REZULTATI ISTRAGE

Pravobraniteljica: Lini Budak su povrijeđena prava; Vili Beroš: Očitovat ću se

Beroševa inspekcija prije je zaključila da nije bilo propusta u slučaju pacijentice kojoj bolnica sedam mjeseci nije javila da ima rak

Lina Budak

 Davor Pongračić/Cropix

Ministar Vili Beroš zaprimio je izvješće pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter prema kojem je onkološkoj pacijentici Lini Budak povrijeđeno pravo na zdravlje zajamčeno međunarodnim konvencijama te hrvatskim Ustavom i zakonima, na koje će odgovoriti "u zakonskom roku".

Budući da je pravobraniteljičino izvješće suprotno prijašnjim zaključcima inspekcije Ministarstva zdravstva te bolničkog povjerenstva KBC-a Sestre milosrdnice, prema kojima nije bilo propusta, bilo je očekivano da će zdravstveni sustav promptno reagirati. No, iz Ministarstva zdravstva poručili su da će odgovoriti pravobraniteljici u mjesec dana, a u bolnici, na koju su nas iz Ministarstva uputili, sporno izvješće nisu ni vidjeli.

Sporna biopsija

- Nadamo se da će nam ga Ministarstvo zdravstva ili Ured pravobraniteljice poslati pa ćemo se i očitovati. Ne možemo to činiti samo temeljem medijskih napisa, trebamo vidjeti cjelokupni dokument - kaže dr. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Pučka pravobraniteljica Šimonović Einwalter objavila je, gostujući s odvjetnicom i onkološkom pacijenticom Linom Budak u nedjeljnoj emisiji "Točka na tjedan" N1 televizije, da je prije dva tjedna uputila Ministarstvu zdravstva izvješće napisano nakon višemjesečne sveobuhvatne istrage, u kojem je zaključeno da je pacijentici Budak povrijeđen cijeli niz prava.

Lina Budak je, podsjetimo, u veljači ove godine javno istupila te ispričala kako joj iz KBC-a Sestre milosrdnice sedam mjeseci nisu dostavili nalaz patohistološke analize uzoraka nakon biopsije dojke, koja je pokazala da boluje od karcinoma. Budak je, kako je ispričala, spornu biopsiju obavila 7. travnja prošle godine, a 11. travnja došla je po nalaze te, ali i niza prije obavljenih pretraga. U Klinici za tumore, dijelu KBC-a Sestre milosrdnice, preuzela je bunt papira te upitala sestru jesu li to svi nalazi, što joj je potvrđeno.

Specijalist ju je uputio na MR pregled dojke, no taj je pregled mjesecima odgađan jer se obavlja samo između 5. i 10. dana menstruacije, a Budak u tom razdoblju nije imala menstruaciju. S obzirom na dob, upozorila je da postoji mogućnost da se to više nikada neće dogoditi, no odgovorili su joj da što onda.

Sedam mjeseci kasnije, u studenome, konačno je dobila menstruaciju te je 14. studenoga obavljen MR pregled dojki. Tada je od radiologa dobila informaciju da među nalazima nije patohistološka analiza. Otišla je ponovno na šalter na kojem se preuzimaju nalazi te je, nakon burnog inzistiranja, sestra našla u računalu spomenuti nalaz.

Diskriminacija za žene

Informaciju o malignoj bolesti Klinika za tumore, koja je dio KBC-a Sestre milosrdnice, imala je od 19. travnja, no o tome nije obaviještena ni Budak ni njezina obiteljska liječnica. O svemu je Budak obavijestila i bolnicu i Ministarstvo zdravstva, koji su reagirali tek nakon njezina javnog istupa na portalu Index.

Osnovano je i posebno povjerenstvo koje je istražilo slučaj te nakon nekoliko dana ustanovilo da nije bilo propusta, eventualno nespretnosti u komunikaciji koje će u budućnosti "unaprijediti". Također se impliciralo da je Budak sama kriva jer nije podigla svoj nalaz.

Pravobraniteljica Šimonović Einwalter provela je bitno temeljitiju, višemjesečnu istragu i ustanovila da pacijentica Lina Budak nije dobila jasnu uputu o podizanju nalaza te da stoga ne može biti sama odgovorna za njihovo nepravodobno uručivanje.

Također je zaključeno da Lina Budak nije bila jasno i cjelovito informirana o operaciji na koju je trebala dati informirani pristanak. Zaključeno je i da su upute KBC-a Sestre milosrdnice o dijagnostičkoj pretrazi MR dojke diskriminatorne za žene jer određuju jasan termin samo za one koje imaju menstruaciju.

Budak je za N1 zaključila da je ovim izvješćem "dobila satisfakciju u moralnom smislu jer je to prvo tijelo koje se zaista detaljno bavilo pritužbom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:11