BUNT NA SVEUČILIŠTIMA

Primorac je sve zakuhao, ali Fuchs će nas uništiti

Akademska zajednica je na nogama zbog, kako tvrde, nepovoljnih prijedloga novih zakona

ZAGREB - Usvoji li Vlada i pošalje u saborsku proceduru prijedloge novih zakona o sveučilištima, znanosti i visokom školstvu, koje je pripremilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, ponovno ćemo gledati štrajkove i studentske blokade diljem Hrvatske.

Akademska zajednica je na nogama, a pobuna je krenula kao i uvijek s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je lani nastala inicijativa Akademska solidarnost, a u travnju ove godine i sindikat istog naziva koji je iz dana u dan sve su brojniji.

Protiv završnih nacrta zakona jasno se deklarirao Senat Sveučilišta u Zagrebu i 17 njegovih sastavnica. Negoduju i dekani svih pravnih fakulteta u zemlji i HAZU. U Splitu je prijedloge zakona do sada odbilo 11 od 16 fakulteta.

U Zagrebu su jučer članovi Inicijative održali performans. Ministru su urudžbirali transparent s natpisom “U obranu autonomije” kojeg su ispisali ispred zgrade MZOŠ-a.

- U pitanju su naša radna prava, mogućnost napredovanja - kaže docent Nevenom Jovanović s Filozofskog u Zagrebu i član Akademske solidarnosti. Na pitanje koji je ministar bolji, sadašnji ili bivši, Jovanović odgovora: - Prošli ministar je zakuhao, a sadašnji mijenja to stanje, ali na gore. Ovaj mi je kao čovjek bliži, jer nema se potrebu reklamirati, ali se bojim da je za znanost jednako poguban kao i prošli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 20:48