PORAST VODOSTAJA

Samoborski Otok strepi pred nabujalom Savom: ‘Nadamo se da će nasip izdržati, inače i nas i Zagreb čeka katastrofa‘

‘Sad kad je kiša stala, valjda će biti bolje‘, nada se jedan od mještana

Samoborski Otok

 Dušan Miljuš/

Vodostaji rijeka u Hrvatskoj u blagom su porastu zbog vodnog vala koji još uvijek stiže iz Slovenije, a u porastu je tako i vodostaj Save koja se na nekim dijelovima izlila iz korita. Samoborski Otok jedno je od mjesta gdje je vidljiv povećan vodostaj rijeke, no njihov nasip za sada odolijeva.

image

Samoborski Otok nakon kiše

Dušan Miljuš/
image

Samoborski Otok - stanje nakon kiše

Dušan Miljuš/

"Tu smo u Samoborskom Otoku, tu je izgrađen prije dosta godina nasip koji za sad odolijeva. Naravno, da nije nasipa pitanje kako bi se ovaj visoki vodostaj Save odrazio na prve kuće tu u Otoku. Za sad koliko vidimo, nasip drži, ovakvih visokih vodostaja se sjećaju samo stariji stanovnici. Tu iza nas su spremni vatrogasci i komunalne službe eventualno zbog prodora podzemnih voda, ako će trebati ispumpavati. Svi se nadaju da će ovaj vodostaj Save stati i da će ipak ovaj nasip izdržati, u suprotnom bi to bila katastrofa za ovo mjesto, okolicu i za Zagreb", izvijestio je naš reporter Dušan Miljuš.

"Bila je veća prije, sad naglo raste. Sad kad je kiša stala, valjda će biti bolje", rekao je Joka Petrić iz Velike Jazbine o problemima s rijekom Savom.

image

Samoborski Otok

Dušan Miljuš/
image

Joka Petrić iz Velike Jazbine

Dušan Miljuš/

"Živim nedaleko obale Save i mogu reći da ova rijeka došla je u ljetnom periodu kad to nije običaj. Bili su veliki vodostaji ljeti ili u jesen, kad su prijetile poplave, ali sad je napravljen nasip koji nas štiti i osigurava da neće biti velikih problema", rekao je Željko Grom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:24