SASTANAK U SLUNJU

Plenković o aferi 5.0: ‘Za razliku od Milanovića koji vrijeđa sve oko sebe, ja njegovu obitelj komentirati neću‘

‘Usred smo horizontalne krize koja utječe na sve i nitko neće ostati netaknut rastom cijena energenata‘

Premijer Andrej Plenković

 Vlada Rh/

Premijer Andrej Plenković je u utorak u Slunju na sastanku Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina rekao da je ovo razdoblje ‘preklapajućih kriza‘ ujedno i ‘velika godina isporuka‘, jer slijedi ulazak u šengenski prostor, eurozonu i otvaranje Pelješkog mosta.

Izgradnju Mosta Pelješac nazvao je strateško-suverenističkim postignućem, a za pristupanje eurozoni s posljedičnim rastom kreditnog rejtinga rekao da Hrvatsku čini snažnijom i čvršćom za globalne izazove.

‘Razgovarali smo kako da zajedničkim naporima ublažavamo situaciju s energentima. Riječ je o horizontalnoj krizi koja utječe na sve i nitko neće ostati netaknut rastom cijena energenata‘, kazao je premijer.

Europski parlament velikom većinom podržao uvođenje eura u Hrvatskoj, a Plenković je napomenuo da je krenula i procedura za Schengen.

‘Te dvije činjenice jačaju Hrvatsku, njenu reputaciju i čine nas pouzdanijima za poslovanje i privlačenje ulaganja. Imat ćemo najveći investicijski kreditni rejting, idemo za dvije stepenice gore. Ostvarili smo naše ciljeve u šestoj godini mandata i to su strateška postignuća koja će ostati. Imamo optimistične procjene o rastu i praktički najnižu zaposlenost ikad‘, pohvalio se.

Osvrnuo se na fiksiranje cijena goriva nakon čega su se neke crpke zatvorile.

‘Moramo gledati širu sliku i interes velike većine građana. Naše procjene su takve da su svi oni koji se bavi porizvodnjom i distribuciijom naftnih derivata jako dobro poslovani u 2020. i 2021.. Ovo što sada radimo ide prema ostvarivanju nekoliko ciljeva. Prvo je da cijena bude prihvatljiva, da ne bude krize s opskrbom i da mali distributeri ne budu u podređenom položaju.‘

‘Ne vjerujem da su odluke koje smo donijeli trebale ugroziti opskrbu, mislim da neće biti problema u funkcioniranju‘, kazao je Plenković. Dodao je kako je cijena struje sedam puta skuplja i kako će gledati kako da pronađu mjere za funkcioniranje institucija.

‘Kilovat sat je sedam puta skuplji nego lani, ne može to sve apsorbirati HEP. Mi ćemo zajedno sa županijama gledati da sve funkcionira, škole, fakulteti, vrići, različite druge institucije, pa i sami gradovi. Na tome radi ministar gospodarstva i drugi resori i stručnjaci iz HEP-a.‘

‘Sve će to završiti na nekoj vrsti subvencija‘, kazao je.

Komentirao je i skupljanje potpisa za opoziv ministra Beroša i Grlića Radmana i rekao da je ‘obojicu obraniti‘.

Kazao je kako ne želi komentirati slučaj o ocjenama sina predsjednika Milanovića, bez obzira na to što on vrijeđa ‘sve oko sebe‘.

‘To sam propustio učiniti u niz prilika pa neću pristup mijenjati ni danas‘, istaknuo je.

Upitan o odluci suda da vrati mjeru roditelj-odgojitelj u Zagrebu kazao je kako je on ‘za‘ sve mjere kojima se potiče obitelj, a posebice oni koji odluče imati više djece.

Ako isplanirate nešto u životu, ne možete odgajati djecu od danas do sutra. Cilj je više obitelji i više djece. Naše društvo stari i svim toga moramo biti svjesni‘, zaključio je.

Tri teme sastanka sa županima

Tri teme su obilježile današnji, a ukupno 12. sastanak svih hrvatskih župana te predstavnika gradova i općina s premijerom Andrejom Plenkovićem i svim ministrima u njegovoj Vladi, koji se održao u Slunju.

- Prva je da je ministrica Tramišak izvijestila o završnim pripremama za potpisivanje partnerskog sporazuma s Europskom komisijom o strukturi i prioritetima novog višegodišnjeg financijskog okvira za Republiku Hrvatsku, drugo je da je ministar Filipović izvijestio energetskoj situaciji i svemu što smo s našim paketom iz travnja učinili kako bi ublažili udar rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo, treće da je ministrica Vučković posebno govorila o programima koji se odnose na poljoprivredu u kontekstu rasta cijena hrane. Nakon toga smo održali otvorenu raspravu u kojoj su sudjelovali svi ministri i svi župani što je posebno bitno, vidi se da je ovakav okvir, kao i zaključci izrazito koristan – kazao je premijer nakon sastanka.

Naglasio je kako se nalazimo u vremenu preklapajućih kriza, covida čija pandemija još traje, te posljedica brutalne ruske agresije na Ukrajinu, koja ima za posljedicu tragediju za Ukrajinu, te se ona reflektira u ekonomskom i financijskom smislu na cijeli svijet, što bi moglo dovesti do novih tragedija u siromašnim zemljama. Razgovaralo i "kako ublažiti efekte krize s energentima, s čijim rastom nitko neće moći biti netaknut". Naglasio je i kako ulazak Hrvatske u eurozonu jača Hrvatsku reputaciju i čini nas pouzdanijim za poslovanje i za privlačenje ulaganja.

- Najvažnija tema za mene kao premijera je da se u Hrvatskoj ne dogodi društveno raspuknuće, socijalna fraktura. Uspjeli smo to u najtežim krizama, kada je kolabirao Agrokor i kada se dogodila kriza covida – kazao je premijer.

Komentirajući zatvaranje malih crpki kazao je kako "moramo gledati širu sliku i interes velike većine građana te gospodarstva".

- Naše procjene na temelju podataka od Ministarstva gospodarstva su takve da su svi oni koji se bave proizvodnjom i distribucijom ili samo distribucijom naftnih derivata jako dobro poslovali u 2020. i 2021. godini. Cijena mora biti prihvatljiva našim građanima i našim gospodarstvenicima, drugo, da ne bude krize s opskrbom i treće, da ograničavanjem veleprodajnih cijena mali distributeri ne budu u podređenom položaju. Ovo je trenutak kada se svi moramo skupiti i dati određeni doprinos, s obzirom na turističku sezonu i enormne iznose sredstava od strane države – kazao je Plenković dodajući da je "država intervenirala s preko 40 milijardi kuna, koje od negdje moraju doći". (Mario Pušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:17