‘DOBILA PISANE UPUTE‘

Povjerenstvo utvrdilo da u slučaju Line Budak nije bilo nepravilnosti: ‘Ipak, potrebno je raditi na protokolu‘

‘Povjerenstvo je utvrdilo da nije učinjena stručna greška u slučaju pacijentice Line Budak. Pacijentica je dobila pisane upute‘

Lina Budak

 Davor Pongracic/Cropix

Bolničko povjerenstvo za unutarnji nadzor nije utvrdilo stručne greške u dijagnostičko-terapijskom postupku kod onkološke pacijentice Line Budak koja je dobila jasne upute o protokolu postupanja, izvijestio je u petak ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić.

Povjerenstvo je utvrdilo da nije učinjena stručna greška te smatra da je pacijentica dobila jasno pisane upute za daljnji dijagnostički postupak u Klinici za tumore, rekao je Vagić na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s članovima Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a Sestre milosrdnice.

Na sjednici održanoj u srijedu Povjerenstvo se detaljno upoznalo s pritužbom pacijentice Line Budak, očitovanjima zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u njezinu liječenju te kompletnom medicinskom dokumentacijom.

Nakon detaljnog uvida u svu dostavljenu dokumentaciju, Povjerenstvo je zaključilo da nije bilo stručnih pogrešaka.

Vagić je rekao i kako nisu uočeni ni problemi u komunikaciji, te da je pacijentica dobila jasne upute da se za 15 dana javi u specijalističku ambulantu zbog nalaza PHD-a (patohistološka dijagnoza) što ona nije učinila. Posljedično, došlo je do neželjene odgode u postupku liječenja.

Istaknuo je kako i dalje smatra da patohistološki nalaz pacijentu može objaviti jedino liječnik te dodao kako i dalje ne zna zašto ona nije došla do kolege Andreja Rotha sedam mjeseci.

Pacijentica Lina Budak proteklog je vikenda izjavila u medijima da je njezino zdravlje upropašteno propustima Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, zbog kojih joj je nekoliko mjeseci odgođeno liječenje, koje je nastavila u inozemstvu.

Vagić je rekao je i kako joj je KBC Sestre milosrdnice još u prosincu poslalo dopis u kojemu su joj ponudili nastavak liječenja u njihovoj ustanovi.

Za slučaj Line Budak rekao je da je prvi i jedini od kada djeluje Klinika za tumore te najavio unaprjeđenje sustava komunikacije i protokola svih dionika u postupku dijagnostike i liječenja.

Budak je pozvala i Državno odvjetništvo da istraži njezin slučaj jer joj je, tvrdi, zbog nesavjesnog liječenja bolest u međuvremenu uznapredovala te joj je ugrožen život, no Vagić je rekao kako nema saznanja da je podnijela prijavu DORH-u.

KBC Sestre milosrdnice dostavio je Ministarstvu zdravstva cjeloviti nalaz Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu.

Ministar zdravstva Vili Beroš poslao je inspekciju na Kliniku za tumore, ali i u primarnu zdravstvenu zaštitu.

Inspekcija Ministarstva zdravstva također će pokazati ima li, u liječenju Line Budak, elemenata stručnog propusta ili kaznenog djela, a nalaz se očekuje idući tjedan. Nakon toga će se odlučiti o daljnjem postupanju, rekao je ministar.

Priopćenje iz Vinogradske

Na osnovu prijave zagrebačke odvjetnice Line Budak, koja je tek nakon sedam mjeseci, od učinjene biopsije tumora, doznala da boluje od karcinoma, Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu KBC-a Sestre milosrdnice nakon izvida donijelo je zaključak da nije bilo stručnih pogreški.

U nastavku donosimo cjelovito priopćenje koje potpisuje ravnatelj Davor Vagić.

- Na sjednici održanoj dana 22. veljače 2023., Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu KBC-a Sestre milosrdnice detaljno se upoznalo s pritužbom pacijentice Line Budak, očitovanjima zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u liječenju pacijentice te kompletnom medicinskom dokumentacijom pacijentice.

Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a Sestre milosrdnice temeljem naloga Ravnateljstva, provelo je nadzor nad liječenjem pacijentice Line Budak u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

Nakon detaljnog uvida u svu dostavljenu dokumentaciju, pritužbu pacijentice Line Budak, očitovanja zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u liječenju pacijentice i medicinsku dokumentaciju pacijentice, Povjerenstvo je donijelo slijedeće zaključke:

U postupku dijagnostike maligne bolesti kod pacijentice Line Budak nije učinjena stručna pogreška. Pacijentica Lina Budak je pregledana u ambulanti za tumore dojke, Zavoda za kiruršku onkologiju Klinike za tumore, od strane liječnika specijaliste. Pacijentica je primljena pod dijagnozom benigna dobroćudna displazija dojke.

Uvidom u podatke dostupne u Bolničkom informatičkom sustavu KBC-a Sestre milosrdnice vidljivo je da pacijentica Lina Budak nije bila naručena niti preko obiteljskog liječnika niti preko centralnog naručivanja, međutim, ipak je primljena i pregledana od strane liječnika specijaliste koji je zadao sve potrebne pretrage zbog sumnje na malignu bolest dojke:

MR dojki, core biopsiju tumora i markaciju klipsom, RTG płuća, UZV abdomena, pregled ginekologa plus UZV, KKS, biokemiju, tumorske biljege - CEA, CA 15-3; te da se javi na kontrolu s nalazima kod istog doktora specijaliste, odnosno u ambulantu Klinike za tumore, a potom će nalazi biti prikazani na onkološkom konziliju da bi se odredio optimalan put liječenja.

Sve zadane pretrage napravljene su u prihvatljivom, kratkom vremenskom roku.

Iz dokumentacije je razvidno da pacijentica Lina Budak nije učinila pretragu MR dojki u naručenim terminima zbog kašnjenja menstrualnog ciklusa i njezine bolesti, ali bi se MR pretraga učinila neovisno o menstrualnom ciklusu da je po preuzimanju nalaza core biopsije bila na pregledu kod liječnika specijaliste - kirurga.

Obzirom da je biopsija invazivan zahvat u lokalnoj anesteziji, cijeli postupak je pacijentici Lini Budak objašnjen što je ona potvrdila pisanim pristankom na predmetni zahvat.

Dostavljena dokumentacija potvrđuje da je po obavljenom zahvatu biopsije, pacijentica Lina Budak dobila pisanu uputu o potrebi telefonske provjere je li patohistološki nalaz core biopsije gotov, kao i uputu da može dogovoriti termin pregleda u ambulanti gdje će joj biti uručen i objašnjen nalaz učinjene pretrage.

Izrada ovog nalaza uobičajeno traje do dva tjedna, ali može trajati i duže. Budući je ključna za dijagnozu, uobičajena je višegodišnja praksa da se bolesnik sam informira o pristizanju nalaza pretrage i terminu pregleda kod liječnika specijaliste - kirurga. Kirurg koji je tražio pretrage biopsije, pacijentu objašnjava rezultate pretraga i daljnji tijek liječenja.

Povjerenstvo je utvrdilo da nije utvrđena stručna greška u dijagnostičko terapijskom postupku pacijentice Line Budak.

Povjerenstvo smatra da je pacijentica dobila jasne pisane upute za daljnji dijagnostički postupak koji je jednak za sve pacijente koji se obrađuju i liječe pod navedenom dijagnozom u Klinici za tumore.

Praksa je pokazala kako je dosadašnji način komunikacije i podizanja nalaza praktičan i dobro prihvaćen, kako od strane pacijenata, tako od stane zdravstvenih djelatnika Klinike za tumore.

Povjerenstvo je utvrdilo da se bolesnici koji su u postupku dijagnostike maligne bolesti u Klinici za tumore za bilo kakve nejasnoće primaju bez narudžbe.

Unatoč navedenom, kod pacijentice Line Budak nažalost došlo je do neželjene odgode u tom postupku, te iako je to prvi i jedini ovakav slučaj od kada djeluje Klinika za tumore, smatramo da je potrebno raditi na ukupnom procesu unaprjeđenja sustava komunikacije i protokola svih dionika u postupku dijagnostike i liječenja.

KBC Sestre milosrdnice dostavio je Ministarstvu zdravstva cjeloviti nalaz Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:08