SASTANCI U VLADI

Peruško: ‘Konzum na akciju stavlja 360 proizvoda plus još 1000 na sniženja‘; Lidl: ‘Počeli smo snižavati već 4. rujna‘

Nakon sastanka s predstavnicima trgovačkih lanaca, u Vladi je održan i sastanak s predstavnicima bankarskog sektora

Fabris Peruško

 Damjan Tadic/Cropix

NOVO 16:38 Inicijativa Vlade i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u skladu je s Lidlovom planiranom politikom snižavanja cijena koja je započela već 4. rujna, priopćio je u srijedu taj trgovački lanac.

U tom lancu kažu da podržavaju inicijativu te da je Lidl "i prije Vladinog poziva na sastanak samoinicijativno krenuo sa snižavanjem cijena".

Kažu da je 4. rujna započela "posebna akcija u Lidlovim trgovinama" unutar koje će svaki tjedan određeni proizvodi biti sniženi 50 posto.

Dodaju da je od 11. rujna u Lidlu trajno do 33 posto snižen dio proizvoda iz redovne ponude.

"Svaki tjedan Lidl će trajno snižavati cijene iz različitih kategorija proizvoda, kao što su osnovne živežne namirnice i druge", kaže se u priopćenju.

Naglašava se da Lidlova marža nije rasla u odnosu na prošlu godinu, što je vidljivo iz javno dostupnih financijskih izvještaja te da uz to Lidl "neprestano ulaže u akcijske ponude", kojima je tjedno zahvaćeno i do 300 proizvoda iz Lidlovog asortimana.

Od prvih pojava poremećaja na globalnim tržištima, Lidl Hrvatska ulaže iznimne napore kako bi amortizirao učinke poskupljenja na svoje krajnje kupce, tvrde u tom trgovačkom lancu.


13.45h Nakon sastanka s predstavnicima trgovačkih lanaca, u Vladi je održan i sastanak s predstavnicima bankarskog sektora.

Direktorica Hrvatske udruge banaka (HUB) Tamara Perko izjavila je u srijedu da je na sastanku predstavnika banaka u Vladi bilo govora o mjerama koje bi olakšale život građana i podignula im kvalitetu života, između ostalog najavivši vrlo skoro podizanje kamatnih stopa na štedne depozite.

Sastanak, na kojem su sudjelovali i predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Marko Primorac, Perko je ocijenila vrlo konstruktivnim i vrlo konkretnim, istaknuvši da bankari razumiju poruke i napore Vlade za poboljšanje kvalitete života hrvatskih građana.

"U tom kontekstu, banke jesu i definitivno će biti dio rješenja, a sigurno naše reakcije na poruke Vlade neće izostati", izjavila je Perko ispred Banskih dvora.

Pritom je podsjetila na uspješno izdanje narodne obveznice, u pripremi je i izdanje trezorskih zapisa, što bankama svakako predstavlja poticaj da krenu s podizanjem kamatnih stopa na štedne depozite.

"To je jedna od akcija koja se očekuje u skorom roku", najavila je Perko, dodavši da su neke banke već krenule s podizanjem kamata, a neke će početi vrlo skoro.

"Svaka banka ima svoju poslovnu politiku i svaka će odlučiti za sebe. Neki koji do sada nisu povećavali povećavat će za više, neki koji su već krenuli u to imat će nekakve manje razmake, tako da je vrlo teško govoriti generalno", kazala je Perko.

Istaknula je i da su se kamatne stope na oročene depozite i kamatne stope na kredite kretale "otprilike u korelaciji", to jest rasle su istim intenzitetom, napomenuvši i da hrvatske banke imaju jedne od najnižih kamatnih stopa na kredite u Europi.

U kontekstu inflacije, Perko očekuje da će podizanje kamatnih stopa na depozite, kao i gore pobrojane mjere Vlade vezane za obveznice i trezorske zapise, "pokupiti ekstra likvidnost" na tržištu te tako djelovati u smjeru smanjenja inflacije.

Upitana o tome hoće li podizanje kamata na depozite utjecati i na snažnije podizanje kamata na kredite poduzećima i građanima, Perko je rekla da se, s obzirom da su potrošači najosjetljivija skupina, kamatne stope na kredite neće dizati barem do druge polovice iduće godine, a i tada vrlo slabim intenzitetom.

Kada je riječ o ukupnim stambenim kreditima, dvije trećine građana imaju fiksnu ili kombiniranu kamatnu stopu, što znači da se "njima ništa neće dogoditi".

Od jedne trećine onih koji imaju ugovorene promjenjive kamatne stope, 75 posto ih je vezano na Nacionalnu referentnu stopu (NRS), koja se "pomiče lagano i s velikim vremenskim odmakom".

"Tako da tog direktnog utjecaja i udara na građane neće biti", poručila je Perko.

Slično je i kada je riječ o nenamjenskim gotovinskim kreditima, s obzirom da ih je više od 90 posto ugovoreno s fiksnim kamatnim stopama. "Tako da su i tu građani vrlo dobro zaštićeni i neće biti većih šokova", izjavila je Perko.

Perko je niječno odgovorila na pitanje novinara je li na sastanku bilo riječi o plaćanju poreza na ekstra dobit i za ovu godinu.

S druge strane, potvrdila je da se razgovaralo o tome da se jedan dio dobiti banaka "realocira" u povećanje kapitala. "To je za nas u redu mjera, dakle stabilnost hrvatskih banaka će se još poboljšati i bit ćemo još otporniji za neke eventualne buduće potencijalne šokove", kazala je Perko.

image

Tamara Perko

Damjan Tadic/Cropix
image

Tamara Perko

Damjan Tadic/Cropix
image

Tamara Perko

Damjan Tadic/Cropix
image

Tamara Perko

Damjan Tadic/Cropix
image

Ministar Marko Primorac

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković i Marko Primorac

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković i Marko Primorac

Damjan Tadic/Cropix
image

Sastanak Vlade RH s predstavnicima banaka

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković i Marko Primorac

Damjan Tadic/Cropix

Nakon sastanka u Banskim dvorima s bankarima uslijedio je i sastanak predsjednika Vlade Plenkovića s predstavnicima socijalnih partnera, cehovskih udruženja i umirovljenika o paketu mjera pomoći građanima i gospodarstvu, koji će sutra biti predstavljen na sjednici Vlade.

Uoči sastanka, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je izrazio velika očekivanja od paketa, s obzirom na "cjenovni udar" kojem svjedočimo.

Uz očekivanje da će mjere za građane oko cijena energenata ostati iste, Sever očekuje i da "će se nešto riješiti s hranom", jer njene cijene imaju najveći udar na kućne proračune, pri čemu su te cijene rasle "daleko brže od inflacije".

Kada bi se cijene nekih artikala i vratile na kraj prošle godine, Sever smatra da su one i dalje osjetno veće no što su bile 2021. godine.

Ocijenio je da se u Hrvatskoj vrlo jasno pokazalo da trgovci, dobavljači i prerađivači nisu socijalno osjetljivi.

"Onda ih treba stisnuti svim raspoloživim sredstvima", poručio je Sever.


Glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je u srijedu nakon sastanka u vladi, da će Konzum u sklopu inicijative za smanjenjem cijene iz potrošačke košarice, od petka krenuti s akcijama i snižavanjem cijena.

"Mi ćemo već od petka krenuti s određenim akcijama na 360-tak proizvoda (iz potrošačke košarice koju prati ministarstvo gospodarstva, op.ur.) plus tisuću na kojima ćemo ići s manjim cijenama. Cilj je i nama kao kompaniji koja je velika i koja ovisi o makroekonomskim zbivanjima da inflacija u Hrvatskoj bude manja, jer je to bolje za naše kupce i naše zaposlenike, tako da tu imamo jednak interes kao i Vlada", izjavio je Peruško.

Peruško je to izjavio nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i pet ministara s predstavnicima trgovačkih lanaca, o inicijativi da se cijene određenih artikala vrate na razinu od kraja prošle godine.

"Ono što smo mi kao Fortenova i Konzum zajedno s našim proizvodnim kompanijama dali obećanje je da ćemo odraditi sve što je moguće, što je u u našem interesu, da pomognemo u smanjenju inflacije u Hrvatskoj", rekao je Peruško.

Na današnjem sastanku s trgovcima uz premijera Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar financija Marko Primorac, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

image

Fabris Peruško

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković i Fabris Peruško

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Fabris Peruško

Damjan Tadic/Cropix
image

Marin Piletić i Marko Primorac

Damjan Tadic/Cropix

U utorak je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović održao sastanke s predstavnicima deset trgovačkih lanaca nakon kojih je izjavio da su svi s kojima je razgovarao spremni podržati vladinu inicijativu smanjenja cijena proizvoda iz potrošačke košarice.

Ideja je, kako je rekao, da se ukupna vrijednost košarice proizvoda, što je dostupno na internetskoj stranicama ministarstva na kojoj se prati kretanje cijena, vrati na razinu od 31. prosinca prošle godine.

Napomenuo je da nisu svi trgovci isti i da svi imaju svoje karakteristike, te će "u okvirima onoga što bude moguće, to biti i napravljeno".

Dio trgovačkih lanaca, kako je kazao, mora napraviti kalkulacije i interna savjetovanja, a "neki mogu reagirati već od petka".

Filipović je rekao kako ne vjeruje da će neki od trgovaca izbjeći spuštanje cijena, jer bi time izigrali hrvatske građane, a i trgovcima je u interesu očuvanje kupovne moći građana.

Pojasnio je da nije riječ o skidanju cijena 360 proizvoda, nego o ukupnoj vrijednosti košarice koja će biti vraćena na razinu od 31. prosinca "kod nekih trgovaca koji to mogu napraviti", a ima i onih koji to neće moći učiniti u potpunosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:05