SPORNI RADOVI

Priča oko Puljkove kazne postaje sve apsurdnija: Što god da napravi, one će i dalje stizati? A evo zašto je točno kažnjen

Čuvar prirode Park šume Marjan upozorio je da nelegalnost radova, odnosno da dokumentacija nije valjana

Ivica Puljak i Vila Dalmacija

 CROPIX

"Natezanje" između splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i Državnoga inspektorata vezano za radove na kanalizacijskoj i vodoopskrbnoj mreži u objektu Vile Dalmacije se nastavlja.

Gradonačelnik Puljak prošlog je ponedjeljka objavio kako ga je Državni inspektorat osobno kaznio u iznosu od 100 tisuća kuna zbog toga što radove na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmaciji nije doveo u prvobitno stanje. Riječ je, inače, o projektu koji je donesen u vrijeme bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koji je ugovorio radove na na temelju Pravilnika o jednostavnim građevinama. Puljak je, dakle, nastavio s provedbom radova za koje je već bila pripremljena sva dokumentacija.

Čuvar prirode Park šume Marjan upozorio je da nelegalnost radova, odnosno da dokumentacija nije valjana, na što je onda gradonačelnik Puljak naložio zaustavljanje radova i vraćanje svega u prvobitno stanje.

Kako smo već naveli cjelokupnu kronologiju slučaja u prijašnjem tekstu, 6. travnja 2022. godine Državni je inspektorat donio rješenje u kojem je naložio da se sve mora vratiti u prvobitno stanje, no Puljak je dva dana kasnije odstupio s vlasti. Potom je Gradom privremeno upravljala Vladina povjerenica Mirna Veža koja je zaprimila to rješenje te u primopredajnom zapisniku navela kako je sve vraćeno u prvobitno stanje i riješeno.

Građevinska je inspekcija, potom, 14. veljače ove godine izvršila uvid i zaključila kako nije sve vraćeno u prvobitno stanje kao što je to u primopredajnom zapisniku navela Mirna Veža. Puljak je onda, ponovno, naložio da se sve konačno vrati u prvobitno stanje. "Mrlja" koju je građevinska inspekcija pronašla jest to što su stare kanalizacijske i vodovodne cijevi zamijenjene novima (a kako navode sve je trebalo vratiti u prvobitno stanje, pa tako prema njima valjda i stare cijevi) te je zbog toga Državni inspektorat raspisao kaznu Puljku.

"Caka" je očigledno u tome što Državni inspektorat nije objasnio što točno znači vraćanje terena u prvobitno stanje. Sporno je to što je Puljak umjesto novih vratio stare cijevi, no u nekoliko upita koje smo proslijedili Državnome inspektoratu nismo uspjeli doznati kako oni smatraju da bi se ti radovi trebali vratiti u prvobitno stanje.

Ironija se nalazi između prvoga i drugoga rješenja. Dakle, u prvom Rješenju Državni inspektorat jasno upozorava Puljka da će ga u slučaju nastavka radova u Vili Dalmaciji kazniti novom novčanom kaznu. U prijevodu brane mu se ikakvi daljni radovi, a ako ih bude provodio opet će ga "oglobit".

Novim Rješenjem, od 23. ožujka, kojim je Puljak ponovno kažnjen u iznosu od 100 tisuća kuna, Državni ga inspektorat upozorava da, pak, mora ukloniti rekonstruirane dijelove vodoopskrbnog sustava. Odnosno da mora pristupiti radovima, inače će ga opet kazniti. Kako god da bilo, nastavit li ili ne nastavi Puljak s radovima na vodoopskrnoj mreži u Vili Dalmaciji, čini se da će ga Državni inspektorat svakako kazniti. Kaznu je dobio i Grad Split u iznosu od 30 tisuća kuna.

Državnom smo inspektoratu poslali upit o tome da nam pojasne svrhu prvog i drugog izdanog rješenja te zašto je Puljak kažnjen po drugi put. No, konkretne odgovore nismo dobili.

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata u svim slučajevima u kojima je utvrđena bespravna gradnja postupa jednako, a sukladno zakonskim propisima Republike Hrvatske. Stranka u postupku, zaprimila je Riješenja čiji je sastavni dio i obrazloženje istih kao i uputa o pravnom lijeku. Još jednom najoštrije osuđujemo pokušaje pojedinaca da koriste medije kako bi utjecali na inspekcijski postupak i donošenje mjera osnovom utvrđenih činjenica - odgovorili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:19