PERSONA NON GRATA

Srbija protjerala hrvatskog diplomata; Beogradski medij tvrdi: ‘Riječ je o špijunaži!‘

Prikupljeni su dokazi, pišu srpske Novosti. MVEP RH: Ovo je korak prema pogoršanju odnosa

Ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman

 Nera Simic/CROPIX

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je "grubo izišao oz okvira diplomatskih normi", priopćio je srbijanski MSP, ne navodeći više detalja.

Beogradske Novosti tvrde da je, prema neslužbenim informacijama, Šnajder protjeran zbog "dokumentirane špijunaže i vrbovanja za rad za hrvatsku službu". To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata, navodi taj beogradski list na svom portalu.

Ranije tijekom večeri je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u priopćenju objavilo informaciju o protjerivanju Šnajdera.

"Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je 20. studenog 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije koja regulira diplomatske odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata", navodi se u priopćenju.

Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da "država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata."

Tijekom profesionalnog angažmana u Srbiji Šnajder je, kako navodi MSP, "grubo izišao iz okvira diplomatskih normi" i prekršio Bečku konvenciju, a tim povodom diplomatska nota uručena je hrvatskom veleposlaniku Hidajetu Biščeviću.

U hrvatskom veleposlanstvu nisu bili dostupni za komentar ove odluke.

Srbijanski MSP naglašava da "žali zbog postupanja navedenog diplomata u proteklom razdoblju koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i sveukupnom podizanju razine mira i stabilnosti u regiji":

MSP također "izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke europske budućnosti".

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević je rekao da na ovu situaciju nema komentara.

- To je materija koju ne želim komentirati, nije nešto u što bi se ja sada upuštao, prema tome što bi rekli Englezi ‘no comment‘. I da znam što je napravio, ne bih smio reći, ne mogu ulaziti u detalje jer je to izvan mog djelokruga. Bez komentara, rekao je Biščević za 24 sata.

Oglasio se i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je za 24 sata rekao da je odlukom iznenađen i da mora vidjeti o čemu se radi.

Tijekom večeri je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH objavilo priopćenje o ovom slučaju u kojem je izrazilo žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata.

"U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu. Zabrinjava nas što protjerivanje hrvatskog diplomata predstavlja dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez u vrijeme i na način koji odabere", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 12:19