STRATEGIJA VLADAJUĆIH

Plan Jadranke Kosor na predstojećim izborima: HDZ-u mjesto više od SDP-a

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Posve je jasno zašto je veći dio HSS-ova vodstva zagovarao predizbornu koaliciju s HDZ-om - samo zajednička predizborna lista s HDZ-om jamči toj stranci zadržavanje sadašnjeg utjecaja u Saboru , tj. šest mandata koliko je ta stranka osvojila na zadnjim izborima.

Istraživanja, naime, pokazuju da HSS samostalnim izlaskom na izbore u Saboru može osigurati najviše tri mandata.

Podjela mandata

Iz perspektive HDZ-a, međutim, stvari izgledaju bitno drukčije: kako su istraživanja javnog mnijenja pokazala da predizborno koaliranje sa strankom Josipa Friščića ne daje sinergijski učinak, tj. da zajednička lista HDZ-HSS na izborima ne osvaja ništa više glasova nego što bi HDZ osvojio samostalnim izlaskom na izbore, u toj su stranci procijenili da im je probitačniji samostalan nastup.

No predstavnici HDZ-a lideru HSS-a Josipu Friščiću to nikada, kako doznajemo, nisu rekli decidirano, već su uporno odgađali otvoren razgovor o zajedničkoj izbornoj listi i podjeli mandata. Kad bi na sastancima u Vladi predsjednik HSS-a i podsjetio na tu temu, Kosor bi odvraćala tvrdnjom da je u njezin prioritet dovršetak pristupnih pregovora.

Ni Friščićevi višekratni odlasci u stranačku središnjicu na Trgu žrtava fašizma nisu bili plodniji, jer je najviša instanca do koje je uspijevao doprijeti bila ona potpredsjednika HDZ-a, najčešće oličena u Ivanu Jarnjaku koji bi ga primio, ljubazno s njim popričao i uz tapšanje po ramenu otpravio ga neobavljena posla.

Iako će javno, do predstojećih parlamentarnih izbora, nastupati njegujući gard budućih pobjednika, u HDZ-u, kažu naši neslužbeni izvori, ne gaje iluzije da će se u predstojećih pet mjeseci dogoditi čudesan preokret u podršci javnog mijenja u njihovu korist.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:42