ZORAN MILANOVIĆ

‘Protjerani hrvatski diplomat u Beogradu je radio svoj posao, ali u Srbiji su stalno izbori...‘

Hrvatski je predsjednik rekao da protjerivanje "nije produktivna mjera" jer "ne pridonosi jačanju niti očuvanju postojeće razine odnosa, koja i nije baš visoka"

Zoran Milanović

 Robert Fajt/Cropix

Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije u ponedjeljak prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera proglasilo nepoželjnom osobom jer je "grubo izišao oz okvira diplomatskih normi", a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske na to odgovorilo protjerivanjem savjetnika u srpskom veleposlanstvu u Hrvatskoj Petra Novakovića, predsjednik RH Zoran Milanović rekao je u srijedu da je Šnajder u Beogradu "radio svoj posao" te da se u Srbiji izbori održavaju "stalno".

- Hrvatska je mogla reagirati samo recipročnom mjerom iste prirode, istog sadržaja prema srbijanskom diplomatu u Zagrebu. Što je radio hrvatski diplomat? Pretpostavljam kao i svi hrvatski diplomati: svoj posao - rekao je Milanović.

Hrvatski je predsjednik rekao da protjerivanje "nije produktivna mjera" jer "ne pridonosi jačanju niti očuvanju postojeće razine odnosa, koja i nije baš visoka".

- Ja sam nakon incidenta na sjeveru Kosova od prije mjesec i nešto dana bio dosta suzdržan u pogledu potrebe reakcije prema Beogradu, uvođenju sankcija, za što su se zalagali mnogi, jer sam smatrao, i dalje smatram, da su sankcije kao instrument vanjske politike u pravilu promašene. To nisam radio zato da bih abolirao Hrvatsku od bilo kakve odgovornosti za neko nedopušteno ponašanje, to sam napravio iz uvjerenja, bez da očekujem bilo kakvu protuuslugu. Ali da, slažem se s vama, u Srbiji su stalno izbori, dobro je dok su izbori - glasio je odgovor Milanovića na novinarsko pitanje je li se protjerivanje diplomata dogodilo zbog nadolazećih izbora u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:47