PUHOVSKI O NAVIJAČIMA

‘Skandalozno je kako se ponaša Grčka, i Milanović je mogao nešto učiniti. Oni će dobiti batine u tim zatvorima...‘

- Išli su se potući i to je nešto grozno, ali zato što su oni huligani, ne znači da su izgubili ljudska prava, kaže Puhovski

Žarko Puhovski

 Dragan Matic/Cropix

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je navijačke nerede u Grčkoj za N1 televiziju. Puhovski je istaknuo da su Hrvati iz Grčke pokazali da ‘oni nisu navijači Dinama i da oštećuju klub do kojeg im je navodno stalo‘.

Rekao je da u Hrvatskoj imamo loša iskustva s grčkim pravosuđem i policijom, no ističe da je policija pristrana.

- Imate 105 uhićenih, a 94 su, ako se ne varam, iz Hrvatske. Oni su bili u tučnjavi. Kako se njih 94, primjerice, tuklo sa sedmoricom? Po samom sebi tu je jasno da je pristrana intervencija policije. Policija se osramotila, a s druge strane, očito su pristrani, rekao je Puhovski koji ipak je umanjuje odgovornost navijača, no tvrdi da im se ne smiju zakidati ljudska prava.

- Imamo ljude koji su spremni putovati 3000 kilometara da bi se potukli. Išli su se potući i to je nešto grozno, ali zato što su oni huligani, ne znači da su izgubili ljudska prava. Oni trebaju biti kažnjeni, ali ne ovako i ne kolektivno. To je strašno. Skandalozno je kako se ponaša grčka država. Njihova ljudska prava dolaze u pitanje. Trebamo se obratiti prije svega Europskoj uniji i, s druge strane, taj pritisak treba biti svakodnevan. Milanović je mogao nešto učiniti, jer je to razina na kojoj šefovi države reagiraju, kaže Puhovski za N1.

Istaknuo je i da je nacionalistička razina histerije u Grčkoj vjerojatno gora nego u bilo kojoj drugoj europskoj državi.

- To da je Makedonija morala mijenjati ime jer se nekoj drugoj državi ne sviđa njezino ime, to je naprosto nepojmljivo, ali je prošlo, dodaje Puhovski.

Kada je riječ o uvjetima u grčkim zatvorima, Puhovski kaže da će se navijače razmjestiti u 16 zatvora kako bi ih se razlomilo u manje skupine.

- Oni će dobiti batine u tim zatvorima. Kako ih se može zaštititi? Javnošću, puno energičnijom intervencijom veleposlanika koji se stalno ponaša kao da su ga probudili iz popodnevnog sna, ali i jakim pritiskom iz Zagreba svakoga dana. Kad se vrate, te ljude treba kazniti i treba vidjeti treba li se što promijeniti u statutu organizacija kao što su BBB i Torcida ako se jasno ne ograde oko toga da nije trebalo putovati tamo gdje je put zabranjen, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:16