VEDRAN ĐULABIĆ

Profesor s Prava objašnjava treba li Milanović dati ostavku: ‘U protivnom će biti show‘

Kako god bilo, dodaje Đulabić, Milanović je ovom odlukom sebi osigurao još četiri godine političkog života

Zoran Milanović

 Attila Kisbenedek/Afp

Milanović je objavio da zasad neće podnijeti ostavku na predsjedničku dužnost te da će to učiniti nakon izborne pobjede na parlamentarnim izborima, u koju je kako tvrdi, siguran.

Međutim, profesor upravne znanosti s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Vedran Đulabić kazao nam je da bi bilo demokratski podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Republike u trenutku kad je najavio svoju kandidaturu na izborima za Sabor.

"Iako Zakon o izborima za Sabor, u pravilima kandidiranja nigdje ne propisuje da predsjednik države ne može biti kandidat na tim izborima, Ustavom je propisano da predsjednik države ne može obavljati ni jednu drugu javnu ni političku dužnost. Sudjelovanje u kampanji za parlamentarne izbore jeste na neki način javna dužnost. Ustavom je također propisano da predsjednik Republike ne može biti član političke stanke. Iako Milanović ide na izbore kao nestranački kandidat, sudjelovanjem na izborima za Sabor kao kandidat na listi političke stanke on nesumnjivo favorizira određenu političku opciju. Predsjednik države bi po Ustavu morao biti iznad toga.

Dakle, s obzirom na navedene ustavne odredbe", nastavlja Đulabić, "iako ustav predsjedniku izričito i striktno ne zabranjuje da s pozicije predsjednika vodi kampanju za Sabor, u duhu Ustava bi bilo da Milanović najprije podnese ostavku pa da se onda kandidira na izborima za Sabor. Čudi me da to nije učinio tim redoslijedom, jer bi kad se već odlučio na taj korak za demokratsku proceduru to bio minimum korektnosti. U protivnom će se", tvrdi Đulabić, "događati da imamo show u državi - da će se predsjednik kandidirati za Sabor i da kampanju vodi s mjesta predsjednika države, ili da će se premijer kandidirati za predsjednika Republike i s te dužnosti voditi kampanju za šefa države".

Kako god bilo, dodaje Đulabić, Milanović je ovom odlukom sebi osigurao još četiri godine političkog života. "Sve i da ne uspije postati premijer, sigurno će na predstojećim izborima osvojiti saborski mandat, a pitanje je bi li na skorim predsjedničkim izborima uspio dobit još jedan predsjednički mandat".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 10:12