SUKOB SE ZAHUKTAVA

Marijana Puljak: Moramo dignuti kredit za kaznu od 100.000 kuna!; Oglasio se i Inspektorat: ‘Puljak nas blati!‘

Državni inspektorat tvrdi da splitski gradonačelnik nije iznio sve relevantne podatke i činjenice

Marijana i Ivica Puljak

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak izvijestio je u ponedjeljak da ga je Državni inspektorat kaznio sa 100 tisuća kuna zbog ugovora o rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmaciji, koji, kako tvrdi, nije izradio i potpisao on, nego HDZ. Najavio je i da će o tome obavijestiti europske institucije.

Splitski HDZ ubrzo je odbacio Puljkove tvrdnje, optuživši ga da jeftino konstruira. "Sad je HDZ kriv jer ga je Park šuma Marjan (čitaj Marinić) prijavila za bespravnu gradnju, a stvari nije vratio u prvobitno stanje, jer je na prijevremene izbore otišao zaslugom svog zamjenika pa ga je inspekcija kaznila na uočene nepravilnosti", poručili su.

Ubrzo je regirala i gradonačelnikova supruga Marijana Puljak, a danas se o svemu oglasio i Državni inspektorat.

- Prijeti nam kazna od 100.000kn ili nešto više od 13.000 EUR, za koju ćemo morati dignuti kredit, za nešto što Ivica nije skrivio, nije niti mogao biti odgovoran jer u tom trenutku nije bio gradonačelnik. Kaže HDZ - skupo je upravljati gradom uz aktiviste, a upravo su se aktivisti zajedno s Ivicom založili za saniranje postupka vašeg gradonačelnika. Zato je najskuplje po građane imati državu kojom upravlja HDZ koji koristi institucije za uništavanje onih građana koji žele raditi pošteno i prekidaju im lance dotoka novca. Doći će i vama kraj. Nećete nas slomiti, poručila je Marijana Puljak na Facebooku.

Državni inspektorat: Puljak nas blati

Iz Državnog inspektorata poručili su u utorak da Puljkove napade kojima ih "blati" smatraju "neprimjerenima". Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- U potpunosti smatramo neprimjerenim istup g. I. Puljka koji napada, ‘blati‘ i svojim javnim istupom, bez iznošenja svih relevantnih podataka i činjenica pokušava kompromitirati rad građevinskih inspektora te diskreditirati Državni inspektorat kao instituciju.

U želji da javnost ima sve relevantne informacije o ovoj temi želimo istaknuti kako je Državni inspektorat zaprimio predstavku o radovima koji se izvode na lokaciji Meštrovićevo šetalište 43, Split, na k.č. 9208, 9209/5, 9209/6, 9209/7, 9209/8, 9209/9, 9209/10, 9209/11, 9209/16, 9209/17, 9209/19 k.o. Split, u obuhvatu kompleksa Vila Dalmacija, unutar područja zaštićene prirodne vrijednosti – Park šuma Marjan i zone zaštite „A“ kulturno povijesne cjeline Meje koja ima svojstvo kulturnog dobra.

Inspekcijskim očevidom utvrđeno je kako investitor Grad Split izvodi građevinske radove rekonstrukcije postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i hidrantske mreže bez akta kojim se odobrava građenje. Slijedom navedenoga obustavljeno je daljnje građenje postavljanjem posebnog službenog znaka ‘ZATVORENO GRADILIŠTE‘ te je pokrenut upravni inspekcijski postupak.

Napominjemo kako je zapisnik preuzeo (bez primjedbi na isti) opunomoćenik Grada Splita, a punomoć je potpisao g. I. Puljak.

Kontrolom izvršenja rješenja utvrđen je nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta te je slijedom navedenoga građevinska inspekcija u skladu s Naputkom o načinu rada građevinske inspekcije („Narodne novine“, broj: 46/2020 i 80/2020) izrekla novčanu kaznu kojima se izvršenika prisiljava na obustavu građenja. Člankom 142. stavak 2. Zakona o općem upravnom postupku (NN br. 47/09) propisano je da se novčana kazna kojom se pravna osoba prisiljava na izvršenje, izriče rješenjem odgovornoj osobi te pravne osobe.

Sve navedene okolnosti odvijale su se u mandatu g. I. Puljka; Grad Split prijavio je gradilište 21. listopada 2021. godine, predstavka koja ukazuje na možebitne nepravilnosti je zaprimljena 31. siječnja 2022. godine, inspekcijski očevid obavljen je 10. veljače 2022. godine, 06. travnja 2022. godine doneseno je Rješenje o uklanjanju, 14. veljače 2023. godine utvrđen je nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta.

Kao što smo već nekoliko puta navodili, još jednom ponavljamo, propisi u području gradnje su jasni te se na cijelom teritoriju Republike Hrvatske odnose na sve jednako; bez obzira na političko ili druga uvjerenje. Preuzimanjem dužnosti gradonačelnika Grada Splita, g. I. Puljak, uz prava; nužno treba preuzeti i odgovornost koju ta funkcija zahtijeva, a ne isto svoditi na politiziranje u kojem obmanjuje splitsku i hrvatsku javnost.

Uz to, Državni inspektorat je inspekcijsko tijelo koje utvrđuje činjenice inspekcijskim očevidom te postupa sukladno zakonskim propisima. Ako se g. I. Puljku neki zakonski propisi ‘ne sviđaju‘ (poput Zakona o općem upravnom postupku) može, kao i svi građani sudjelovati u e-savjetovanju, prilikom izmjena i dopuna Zakona te dati svoj komentar, poručili su iz Inspektorata.

Što je Puljak objavio?

Puljak je u ponedjeljak na Facenda ga je Državni inspektorat kaznio sa 100 tisuća kuna zbog ugovora o rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmaciji, koji, kako tvrdi, nije izradio i potpisao on, nego HDZ, te će o tomu obavijestiti europske institucije.

"Državni inspektorat me kaznio u iznosu od 100.000 kuna ili 13.272,28 eura i, koliko je meni poznato, ovo je prvi put u povijesti Hrvatske da gradonačelnik jednog grada plaća kaznu inspektorata iz vlastitog džepa i, da bi stvar bila strašnija, za djelo koji nisam počinio ja, nego HDZ-ovi ljudi", napisao je.

Kako tumači Puljak, u mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare izrađena je dokumentacija i potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmaciji.

"Kad smo mi došli na vlast, stručne službe su krenule u projekt, ali su čuvari prirode imali primjedbe na nepotpunost dokumentacije. Odmah nakon zaprimljenih primjedbi dao sam nalog da se radovi zaustave i da se sve vrati u prvobitno stanje. Nakon toga smo dali ostavku", objašnjava Puljak.

Dok je Gradom upravljala povjerenica Vlade, podsjeća, stigao je nalaz Državnog inspektorata s uputom da se stvari vrate u prvobitno stanje u roku od 120 dana.

Puljak je objavio i preslik primopredajnog izvješća povjerenice Vlade za obavljanje poslova iz ovlasti gradonačelnika Splita.

"Pri povratku na vlast nakon drugih izbora povjerenica je u primopredajnom zapisniku konstatirala da je sve vraćeno u prvobitno stanje, čime je predmet zaključen. Ali ne. Prije mjesec dana Državni inspektorat je izašao na teren, utvrdio da stvari ipak nisu vraćene u prvobitno stanje i napisao kaznu - zamislite - meni. I to 100.000 kuna. Iz vlastitog džepa", navodi Puljak.

"Dakle, kaznu neće platiti niti Andro Krstulović Opara, pod čijom nadležnošću je izrađena dokumentacija i potpisan ugovor s izvođačem radova, niti povjerenica pod čijom nadležnošću je zaprimljen nalog inspektorata i zaključeno da je sve vraćeno u prvobitno stanje, nego ja koji sam naložio da se zaustave radove i otklone sve nepravilnosti, ali nisam bio gradonačelnik kad su se stvari zaključivale", objašnjava Puljak.

Po njegovu tumačenju, on mora platiti kaznu za propuste HDZ-ovih ljudi u "državi koju je HDZ skrojio samo za sebe".

Po logici, ističe Puljak, sada bih bio odgovoran za sve greške svih gradonačelnika u povijesti Splita, uključujući Antonija Bajamontija, Gaju Bulata ili, kako se izrazio, "ne-daj-bože Željka Keruma".

"Ako ovo rješenje Državnog inspektorata postane praksa, u Hrvatskoj se nitko više neće baviti politikom, osim HDZ-ovaca koji kontroliraju institucije. Niti jedan gradonačelnik, župan ili premijer neće više nikada moći preuzeti dužnost kako nalažu demokratski uzusi jer će svatko moći biti kažnjen za postupke prethodnika", zaključuje Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:13