IZBORNA STRATEGIJA

‘Ako Friščić ode, možda nas Milanović pozove u Vladu’

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Ako HSS na parlamentarnim izborima osvoji manje od šest mandata, to će biti neuspjeh, a predsjednik stranke je prvi koji je pozvan zbog toga snositi posljedice - priznao je novinarima čelnik HSS-a, Josip Friščić.

Pankretićev plan

Sam Friščić objasnio je kako bi, pak, šest mjesta u Saboru bio uspjeh, a sve više od toga izuzetan uspjeh. Iako o tome ne govore javno, dužnosnici HSS-a s pravom se pribojavaju da stranka neće ponoviti rezultat s prošlih izbora. Ankete pokazuju da mogu osvojiti tri mandata, a uz tešku muku i četvrti.

- Matematika pokazuje da u 2. izbornoj jedinici, gdje će biti Friščić i Bajs, osvajamo dva mandata, a jedan osvaja i Marijana Petir u 6. jedinici. Jambo će se morati jako potruditi da i on osvoji mandat. U ostalim jedinicama, kako stvari stoje, ne prolazimo - otkrio nam je jedan član vodstva HSS-a. Vjerojatno je i to bio razlog što se dio čelništva predvođen Božidarom Pankretićem zauzimao za koaliciju s HDZ-om koja bi im jamčila sigurnih šest mandata.

Odlazak iz stranke

- Izbori se bliže, od HDZ-a nismo dobili konkretan odgovor o koaliciji i Friščiću nije preostalo ništa drugo nego da na izbore idemo sami - tvrdi naš izvor u vrhu HSS-a. Jedan član Predsjedništva rekao nam je da lošiji rezultat nego prije četiri godine ne znači nužno i Friščićev odlazak s čela stranke, nego sve ovisi o tome hoće li HSS biti dio nove Vlade ili ne.

- Ako budemo u Vladi, onda će to biti važnije od toga koliko imamo mandata u Saboru - kaže naš izvor. U HSS-u ne samo što se nadaju da bi HDZ mogao pobijediti i opet ih uzeti u Vladu, nego ima i onih koji računaju da će nakon izbora dobiti poziv Kukuriku koalicije.

- Milanović nikad nije rekao da nakon izbora ne bi koalirao s HSS-om, nego samo da ne bi koalirao s Friščićem. Znači, ako Friščić više ne bude vodio HSS, mogli bismo biti dio Vlade Kukuriku koalicije - optimističan je jedan stranački dužnosnik.

O postizbornoj suradnji s lijevom koalicijom Friščić nije bio previše rječit.

- O tome nismo raspravljali - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:30