ODLUKA VINOGRADSKE

Epilog slučaja Line Budak: Bolnica će sve nalaze slati obiteljskim liječnicima

Iz KBC-a Sestre milosrdnice poručuju kako ne žele da im se ponovi da pacijentica sedam mjeseci nije obaviještena da boluje od raka

Onkološka pacijentica Lina Budak javno je prozvala bolnicu i Ministarstvo zdravstva

 Davor Pongracic/Cropix

Nakon izvješća pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter u kojem je zaključeno da su onkološkoj pacijentici Lini Budak povrijeđena prava na zdravstvenu zaštitu, prozvani KBC Sestre milosrdnice jučer se očitovao te izvijestio kako je, "u cilju sprečavanja sličnih situacija", izradio nove, za pacijente bitno poboljšane protokole o postupanju, načinima slanja nalaza te naručivanja na preglede.

Podsjetimo, odvjetnica Budak izašla je proljetos u javnost s podatkom da je iz prozvane bolnice sedam mjeseci nisu obavijestili o lošem nalazu koji potvrđuje da boluje od karcinoma dojke, čime je izgubila dragocjeno vrijeme u liječenju.

Ravnatelj bolnice Davor Vagić, koji potpisuje očitovanje, navodi kako iz svega proizlazi da je pacijentica bila informirana o potrebi telefonskog kontaktiranja radi informiranja o nalazu biopsije te da je dosad takav način komunikacije s pacijentima funkcionirao i da nisu imali "niti jedan problem prilikom preuzimanja nalaza od strane pacijentica".

Novi standardi

No, "kako ne bi dolazilo do neželjenog tijeka liječenja", multidisciplinarni tim KBC-a donio je nove standardne operativne postupke. Sukladno novim standardima, bolnički informacijski sustav bit će povezan s centralnim sustavom u zdravstvu CEZIH, što znači da će završeni nalazi dijagnostičkih pretraga biti dostupni izabranim liječnicima obiteljske medicine. Također će se kod uzimanja patohistološkog nalaza (PHD) pacijenta obavijestiti da će nalaz biti kod obiteljskog liječnika, ali i da ga mogu osobno podići ako žele. Uvedeno je da liječnik specijalist upućuje pacijenta na kontrolni pregled radi preuzimanja PHD-a i nastavka liječenja. Medicinska sestra naručit će pacijenta na kontrolu i dati mu potvrdu o naručivanju s terminom kontrole. Pola sata nakon preuzimanja termina kontrole na šalteru specijalističke ambulante, pacijent će dobiti i SMS poruku o zakazanom terminu te obavijest kako može otkazati termin.

Pravobraniteljica je također prigovorila kako je diskriminatorno zakazivati MR preglede dojki "isključivo 5 - 10 dana od prvog dana menstruacije" jer dio pacijenata ima izrazito neredovite cikluse, kao što je to bio slučaj s pacijenticom Budak, a dio pacijenata uopće nema menstruaciju (žene u menopauzi, muškarci, transrodne žene...).

"S obzirom na mišljenje i preporuke pučke pravobraniteljice, navodimo kako smo dopunili obrazac te sada detaljnije navodimo postupanje sa svim pacijentima", stoji u očitovanju KBC-a Sestre milosrdnice. Priložen je i obrazac u kojem su sada jasno navedeni i pacijenti te pacijentice bez menstruacije kojima se pregled dogovara "u skladu s medicinskom indikacijom".

U Uredu pravobraniteljice Šimonović Einwalter jučer popodne još nisu službeno primili bolničko očitovanje, pa ga nisu mogli niti komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:01