TUŽNI BLAGDANI

SAZNALI SMO BROJ ŽIRO RAČUNA Ako želite pomoći Petri i njenoj sestri, sada to možete učiniti

 
 Vlado Kos/CROPIX

“Seko, hoću li i ja dobiti neki poklon za Božić kao što ga dobiju druga djeca”, upitala je prije nekoliko dana 9-godišnja Petra Mihajlović svoju osam godina stariju sestru Nikolinu. Mlada djevojka pogledala je u djevojčicu ispred sebe i odgovorila joj potvrdno, ali glas joj se stezao jer je u istom trenu pomislila da to možda i neće biti tako.

Bio je to trenutak u kojem se u Nikolini nešto slomilo. Već godinama gleda sebe, svoju mlađu sestru i njihovu samohranu majku Jasminu (34) kako životare i jedva spajaju kraj s krajem od mjeseca do mjeseca, primajući socijalnu pomoć od 1360 kuna i 300 kuna dječjeg doplatka. Osvrnula se oko sebe, po tko zna koji put pogledala vlažnu potleušicu u vlasništvu Grada Belog Manastira u kojoj žive.

NAPOMENA: Ovo je jedini broj računa na koji možete uplatiti novac ako želite pomoći Petri i njezinoj sestri. Ako primijetite bilo kakve druge navodne humanitarne akcije za tu obitelj, a navodi se neki drugi broj računa, znajte da je riječ o prevari!

Broj tekućeg računa

Nikolina Mihajlović

Kralja Tomislava 60, 31300 Beli Manastir, Hrvatska

IBAN HR47 2340 0093 2326 1566 0 - tekući račun u kunama

Swift adresa (BIC) Privredne banke Zagreb d.d.: PBZGHR2X

Oronulu kuću s betonskim podom kojoj krov samo što se nije srušio, a zemljani zidovi izbušeni su rupama koje su načinili štakori. Pogledala je u hladnu prostoriju gdje je kupaonica koja nema svoju punu funkciju jer nemaju bojler pa vodu za kupanje ljeti griju na suncu, a zimi na električnom štednjaku, dok prostorije zagrijavaju električnom peći jer onu na drva nemaju.

Skromni dom

- Ne mogu to više gledati i odlučila sam vam napisati pismo, zatražiti pomoć. Mami nisam ništa rekla jer bi se možda usprotivila. Znate, živimo u malom gradu, svi se znamo, Petra ide u školu i nikad se ne zna kako će drugi reagirati, hoće li je zadirkivati... Bila je to moja odluka - ispričala je Nikolina kada smo ih došli posjetiti u njihov skromni dom koji, unatoč svim teškoćama, uspijevaju primjereno održavati koliko je to moguće.

Dočekale su nas sve tri. Posebno se razveselila Petra, koju smo pitali što bi htjela dobiti za Božić.

- Svejedno mi je. Bilo što. Zapravo, htjela bih svoju sobu, ustvari svoj krevet da se seka i ja ne moramo više gurati na jednom - iskrena je bila 9-godišnja djevojčica koja je u dobi od 8,5 mjeseci teško oboljela i našla se u kritičnom stanju.

- Imala je problema s plućima i završila u bolnici zbog recidivirajuće bronhoopstrukcije. Nakon desetak dana došlo je do pogoršanja stanja te razvoja meningitisa i sepse, što je, srećom, uspješno izliječeno, ali je ostala astma zbog koje ima redovnu terapiju pa u školu nosi inhalator. Zbog toga nam je još gore što živimo u vlažnom stanu jer to za Petru nikako nije dobro. Bila sam u gradskoj upravi i tražila pomoć, ali mi je gradonačelnik rekao da u ovoj godini ne može ništa učiniti, ali će nas za sljedeću staviti u program za obnovu stana, ako se ovo uopće može obnoviti - rekla nam je majka Jasmina koja čini sve što može kako bi djeci osigurala topao dom, odjeću, hranu...

Borba s nedaćama

- Socijalu i dječji doplatak rasporedim kako znam, samo da mi djeca nisu gladna i da imaju što obući, ali nije nam to dosta da preživimo. Zato skupljam boce po ulicama i tako dođem do 40-ak kuna tjedno da mogu kupiti kruh, mlijeko, pahuljice... Nekada sam, dok je ovdje radila Billa, znala čekati od 18 do 21 sat svaki dan dok ne bude otpis kruha, pečenog mesa, pa bi mi ljudi dali što ostane. Pomaže nam i socijalna trgovina gdje imamo pravo na robu u vrijednosti od 110 kuna mjesečno, kao i udruga Oaza i Crveni križ, ali sada nam je najveći problem kako ovu kuću učiniti uvjetnom za život, da napokon imamo kupaonicu, da nam štakori ne izviru iz zidova... Meni ne treba ništa, samo da se djeci pomogne - ispričala je Jasmina koja bi i sama trebala na operaciju bruha.

- Znate, padnemo mi i u krizu, teško se svaki dan boriti s nedaćama. Nemam školu, a ne mogu ni do metle doći od drugih, čak ni u javnim radovima - požalila se.

Nikolina je, kaže, krenula u srednju školu za frizerku, ali ju je napustila pri kraju prvog razreda. Doživjela je, kaže, neugodnost u frizerskom salonu, gdje je bila na praksi, od jedne gospođe koja je bila korisnica usluga.

Voli ići u školu

- Znate, mi nemamo kupaonicu, ali ja držim do sebe i nikad nisam izašla iz kuće ‘smrdljiva’. No, dobro, svakome na savjest. Zaboravila sam to i ne osvrćem se. Ljetos sam završila tečaj za pomoćnu kuharicu pa ću vidjeti za sljedeće ljeto hoće li biti negdje posla za mene - rekla je starija sestra dok ju je mlađa pažljivo slušala.

U školi, kaže, ima samo jednu prijateljicu s kojom se druži, ali svejedno voli ići u školu. Ipak, najviše voli mamu i seku, a draga joj je i Elsa iz Frozena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:56