IZDANO UPOZORENJE

Stiže promjena vremena, grmljavinsko nevrijeme, olujni vjetar i jaka kiša: ‘Potop je pred vratima!‘

Intenzivan kišni val će se s nedjelje na ponedjeljak premjestiti preko cijelog Jadrana

Meteo karta

 Dhmz/

Umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, iznadprosječno toplo i pogotovo na moru vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za nedjelju.

Glavnina kiše bit će navečer i u noći, a osobito na Jadranu i u predjelima uz njega očekuju se pljuskovi s grmljavinom, ponegdje obilni.

Ujutro na kopnu mjestimice magla. Na istoku zemlje sunčana razdoblja i uglavnom bez oborine.

Zapuhat će umjeren jugoistočni i južni vjetar, u gorju i jak s olujnim udarima, krajem dana prolazno zapadni. Na Jadranu jako i olujno jugo, navečer će na sjevernom dijelu oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 14 do 19 Celzijevih stupnjeva.

- Ispred prostrane ciklone zapuhalo je jako i olujno jugo. Po visini pristiže vlažan i topao zrak, pa će usprkos oblacima, ponegdje i kiši temperatura zraka porasti iznad prosjeka. Krajem dana dolazi fronta, pljuskovi i grmljavina, javlja DHMZ na Twitteru.

Izdano upozorenje za dio Hrvatske

Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je upozorenje zbog vjetra i grmljavinskog nevremena, a izdano je upozorenje i na kišu.

Narančasto upozorenje izdano je za riječku regiju, splitsku, dubrovačku, Kvarner, Velebitski kanal, sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju.

image

Upozorenja za nedjelju

Dhmz/

Što se tiče ponedjeljka, narančasto upozorenje, koje označava opasno vrijeme, izdano je za dubrovačku regiju i južnu Dalmaciju.

image

Upozorenje za ponedjeljak

Dhmz/

IstraMet je ranije objavio kako će se u drugom dijelu nedjelje i u noći na ponedjeljak intenzivan kišni val premjestiti preko cijelog Jadrana, a danas su objavilisatelitsku snimku, uz poruku: "Potop pred vratima!"

Vrijeme idući tjedan

HRT-ova meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak najavljuje da će i idući tjedan svakodnevno biti kiše.

"U prvoj polovini sljedećeg tjedna na kopnu promjenjivo i iznadprosječno toplo. Gotovo svakodnevno će barem ponegdje biti kiše, a vjerojatnost za u većini krajeva bez kiše postoji u srijedu. Na Jadranu također povremeno kiša. U ponedjeljak ujutro u Dalmaciji mjestimice izraženiji pljuskovi i grmljavina te obilnija oborina. Puhat će uglavnom umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, kratkotrajno i bura, na jugu jugo te će biti razmjerno toplo", prognozirala Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

- Promjenjivo, u središnjim i istočnim krajevima i pretežno oblačno, povremeno s kišom. U prvom dijelu dana u Dalmaciji mjestimice obilni pljuskovi praćeni grmljavinom, a u najvišem gorju moguća je susnježica i snijeg. Najmanje kiše na sjevernom Jadranu. Vjetar većinom slab, na krajnjem istoku umjeren jugoistočni u okretanju na jugozapadni, u Dalmaciji jako i olujno jugo u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 10, na Jadranu između 8 i 14 °C. Najviša dnevna temperatura većinom od 11 do 16 °C, stoji u detaljnijoj prognozi DHMZ-a za ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:55