USTAVNA STRUČNJAKINJA

‘Ovo što je učinio Milanović je stvarno strašno, izvan svake pameti! Ravno udaru na ustavni poredak RH‘

Jedino mu Ustavni sud treba reći da se ne može kandidirati na izborima dok obnaša ovu funkciju

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Situacija je krajnje ozbiljna! Nema nikakve dileme, ali nikakve: Predsjednik Republike se ne može kandidirati na izborima dok obnaša tu dužnost! Položaj Predsjednika je jamac stabilnosti vlasti. Nestranačka osoba. Ne može obnašati nikakvu drugu javnu ni profesionalnu dužnost. Nadstranačka pozicija izdvojena je iz stranačke dnevnopolitičke pozicije, uz iznimku nekoliko ovlasti vezanih za vojsku, vanjsku politiku i sigurnosne službe, napisala je na svom Facebook profilu voditeljica katedre za ustavnog pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci, Sanja Barić.

Prenosimo njezinu objavu u cijelosti:

"Zoran Milanović ostavku, mora podnijeti odmah, planira li doista to što je rekao da planira. Odmah. Danas.

Nepodnošenje ostavke, a sudjelovanje na izborima ravno je, piše Barić, udaru na ustavni poredak Republike Hrvatske.

Ustavni sud RH mora još danas, a najkasnije sutra ujutro to jasno i načelno reći kao krajnji jamac ustavnog poretka RH.

Sva daljnja pitanja dolaze poslije. Prvo pitanje, kad da ostavku, tko ga zamjenjuje? Nema druge nego dosadašnji predsjednika Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković.

Drugo pitanje, ne bi li se onda izbori za novog predsjednika RH trebali odviti prije parlamentarnih? To je dobro rješenje, da, a raspisuje ih Vlada. Ali, što ćemo s činjenicom da su izbori već raspisani? Tko će ih "otpisati"? Nema toga, opet samo Ustavni sud, a to je isto složeno tumačenje.

I što to sve znači za pasivno biračko pravo G. Jandrokovića? Ako on zamjenjuje Milanovića, može li davati mandat? A tko će, ako on neće? Onda se valjda ne može ni kandidirati...

Svakako, je jasno: Zoran Milanović se ne može kandidirati na izborima za Hrvatski sabor dok obnaša dužnost predsjednika Republike! Svatko tko tvrdi drugačije i radi drugačije, vrši udar na ustavnopravni poredak RH. To nije i ne može biti odgovor na sve druge zabrinutosti koje smo imali ranije. Ubojstvo ne rješava ranije ubojstvo.

Sve u svemu, ustavnopravna katastrofa i krajnji udar na Ustav RH", zaključuje u svojoj objavi na Facebooku profesorica Sanja Barić.

Nakon objave na Facebooku za N1 televiziju komentirala je kako predsjedniku Milanoviću još danas Ustavni sud treba reći da se može kandidirati za premijera isključivo ako da ostavku sa sadašnje pozicije.

"Ovo je stvarno strašno, to se naprosto tako ne radi. Apsolutno nema nikakvog propisanog postupka i u ovom trenutku jedino mu Ustavni sud treba reći da se ne može kandidirati na izborima dok obnaša ovu funkciju”, istaknula je ustavna stručnjakinja Barić.

Prema njezinim riječima, to je toliko izvan svake pameti i potpuno nečuveno i nezamislivo, kao kad Šveđani nisu imali propisano da se u javnom parku ne grade kuće jer se to u Švedskoj zna.

"To je toliko jasno da nigdje nije ni propisan postupak. Kad netko ide toliko izvan svega onda je ostao jedini Ustavni sud koji treba reći, i to još danas, da se može kandidirati isključivo ako bi dao ostavku", dodala je Barić.

Ranije danas predsjednik Republike Zoran Milanović raspisao je parlamentarne izbore za srijedu, 17. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 13:31