TEŠKE OPTUŽBE

Splićanin tvrdi da ga je Igor Tudor prevario za više od 85.000 eura. ‘To je kleveta i ucjena!‘

Bivši nogometaš kazneno je prijavljen za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju za što je predviđeno do 10 godina zatvora
 Damjan Tadic/Cropix

Igor Tudor, 42-godišnji nekadašnji hrvatski nogometni reprezentativac, igrač i bivši trener Hajduka te aktualni pomoćni trener talijanskog nogometnog velikana Juventusa, kazneno je prijavljen splitskom Općinskom državnom odvjetništvu za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju, piše Slobodna Dalmacija.

Točnije – zbog sumnje u prijevaru "tešku" više od 85 tisuća eura. Za to je djelo po Kaznenom zakonu, kad se radi o znatnoj šteti, predviđena kazna od jedne do 10 godina zatvora.

Splitska tvrtka "Five Star Sea" j.d.o.o. je, osim kaznene prijave ODO-u, podnijela splitskom Trgovačkom sudu sredinom listopada ove godine i tužbu za naknadu štete protiv Tudorove firme maštovitog naziva "Igor Tudor" d.o.o., tražeći isplatu više od 649 tisuća kuna.

Vlasnik oštećene tvrtke Zlatko Košta tvrdi da je prevaren prilikom kupovine jahte imena Moggy marke "Princess V58" koju mu je Tudor prodao u ožujku ove godine. Za jahtu je, po kupoprodajnom ugovoru, dao milijun i 875 tisuća kuna te je još 90 tisuća eura isplatio nogometnom treneru "na ruke" u njegovoj kući.

Servis otkrio pravo stanje

U tužbi koju je podnio njegov odvjetnik Vlaho Duplančić ističe se kako je u oglasu objavljenom na internetskoj stranici "Jacht market" navedeno da je jedan brodski motor prešao 846 radnih sati, a drugi 848 radnih sati. Pri sklapanju ugovora o kupoprodaji Košta je pregledao brod i utvrdio da na brojčanicima motora stoje gore navedene brojke prošlih radnih sati.

Kad su zaključivali ugovor, stoji u tužbi, Tudor je naveo da je došlo do kvara brodskih motora i da su oni možda još prešli dodatnih 90 radnih sati svaki, dakle oko 930 radnih sati svaki. I sve je bilo u redu dok novopečeni vlasnik nije u kolovozu ove godine poslao jahtu na servis u jednu tvrtku u Biogradu. A tamo je utvrđeno da su brodski motori prešli puno više od prikazanog, jedan 1313, a drugi 1309 radnih sati.

Broj radnih sati brodskih motora je jedan od najbitnijih elemenata za utvrđivanje cijene plovila. Da je kupac znao za stvarno stanje prijeđenih sati brodskih motora, ne bi zaključio navedeni ugovor i da su mu kao kupcu bili poznati stvarni radni sati brodskih motora onda bi zasigurno bila dogovorena 20 posto niža kupoprodajna cijena.

Dogovorena cijena je bila 330 tisuća eura, na zahtjev prodavatelja 250 tisuća eura isplaćeno je na njegov račun, a ostatak na ruke.

Na opisani način tužitelj je oštećen za 68 tisuća eura. Iz ponude servisa iz kolovoza 2020. godine razvidno je i da će tužitelj imati daljnji trošak radi servisa i popravka plovila u iznosu od 20.611,81 eura, pa i taj iznos ima pravo potraživati od tuženika. Dakle, tužitelj je pretrpio štetu od ukupno 86.611,81 eura – navodi, uz ostalo, u tužbi odvjetnik Duplančić.

Problem s autopilotom

U jednom od dopisa poslanih Tudoru u kolovozu odvjetnik ističe kako je bivši trener Hajduka, po riječima njegova klijenta, "prilikom pregleda broda, odnosno dogovora o sklapanju kupoprodajnog ugovora pred svjedocima izjavio da su brodski motori zaista prešli kako je to navedeno, kao i da su napravili još 90 sati i to prije nego su stavljeni sadašnji, zamjenski brojčanici budući da su se izvorni brojčanici pokvarili".

– Ovlaštena tvrtka je utvrdila da su motori prošli znatno više. Prešutjeli ste mojoj stranci bitnu činjenicu da su brodski motori imali znatno veći broj radnih sati, jedan 395, a drugi 389 sati više od prikazanog. Osim toga ste pri kupoprodaji naveli da je isključen brodski autopilot, a naknadno je utvrđeno da je skinut motor koji je bio pokvaren.

Na opetovane zahtjeve da mu se dostavi motor, to nije napravljeno pa je on morao kupiti novi motor za rad brodskog autopilota. Iz svega je razvidno da postoje i elementi kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju kao i elementi kaznenog djela krivotvorenja znakova za vrijednost i krivotvorenja znakova za obilježavanje robe – piše odvjetnik Duplančić Tudoru sredinom kolovoza ove godine.

Desetak dana poslije u ime Juventusova pomoćnog trenera dopisom odgovara odvjetnik Luka Tvrdić koji navodi da je njegov klijent iskreno i bez ikakvog prešućivanja kupcu rekao kako brojači sata rada motora jedno vrijeme nisu radili, te kako motori imaju stvarno više sati rada od onih koji su vidljivi na brojčanicima.

– Budući da je jasno i nedvosmisleno kazano da brojači sata rada motora jedno vrijeme nisu radili te da stvarni broj sati rada zaista jest veći od onog na brojčanicima, moja stranka je postupila iskreno i u dobroj vjeri te time ni na koji način kupac nije doveden u zabludu.

Što se tiče motora automatskog pilota (točnije pumpe automatskog pilota) odnosno rasprskača motora te stanja same jahte, prodavatelj je snizio kupoprodajnu cijenu za ukupno 35 tisuća eura na račun servisa rasprskača i pumpe automatskog pilota - odgovorio je dopisom odvjetnik Tvrdić, dodajući kako je apsolutno neosnovano tvrditi da u Tudorovu postupanju ima elemenata kaznenog djela te da bi "daljnje ustrajavanje predstavljalo klevetu moje stranke".

Ponudili 'mirno rješenje'

Odvjetnik oštećene tvrtke odgovorio je da nikakvog popusta nije bilo i da je 90 tisuća eura isplaćeno na ruke ispred Tudorova oca te da je to bio uvjet da se ugovor ovjeri ovjeri kod javnog bilježnika. Pokušao je Tudoru još jednom ponuditi "mirno rješenje" pišući njegovu odvjetniku da "još jednom promisli o posljedicama svojih postupaka".

– Moja je stranka će podnijeti i kaznenu prijavu koja se odnosi na isplatu dijela kupoprodajne cijene na ruke, a ne preko žiro-računa, kako to zakon propisuje, pa će i to izazvati neugodnosti za vašu stranku i zakonske posljedice. Naravno, u navedenom slučaju će sve stranke biti ispitivane od strane policije, državnog odvjetništva i Suda, a što će zasigurno biti neugodna situacija za gosp. Igora Tudora – napisao je Koštin odvjetnik.

No, kako ništa nije pomoglo, podnesene su prijave i tužbe i brodskim će se motorima sad baviti sudovi i DORH.

Kad smo nazvali tužitelja Koštu nije bio raspoložen za komentare.

– Neću vam dati nikakvu potvrdu je li to Tudor na kojeg mislite i ne dam nikakav intervju – rezolutno je odbrusio kad smo mu pojasnili zbog čega ga zovemo.

Igor Tudor, pak, preko odvjetnika Tvrdića poručio nam je:

– Tvrtka "Igor Tudor" d.o.o. u odnosu na kaznenu prijavu predanu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu i/ili tužbu predanu nadležnom sudu u Splitu nema službenih informacija, slijedom čega nema što komentirati u tom pogledu.

Što se pak tiče kupoprodaje jahte marke Princess, imena "Moggy, moja stranka može potvrditi da je ista u mjesecu ožujku ove godine prodana tvrtki Five star sea j.d.o.o., čemu je prethodio uobičajen pregled – inspekcija same jahte od strane kupca. Prije samog pregleda i provjere jahte potpuno transparentno je upozoreno na sve okolnosti vezane za istu. Posebno je ukazano kako zbog kvara brojača sati rada motora postoji razlika u odnosu na brojčanike i stvarno stanje.

Kako je kupac imao prigovora u još nekim detaljima to je kupoprodajna cijena korigirana u korist kupca. Dakle, kupac je u cijelosti bio upoznat sa stanjem jahte, dapače imao je dva dana za samostalan pregled svih sustava jahte, što je uobičajeno postupanje pri kupoprodaji jahti.

Slijedom takvih okolnosti potpisan je ugovor u kojem je kupac jahtu kupio u viđenom stanju. Nakon gotovo pola godine kupac se obratio dopisom putem svog punomoćnika u kojem je i sam potvrdio da je bio upoznat s nepoznatim točnim brojem radnih sati motora, a na koji dopis je moja stranka odgovorila argumentima kod kojih i dalje stoji.

Izazivanje neugodnosti

Za ukazati je kako tvrtka "Five star sea" j.d.o.o. u svojim naknadnim dopisima poručivala kako će unatoč navedenom obratiti se medijima (Internet, Facebook, Instagram i sl.), a što bi trebalo izazvati neugodnosti kod moje stranke, pa da je spremna na odštetu kako to ne bi učinila.

Navedeno postupanje tvrtke "Five star sea" j.d.o.o. pak ima obilježja klevete i ucjene. S obzirom na navedeno, moja stranka nema daljnje potrebe za komentarima, osim nadležnim institucijama po njihovu pozivu – odgovorio je Tudor preko svog odvjetnika, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:12