VRHUNAC VODENOG VALA

DHMZ objavio upozorenje za Dalmaciju i otoke, izvanredne mjere na Muri! Pogledajte dramatične snimke Zagreba i okolice

Hrvatske vode izdale su današnju prognozu, na snazi su pripremne mjere zaštite protiv poplava

Zagreb i Brdovec iz zraka, te oteretni kanal Sava-Odra

 /Mup/facebook/instagram

Ključni događaji:

  • Tomašević: ‘Vrhunac vodenog vala na Savi očekuje se oko 18 sati
  • Karlovcu više ne prijeti opasnost
  • Božinović: ‘Situacija je ozbiljna‘
  • MORH u pripravnosti u slučaju poplava
  • Aktiviran oteretni kanal Sava-Odra
  • Voda u Brdovcu došla do kuća
  • Sava se izlila iz korita


DHMZ objavio upozorenje

Tijekom idućih sati lokalno izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom i moguće jakim na udare olujnim vjetrom kreću se prema južnoj Dalmaciji i otocima (od Šibenika pa sve do Dubrovnika).


Đuroković umiruje, ali i poručuje - svugdje su potrebni budnost i oprez

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković poslao je u subotu navečer umirujuću poruku stanovnicima naselja uz rijeke, ali i poručio da je svugdje potrebna budnost i oprez.

„Vidimo da neće biti dodatnog povećanja dotoka iz Slovenije, sada smo na vršnom opterećenju“, rekao je Đurković u Dnevniku HRT-a, govoreći o prilikama na području Zagreba.

Kazao je da još rijeka Krapina „prihranjuje“ područje Zagreba i drži razinu vodostaja. „Ovo će potrajati još nekih 24 sata (…), a neke ugroze ne bi trebalo biti“, istaknuo je.

Naveo je da su svi zagrebački nasipi u dobrom stanju i da vjeruje da će se slijedećeg dana više pozornosti posvetiti velikogoričkom i području Općine Rugvica.

Smatra kako je aktivacija kanala Sava-Odra odigrala značajnu ulogu u smanjenju pritiska na rijeku Savu.

„Rasterećenjem gotovo četvrtine savskih voda prema Odranskom polju znači da rasterećujemo vodostaj na području Zagreba, oni su sada na razini plus 440, sigurno bi bili značajno viši da nemamo rasterećenja dijela voda u Odransko polje. Niži vodostaj, mini pritisak na nasip, veća je sigurnost obrane od poplava“, kazao je.

Sve skupa će izdržati

Kad je riječ o drugim područjima uz rijeke, generalni direktor HV smatra da će „sve skupa izdržati“, no da je svugdje potrebna budnost i oprez.

Kupa neće imati veće količine vode, Karlovac nema nikakvih problema, neće biti redovnih obrana od poplava, kazao je.

Naglasio je i da manji dotoci Kupe u Savu na području Petrinje i Siska znače lakši protok savskih voda prema Jasenovcu i ukupnu obranu na tom području.

Velike količine voda puštamo u Lonjsko polje, retenciju koja je bila prazna, tako da ćemo držati razinu vodostaja u Savi duž cijelog toka, kako bi bio što mani pritisak i kako bi smanjili rizik od poplava, objasnio je Đuroković.

Naglasio je da je oprez nužan, jer radi se o puno kilometara nasipa gdje može biti neki incident. No, snage su na terenu, dodao je.

Kad je riječ o Brdovcu, općini koja nema nasipe, potvrdio je da je došlo do „kontakata vode s 50-ak kuća“.

Bilježimo određene štete, no nemamo druge dojave o značajnijim štetama, izvijestio je i poručio građanima da trebaju imati povjerenja u sustav obrane od poplava u Hrvatskoj. Stalno dograđujemo nasipe i održavamo sustav, rekao je.

Građanima je poručio i da se ne bi trebali primicati obalama rijeka.

Ne treba prometovati čamcima niti se približavati rijekama jer su iznimno brze, mutne i opasne, upozorio je Đuroković


Vodostaj Mure noćas do 500 cm

Maksimalni vodostaj rijeke Mure očekuje se u noći sa subote na nedjelju, kada će doseći 500 centimetara, što je oko 30 cm niže u odnosu na rekordni vodostaj iz 2014. godine.

Vodostaji Kupe bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava, priopćili su u subotu iz Hrvatskih voda

"Maksimalni protok rijeke Mure može biti između 1000 i 1250 m3/s u noćnim satima sa subote na nedjelju, s očekivanim maksimalnim vodostajima na razini +500 cm, odnosno 30-ak centimetara niže u odnosu na rekordne vodostaje iz 2014. godine, stoji u prognozi Hrvatskih voda

Usprkos najavljenim visokim razinama vodostaja, na područjima uz rijeku Muru se ne očekuju veliki problemi s obzirom da je u razdoblju 2014.-2019. godine svih 50-ak kilometara murskih nasipa rekonstruirano, odnosno nadvišeno i ojačano.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a izvijestilo je u subotu navečer da su uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri, mjerna postaja Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom.

Pripadnici civilne zaštite općina Nedelišće i Sveti Martin na Muri su na terenu te postavljaju zečje nasipe na ugroženim mjestima, objavilo je Ravnateljstvo.

Protok rijeke Drave u Varaždinu iznosi oko 1.900 - 2.000 m3/s. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, a do kraja dana ne očekuje se povećanje protoka.

Situacija je nešto povoljnija za rijeku Kupu, čiji se vodostaji očekuju na razinama koje su za 1,5 do 2 metra niže u odnosu na vodeni val iz svibnja ove godine. Prema trenutnoj prognozi vodostaji rijeke Kupe bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

Maksimalni protok rijeke Save očekuje na razini 3.500 m3/s, a njezin je vodostaj u Zagrebu, prema podacima Hrvatskih voda, u zadnjih 24 sata porastao za gotovo 130 cm, s 302 na 429 cm, te je gotovo dosegao visinu zagrebačkih mostova.


Izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri

Uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri, mjerna postaja Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom. Pripadnici civilne zaštite općina Nedelišće i Sv. Martin Na Muri su na terenu te postavljaju zečje nasipe na ugroženim mjestima.


Direktor Hrvatskih voda: ‘Vodostaj je jedan od dva ili tri najviša u povijesti‘

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković za N1 je komentirao obranu od poplava u Zagrebu i okolici.

Đuroković je rekao da su u vršnom opterećenju, ali da iz Slovenije neće dolazit velike količine Save jer je ona u stagnaciji.

“Ali imamo i rijeku Krapinu koja ulazi u Hrvatsku, no na svu sreću tu je oteretni kanal Sava-Odra i tu su velike količine voda. U 24 sata to je više od 60 milijuna kubnih metara vode koje ćemo pustiti ovdje i sniziti Savu u Zagrebu”, rekao je i dodao je da građani u Zagrebu ne moraju brinuti.

“Mislimo da nećemo ući u izvanredne mjere. Vodostaj je veći za 4-5 metara i to je među rekordima, to su dva ili tri najviša vodostaja u povijesti”, dodao je.

“Imamo još nekoliko metara visine nasipa, a on je napravljen da izdrži. Znamo da Zagreb treba izdržati 4200 kubnih metara vode u sekundi, a došlo je negdje oko 3.200 iz Slovenije. Idućih 24 sata će biti visok vodostaj u Zagrebu”, napomenuo je.

Dodao je da i je na području Karlovca, Petrinje i Banovine situacija puno lakša nego se najavljivalo.

“Ostaje nam područje Rugvice gdje smo 2010. imali poplave, ali vjerujemo da ćemo sve količine pustiti prema Sisku, gdje ćemo pak pustiti vodu u Lonjsko polje”, ustvrdio je.

“Počelo je i opadanje u općini Brdovec, ali tamo je jedna depresija i još se čini kao da se voda ne povlači”, rekao je Đuroković.

Smatra kako imamo dobar sustav obrane od poplava. “Vidjeli ste što se dogodilo u Sloveniji i možemo reći da imamo poprilično dobar sustav obrane inače bi nam se dogodilo isto što i u Sloveniji”, zaključio je.


Ustava Prevlaka otvorena kako bi se rasteretila Sava

Ustava kod naselja Prevlaka koje je od Zagreba udaljeno 40-tak kilometara jugoistočno otvorena je kako bi se višak vode iz Save preusmjerio kroz Lonjsko polje.

Vodostaj Save kod ustave Prevlaka u 18 je sati bio 530 cm. Usporedbe radi, u petak, u 15 sati, iznosio je svega 26 centimetara.

U ustavi Prevlaka primjenjuju se redovne mjere za obranu od poplave. Ako vodostaj Save tamo pređe 580 cm, tada će se krenuti s izvanrednim mjerama.

image

Ustava Prevlaka

Ranko Suvar/Cropix
image

Ustava Prevlaka

Ranko Suvar/Cropix
image

Ustava Prevlaka

Ranko Suvar/Cropix
image

Ustava Prevlaka

Ranko Suvar/Cropix
image

Ustava Prevlaka

Ranko Suvar/Cropix
image

Ustava Prevlaka

Ranko Suvar/Cropix
image

Ustava Prevlaka

Ranko Suvar/Cropix
image

Ustava Prevlaka

Ranko Suvar/Cropix
image

Ustava Prevlaka

Ranko Suvar/Cropix
image

Ustava Prevlaka

Ranko Suvar/Cropix

Osječko-baranjska županija dogovorila korake koje će poduzeti u slučaju velikog vodnog vala

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije održao je izvanrednu sjednicu na kojoj su dogovoreni koraci koji će se poduzeti u slučaju da dođe do velikog vodnog vala.

Hrvatske su vode ranije izdale rješenje za redovne mjere obrane od poplava koje prijete zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Situacija u Osječko-baranjskoj županiji je pod kontrolom i stanje se redovito prati, a uvedeno je i dežurstvo u centru obrane od poplava.

- Od aktivnih mjera obrane od poplava, one se u Osječko-baranjskoj županiji u ovom trenutku provode samo na području naselja Karašica, na kojem se vrši postavljanje boks barijera - rekao je Mario Spajić, zamjenik rukovoditelja sektora u Hrvatskim vodama.

Zamjenik gradonačelnika Grad Osijeka Dragan Vulin rekao je da se očekuje da će šetnica na lijevoj obali Drave biti poplavljena te građane pozvao da zbog toga budu oprezni.


MUP je objavio snimke Zagreba i okolice

Pogledajte kako izgleda oteretni kanal Sava - Odra:

A ovako izgleda Zagreb iz zraka:


Hrvatske vode izdale su današnju prognozu i stanje vodostaja, 5. kolovoza 2023

Obilne količine oborine reda veličine do 200 mm koje su pale tijekom jučerašnjeg dana uz već otprije akumulirane oborine na slivovima rijeke Save, Drave i Mure u Austriji i Sloveniji uzrokovale su daljnji značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save kako u Sloveniji i Austriji, tako i u Hrvatskoj.

Rijeka Sava

Tijekom proteklog dana i noći iz Slovenije se formirao veliki vodni val rijeke Save. Trenutni protok rijeke Save 5.8.2023. u 10:00 sati na ulaznom profilu iz Slovenije u Hrvatsku iznosi oko 3.400 m3/s, s tim da se maksimalni protok očekuje na razini 3.500 m3/s danas u poslijepodnevnim satima.

Trenutno je najveća ugroza od savskih voda na najnižim dijelovima na području općine Brdovec.

Maksimalni vodostaj rijeke Save u Zagrebu očekuje se danas u poslijepodnevnim satima.

Jučer navečer 4.8.2023. od 20:30 sati započelo je prelijevanje dijela savskih voda u oteretni kanal Sava-Odra na preljevu Jankomir i dalje u retenciju Odransko polje. U suradnji s policijom zatvoreni su svi cestovni prijelazi, koji vode preko oteretnog kanala Sava-Odra.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save nizvodno od Zagreba od jučer u 16:00 sati otvorena je ustava Prevlaka putem koje se dio savskih voda upušta u retenciju Lonjsko polje.

Rijeke Mura i Drava

Protok rijeke Drave u Varaždinu iznosi oko 1.900 - 2.000 m3/s. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Tijekom današnjeg dana ne očekuje se povećanje protoka. Stanovnici nebranjenog područja (6 kuća, 10-tak osoba) u naselju Lovrečan otok u Općini Cestica od jučer su evakuirani.

U svrhu transformacije vodnog vala i snižavanja vodostaja rijeke Drave na dravskim hidroelektranama u protekla dva dana izvršeno je pretpražnjenje akumulacijskih jezera.

Prognostički modeli ukazuju na povećanje protoka rijeke Mure u Murskom Središću tijekom današnjeg dana. Maksimalni protok rijeke Mure može biti između 1000 i 1250 m3/s u noćnim satima sa subote na nedjelju 5./.6.8.2023., s očekivanim maksimalnim vodostajima na razini +500 cm, odnosno 30-ak centimetara nižoj u odnosu na rekordne vodostaje iz 2014. godine. Trenutni vodostaj rijeke Mure u Murskom Središću 5.8.2023. u 10:00 sati iznosi +420 cm. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava, dok se kasnije tijekom dana očekuje i uvođenje izvanrednih mjera kada vodostaji premaše razinu od +440 cm. Iako se maksimalni vodostaji očekuju na vrlo visokim razinama od oko +500 cm nikakvi veći problemi na područjima uz rijeku Muru se ne očekuju s obzirom da je u razdoblju 2014.-2019. godine svih 50-ak kilometara murskih nasipa rekonstruirano, odnosno nadvišeno i ojačano.

Rijeka Kupa

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima nešto je povoljnija situacija za rijeku Kupu te se vodostaji rijeke Kupe očekuju na razinama 1,5-2 metra nižima u odnosu na vodni val iz svibnja ove godine. Prema trenutnoj prognozi vodostaji rijeke Kupe bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.


Ovako izgleda Brdovec iz zraka


U zagrebačkom naselju Blato zatvorena je cesta koja vodi prema Lučkom

Nakon što je sinoć aktiviran oteretni kanal Sava-Odra, u zagrebačkom naselju Blato zatvorena je cesta koja vodi prema Lučkom. Zbog nabujale Save, vatrogasci su noćas spašavali i živote, javlja HRT.


Poplavljeno je nogometno igralište NK Podsused u Zagrebu


DHMZ: Sava na ulazu u Hrvatsku u stagnaciji

Državni hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske objavio je nešto prije 17 sati da je Sava na ulazu u Hrvatsku u stagnaciji s tendencijom laganog opadanja.

- Ne bi trebalo biti velikih promjena osim u slučaju nove obilne oborine - rekao je DHMZ.


Tomašević: Vrhunac vodenog vala na Savi očekuje se oko 18 sati

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je u subotu da se vrhunac vodenog vala na Savi koja se izlila iz korita očekuje oko 18 sati, ali Hrvatske vode uvjeravaju da u ovom trenutku stanovnici Zagreba nemaju razloga za brigu.

"Situacija je ozbiljna, ali iz Hrvatskih voda uvjeravaju da u ovom trenutku stanovnici Zagreba nemaju razloga za brigu", poručio je Tomašević u objavi na Facebooku.

Naveo je kako se, prema zadnjim informacijama Hrvatskih voda, vrhunac vodenog vala na Savi očekuje danas oko 18 sati.

"Od jučer navečer se koristi oteretni kanal Sava-Odra, koji preuzima dio vodenog vala kako ne bi došlo do poplave u gradu. Taj kanal je izgrađen 1970-ih godina i do sada se radi obrane Zagreba od poplava morao koristiti samo sedam puta", istaknuo je Tomšaević.

Naveo je da situacija zahtijeva oprez i pozvao građane da prate informacije koje će u idućim satima dolaziti od nadležnih državnih i gradskih službi.

Iz Hrvatskih voda priopćili su kako se tijekom proteklog dana i noći iz Slovenije formirao veliki vodeni val Save.

"Trenutno je najveća ugroza od savskih voda na najnižim dijelovima na području općine Brdovec", upozorili su u objavi na svojim stranicama.

Istaknuli su da je prelijevanje dijela savskih voda u kanal Sava-Odra započeo sinoć, te da su zatvoreni svi cestovni pravci koji voze do njega.

Za potrebe snižavanja vodostaja, otvorena je i ustava Prevlaka, putem koje se dio savskih voda pušta u retenciju Lonjsko polje.


Oglasio se karlovački Stožer Civilne zaštite

U Karlovcu je u subotu palo 47,9 mm kiše po četvornom metru što znači da se najgore prognoze o obilnoj kiši nisu ostvarile, priopćili su u subotu iz karlovačkog Stožera Civilne zaštite te naglasili da su interventne službe i dalje u pripravnosti, kao i da traje sanacija prijavljenih problema.

Sanacija se odnosi uglavnom na čišćenje slivnika na prometnicama, uklanjanje stabala, te udarnih rupa na gradilištima odvodnje i vrelovoda.

Stožer Civilne zaštite u stalnoj je komunikaciji s vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrti i njihovim povjerenicima, jer se očekuje dizanje razine Kupe, zasad ne i proglašavanje redovitih mjera obrane od poplava.

Po najnovijim prognozama, ne očekuju se više ni oborine koje bi uzrokovale bujične poplave ili odrone, no gradonačelnik Damir Mandić poručio je Karlovčanima da svejedno “nastave voditi brigu o vlastitoj sigurnosti i imovini”.


Civilna zaštita objavila informacije o poplavama

U općini Brdovec je voda došla do kuća, osam kuća je odsječeno te su danas tijekom jutra izmješteni stanovnici kuća i spašeno 13 pasa. Također, danas su na području općine Brdovec spašena tri strana državljana od utapanja, izvijestila je Civilna zaštita.

image

Brdovec

Ronald Gorsic/Cropix
image

Brdovec

Ronald Gorsic/Cropix

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Najugroženija područja su naselja Drenje Brdovečko, Zdenci Brdovečki, Prudnice, Javorje. Aktivnosti obrane od poplava su se provodile cijelu noć na području Samobora, Svete Nedjelje, Zaprešića i Brdovca, a uz oteretni kanal Sava- Odra su organizirana dežurstva. Kontinuirano se obilaze kritična mjesta na terenu. U Zagrebu su spašene dvije osobe sa splavi kod Hendrixovog mosta.

image

Uslijed obilnih oborina i vodenog vala iz Slovenije rijeka Sava poplavila mjesto Javorje kod Brdovca

Ronald Gorsic/Cropix
image

Rijeka Sava poplavila mjesto Javorje kod Brdovca

Ronald Gorsic/Cropix

Varaždinska županija

Na nebranjenom području u mjestu Veliki Lovrečan došlo je do izlijevanja Drave iz korita te je voda oko ugroženih kuća u zaseocima Lovrečan Otok i Brezje Otok visine 20 cm. U suradnji s Hrvatskim vodama za ugrožene objekte se pripremaju vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije.

Primorsko-goranska županija

Zbog nevremena, praćenog velikom količinom oborina koje je jučer zahvatilo područje Primorsko-goranske županije, zaprimljeno je oko 80 dojava o srušenim stablima, ulasku vode u okućnice i objekte te nasukavanju brodica. U gradu Čabru došlo je do začepljenja brane i posljedično do izlijevanja Čabranke izvan korita zbog čega je zatvorena prometnica Čabar - Plešce.

Karlovačka županija

Sve gradske komunalne službe kao i operativne snage su u stanju pripravnosti. Na zahtjev Stožera civilne zaštite Grada Karlovca, ugroženim gradskim četvrtima su dostavljene vreće s pijeskom te folije i cerade. Stožer civilne zaštite Ribnika i Žakanja su iskazali potrebe za vrećama i folijama, koje su im osigurane. Županijski centar 112 Karlovac je u stalnom kontaktu sa stožerima civilne zaštite i prati razvoj situacije.

Sisačko-moslavačka županija

Sve službe su stavljene u pripravnost i prati se vodostaj Save, u naseljima Martinska ves i Desno Trebarjevo. Tijekom 5. kolovoza će se graditi zečji nasipi uz pomoć djelatnika Hrvatskih voda i vatrogasaca.

Splitsko-dalmatinska županija

Prolazak olujnog nevremena kroz Splitsko-dalmatinsku županiju obilježilo je najprije nekoliko manjih požara izazvanih udarima gromova (Vis, Okrug Donji, Svib), koji su brzo pogašeni, iza čega su slijedile dojave o srušenim stablima i odronima na prometnicama. Najviše su bile potrebne tehničke intervencije vatrogasaca i cestarskih službi vezano uz obilne oborine, od potrebe za izvlačenjima vozila koja su ostala na poplavljenim prometnicama, ispumpavanja vode s prometnica i iz stambenih objekata, vraćanje izbijenih šahti i slično. Bilo je i manjih prekida u napajanju električnom energijom.

Zadarska županija

Županijski centar 112 Zadar zaprimio je jučer veći broj dojava zbog slomljenih stabala i odrona kamenja koji ugrožavaju promet, odvezanih i razbijenih brodica, nekoliko manjih požara nastalih uslijed udara groma te oštećenja kabela visokog napona. U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su nadležne službe.

Istarska županija

Uslijed nevremena koje je tijekom 4. kolovoza zahvatilo područje Istarske županije, Županijski centar 112 Pazin zaprimio više dojava od građana o padu stabla na ceste i dalekovoda te o povremenim prekidima opskrbom električne energije u pojedinim kućanstvima. Također, došlo je do kvara na cestovno-željezničkim prijelazima Zarečje i Čabrunići, uslijed čega je nastala gužva u prometu. U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su nadležne službe.


Božinović: ‘Situacija je ozbiljna, pratit ćemo prognozu‘

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu kako je situacija s vodostajima u Hrvatskoj ozbiljna, cijelu noć operativne službe bile su na terenu, a danas će pratiti situaciju i vremensku prognozu.

"Kao što se i najavljivalo, vodostaj raste, ipak ne u onoj mjeri u kojoj je bio jedan od najgorih scenarija koje smo dobivali temeljem izračuna naših kolega u Sloveniji, znači situacija je ozbiljna", rekao je Božinović u Brdovcu.

Rekao će kako će danas pratiti količinu vode koja dolazi iz Slovenije i vremensku prognozu jer će razvoj situacije dosta ovisiti o tome koliko će kiše padati u Hrvatskoj i Sloveniji.

"Kao što smo jučer govorili, Brdovec nam je kritična točka s obzirom na to da tu nema nasipa i brana. Voda je došla do kuća, međutim uz napore svih operativnih snaga, civilne zaštite, vatrogasci već od jutra dijele i pomažu postavljati vreće s pijeskom", rekao je ministar.

Poručio je kako će se učiniti sve da kuće ne bi bile ugrožene, dok životi, prema sadašnjim informacijama, nisu.

Božinović je rekao kako su jutros odvila akcija spašavanja tri migranta iz Afganistana koji su se odjednom našli okruženi vodom, vjerojatno nenavikli na takve vremenske uvjete.

"Oni su spašeni i mislim da su zbrinuti u domu zdravlja, tako da nema nikakvih ozljeda", rekao je.

Upitan postoje li još neke kritične točke, Božinović je rekao kako je Brdovec ulazna točka te je tamo trenutno najviši vodostaj Save. Prati se i razvoj situacije nizvodno, pa se tako u Zagrebačkoj županiji cijelu noć pratilo vodostaj.

Istaknuo je kako postoje i operativne snage u pričuvi, kada zatreba, vrlo brzo se mogu podići, uključujući i vojsku.

Na komentar da se građani u Brdovcu godinama žale jer nemaju nasip, Božinović je rekao kako se godinama vode razgovori o potencijalnoj izgradnji hidroelektrane na tom dijelu Save, što je bio faktor zašto se nikad nije išlo u izgradnju nasipa.

"Nasip bi bilo neracionalno graditi ako će se graditi hidroelektrana, to onda znači potpuno nova regulacija. Razgovori očito traju godinama, a kad dođu ovakve poplave imamo situaciju da su i kuće ugrožene, tako da mislim da će se razgovori po tom pitanju morati intenzivirati u jednom ili drugom smjeru", poručio je Božinović.


MORH: 150 pripadnika Hrvatske vojske u pripravnosti za pomoć u slučaju poplava

Pripadnici Hrvatske vojske, njih 150, od petka, 4. kolovoza, u pripravnosti su za pružanje pomoći snagama Civilne zaštite u provedbi mjera obrane od poplava, izvijestili su u subotu iz Ministarstva obrane.

Od ukupnog broja, 40 pripadnika Hrvatske vojske je u vojarni u Karlovcu, dodali su.

Vojnici na terenu angažirat će se sukladno odluci ministra obrane, a na zahtjev Ravnateljstva Civilne zaštite koje je središnje tijelo državne uprave nadležno za zaštitu i spašavanje i koordinaciju aktivnosti obrane od poplava.

Iz MORH-a su podsjetili da je za donošenje odluke o korištenju i pomoći Hrvatske vojske propisana procedura važećim Zakonom o obrani, a takvi zahtjevi za pomoć Hrvatske vojske, Ministarstvu obrane upućuju se isključivo putem Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, kako i uvijek do sada, spremni su pružati pomoć jedinicama lokalne i područne samouprave, poručili su iz MORH-a.


Izvanredne mjere obrane od poplave na Dravi i Kupi

Hrvatske vode donijele su rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na dionicama na Dravi i Kupi, izvijestilo je u subotu ujutro Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Riječ je o branjenom području međudržavne rijeke Mura i Drava, za dionicu Drava – d.o. Staro korito HE Formin i na Malom slivu Gorski kotar za dionicu gornjeg toka Kupa.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu u Brdovcu gdje je voda došla do kuća da su cijelu noć operativne službe na terenu i prate situaciju.

Vodostaj raste, situacija je ozbiljna i danas ćemo pratiti količinu vode iz Slovenije i vremenske prognoze jer će dosta ovisiti o tome koliko će kiše padati u Hrvatskoj i Sloveniji. Brdovec je kritična točka jer tu nema nasipa ni brane, voda je došla do kuća, no već se postavljaju se vreće s pijeskom i učinit će se sve da kuće ne budu ugrožene, poručio je Božinović.


Naš fotoreporter Željko Grgić snimio je jutros fotografije nabujale Save kod Hendrixovog mosta, djeluju prilično dramatično.

image

Nabujala sava kod ‘Hendrixovog mosta‘ u Zagrebu

Zeljko Grgic/Cropix
image

Nabujala sava kod ‘Hendrixovog mosta‘ u Zagrebu

Zeljko Grgic/Cropix
image

Nabujala sava kod ‘Hendrixovog mosta‘ u Zagrebu

Zeljko Grgic/Cropix
image

Nabujala sava kod ‘Hendrixovog mosta‘ u Zagrebu

Zeljko Grgic/Cropix
image

Nabujala sava kod ‘Hendrixovog mosta‘ u Zagrebu

Zeljko Grgic/Cropix
image

Nabujala sava kod ‘Hendrixovog mosta‘ u Zagrebu

Zeljko Grgic/Cropix
image

Nabujala sava kod ‘Hendrixovog mosta‘ u Zagrebu

Zeljko Grgic/Cropix
image

Nabujala sava kod ‘Hendrixovog mosta‘ u Zagrebu

Zeljko Grgic/Cropix
image

Nabujala sava kod ‘Hendrixovog mosta‘ u Zagrebu

Zeljko Grgic/Cropix
image

Nabujala sava kod ‘Hendrixovog mosta‘ u Zagrebu

Zeljko Grgic/Cropix
image

Nabujala sava kod ‘Hendrixovog mosta‘ u Zagrebu

Zeljko Grgic/Cropix

Nasipi izdržali noć

Tijekom noći s petka na subotu u Zagrebu je palo dosta kiše, čini se da nasipi nisu popustili, a rijeka Sava izlila se iz korita na nekim dijelovima. Nakon olujnog nevremena koje je poharalo susjednu Sloveniju, vodni val stigao je i do Hrvatske, a protok Save je izuzetno velik.

image

Nabujala rijeka Sava kod Podsusedskog mosta

Ivana Nobilo/Cropix
image

Nabujala rijeka Sava kod Podsusedskog mosta

Ivana Nobilo/Cropix

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u petak da je u 21 sat aktiviran oteretni kanal Sava - Odra radi snižavanja vodostaja rijeke Save.

image

Nabujala rijeka Sava kod Podsusedskog mosta

Ivana Nobilo/Cropix
image

Nabujala rijeka Sava kod Podsusedskog mosta

Ivana Nobilo/Cropix

Ravnateljstvo je ranije u petak priopćilo da će zbog aktivacije oteretnog kanala Sava – Odra biti zatvorene sve ceste koje prelaze preko njega. Zbog najavljenog nevremena i obilnih kiša sve operativne snage i sudionici sustava Civilne zaštite bili su stavljeni u visoku pripravnost.


Proradio SRUUK

Mještani s područja Brdovca kod Zaprešića, općine koja nema sustav obrane od poplave, dobili su u petak prvo upozorenje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) zbog opasnosti od poplavljivanja na području općine uz rijeku Savu. Iako je MUP u četvrtak najavilo da će SRUUK krenuti u pogon u petak u ponoć, na Facebook stranicama „Naš Brdovec“ u petak navečer objavljeno je da im je SRUUK poslao poruku.

image

Nabujala rijeka Sava kod Podsusedskog mosta

Ronald Gorsic/Cropix
image

Nabujala rijeka Sava kod Podsusedskog mosta

Ronald Gorsic/Cropix

U poruci stoji kako postoji mogućnost poplavljivanja nižih područja općine uz Savu te da mještani pune vreće s pijeskom od petka u 16 sati. Poruka sadržava i poveznicu koja vodi do internetske stranice Ravnateljstva civilne zaštite s uputama za ponašanje u slučaju poplave. "Konačno je proradila ta SMS dojava", glasio je jedan od komentara.

image

Rijeka Sava izlila se iz korita zbog obilnih padalina koje su pogodile Sloveniju

Ivana Nobilo/Cropix
image

Sava se izlila iz svog korita

Damir Krajac/Cropix

Pogoršanje vremena koje je ranije pogodilo kontinentalni dio Hrvatske i sjever Dalmacije stiglo je i do Splita. Oko ponoći je počelo grmljavinsko nevrijeme.

U petak oko 19 sati Zadar je pak zahvatilo orkansko jugo čiji su udari bili dosad nezapamćene jačine. Naleti vjetra trajali su pola sata nakon čega se sve utišalo.


6000 udara munja

U kasnim večernjim satima u srednjem Jadranu razvila se ekstremna pruga konvekcije koja je nakon 21 sat dodatno ojačala, prenio je IstraMet. Sinoć je munjolovac zabilježio više od 6000 udara munja u dva sata, a također je bila prisutna i grmljavinska aktivnost.

Do 22 sata neke su postaje zabilježile iznimno obilne količine kiše. Oko Učke palo je 200-tinjak mm, u središnjoj Istri do 100 mm, a na zapadu poluotoka između 20 i 70 mm. Obilna kiša pala je i u Vodnjanu gdje mjerimo 39 mm, prenio je IstraMet.

Veliko nevrijeme popraćeno obilnim padalinama u petak je pogodilo Grad Čabar izazvavši bujične poplave. Izlila se rijeka Čabranka, a nanosi granja i trupaca umalo su urušili branu u centru mjesta.

Nevrijeme je u poslijepodnevnim satima zahvatilo i Mali Lošinj. Jak vjetar čupao je stabla, a nastradale su i brojne brodice.

image

Srušeno stablo na Malom Lošinju

Snimio čitatelj/

Što se tiče vremena za subotu, DHMZ navodi da nas očekuje umjereno do pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom, obilnije i izraženije u prvom dijelu dana, a lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme, osobito u Dalmaciji. Sredinom dana i poslijepodne na Jadranu i predjelima uz njega češća sunčana razdoblja, no i dalje ponegdje kiša i pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, lokalno i jak, poslijepodne zapadni i jugozapadni. Na Jadranu podno Velebita ujutro bura, zatim umjeren i jak sjeverozapadnjak, u Dalmaciji umjereno i jako jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 20 do 24, na Jadranu između 24 i 28 °C.

image

DHMZ - vrijeme 5. kolovoza

Screenshot DHMZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:15