jakog i olujnog juga, bit će i bure s kojom će sredinom tjedna zahladnjeti pa će i temperatura zraka biti bliža prosjeku za doba godine pri čemu se na kopnu povećava vjerojatnost slabog jutarnjeg mraza.

"U ponedjeljak u istočnoj Hrvatskoj sunčanije u sjevernijim područjima, a oblačnije u južnijim, pri čemu uglavnom u Posavini može pasti i malo kiše. Vjetar slab do umjeren istočni, uz koji će i dalje biti neuobičajeno toplo, do 18 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčana razdoblja bit će češća i dulja u Međimurju i Hrvatskom zagorju, a južnije oblačnije, na širem sisačkom te karlovačkom području i prevladavajuće oblačno uz mogućnost za malo kiše.

Na zapadu zemlje pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša, osobito na sjevernom Jadranu lokalno moguće i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Jako jugo ujutro će postupno slabjeti i prolazno pod Velebitom okrenuti na buru, a u gorskoj Hrvatskoj zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak.

I u Dalmaciji će u prvom dijelu dana puhati jako jugo, na otvorenom moru mjestimice i olujno, a zatim će oslabjeti te okrenuti najprije na jugozapadnjak, zatim i sjeverozapadnjak. Bit će vrlo nestabilno, ponegdje uz obilniju oborinu, lokalno i grmljavinu, na moru moguće i pijavice.

Pijavica, obilnih pljuskova i grmljavine može biti i na oblačnom krajnjem jugu Hrvatske. Jako jugo, na otocima povremeno i olujno, slabjet će od sredine dana, pa će se i more postupno smirivati. Temperatura bez izraženog dnevnog hoda, većinom između 12 i 15 °C", prognozira za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

"Stabilizacije zasad nema na vidiku. Iako će utorak na Jadranu biti najsunčaniji, lokalno su mogući pljuskovi. Od srijede opet češća kiša, ponegdje i obilnija praćena grmljavinom te jugo većinom u Dalmaciji, a bura podno Velebita.

I na kopnu će u utorak kiša biti najrjeđa, pri čemu je najveća vjerojatnost za pljuskove na sjeverozapadu Hrvatske, u unutrašnjosti Dalmacije te na krajnjem istoku. Novo jače naoblačenje s kišom dolazi već u srijedu, a u noći na četvrtak u najvišem gorju može pasti i malo snijega. Zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak s kojim će temperatura biti u postupnom padu", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 09:41