PLENKOVIĆ O MJERAMA

‘Ograničavamo cijene ovih 30 osnovnih proizvoda, svi će biti označeni posebnim logom‘

Cijene struje i plina ostaju iste, a jednokratnu novčanu pomoć dobit će neke kategorije stanovništva
 Cropix/N1

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena rezultat širokih konzultacija sa svim važnim akterima u društvu i ekonomiji, a osnovni cilj mu je održati povoljne cijene energije i štititi od inflacije.

Riječ je o petom paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, rekao je Plenković na sjednici Vlade dodavši kako Vlada, kao i obično, konzultirala ključne partnere - sindikalne središnjice, poslodavce i njihova udruženja i komore, umirovljenike, trgovce i bankare.

"Paket je plod konzultacija sa svim akterima", rekao je i naglasio kako je glavni cilj održati nisku cijenu energije, prije svega električne, jer je sadašnja cijena plina na snazi do kraja ožujka 2024.

Cijena električne energije za građane, poduzetništvo i institucije ostaje ista. "Poruka je ekonomska sigurnost, stabilnost i predvidivost za građane i gospodarstvo", rekao je.

Mjere za najugroženije

Paket sadrži i mjere za najugroženije građane kroz jednokratnu pomoć, a uvodi se i administrativno ograničavanje cijena za određene vrste proizvoda.

Premijer kaže da su trgovci izrazili spremnost za doprinos naporima Vlade za smanjenje inflacije i pojeftinjenje određenog broja proizvoda.

"Počet će već ovih dana, mnogi će vratiti na razinu s kraja prošle godine", ustvrdio je.

Također, banke će povećati kamatne stope na depozite, odnosno štednju građana, no to neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite.

U sklopu novoga paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, cijene struje za građane, gospodarstvo i institucije ostaje ista, a Vlada ograničava cijene za ukupno 30 proizvoda i to od ponedjeljka, 18. rujna.

Novi paket mjera koji se odnosi na idućih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojeći 551 milijun eura koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana.

U sklopu novoga paketa mjera, od 1. listopada pa idućih šest mjeseci cijena struje ostaje ista za građane, gospodarstvo i institucije, za što država izdvaja 288 milijuna eura, rekao je premijer Plenković.

Za velike gospodarske subjekte nema subvecioniranja cijena struje, jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne, ali vlada, rekao je Plenković, jamči da će i njima subvencionirati cijene struje ako dođe do ozbiljnijeg poskupljenja.

Za zaštitu od inflacije vlada u novom paketa predviđa 116 milijuna eura.

Tu su potpore za 720 tisuća umirovljenika s mirovinskom manjom od 700 eura i zaposlene korisnike mirovine, ako im mirovina i primanja od rada ukupno ne prelaze 700 eura. Umirovljenicima s penzijom do 300 eura pripast će 160 eura jednokratnog dodatka, onima kojim imaju 300 do 435 eura 120 eura, od 435 do 570 eura - 80 eura, a onima koji primaju između 570 i 700 eura jednokratna naknada će iznositi 60 eura.

Za sve to skupa izdvaja se 72 milijuna eura.

Isplatit će se i potpora korisnicima doplatka na djecu i to 50 eura za jedno, 100 za dvoje, 150 za troje, 200 eura za četvero i 300 eura za petero djece.

Ograničenje cijene proizvoda

Vlada ograničava cijene ukupno 30 proizvoda.

Za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso ostaju ograničenja iz prethodnog paketa.

Među novim proizvodima s ograničenim cijenama su jogurt u čašici i bočici - 40 centi; polutvrdi sir gauda blok za narezivanje 6,49 eura; riža 2,29 eura za kilogram; špageti pola kilograma 1,09 eura; svježa jaja razred M 2,45 eura; svinjski vrat bez kosti 5,49 eura; juneći vrat s kosti 6,99 eura; hrenovke pileće ili pureće 2,69 eura; krumpir 5 kilograma 3,99 eura, mrkva u rinfuzi 0,89 eura itd.

Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura, rekao je premijer Plenković.

Najavio je da će svi ti proizvodi dobiti oznaku ograničene cijene kako bi one bile vidljive potrošačima.

U vladinom paketu su i naknade u sustavu socijalne skrbi, jednokratna energetska novčana naknada od 150 eura, naknada od 100 eura za nezaposlene, te pomoći, potpore i poticaji za poljoprivrednike.

Oni će za ublažavanje posljedice prirodnih nepogoda dobiti 15 milijuna eura, za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge isto toliko, za otpis zakupnine za državno poljoprivredno zemljište 6,8 milijuna eura, a otvaraju se i kreditne linije od 23 milijuna eura.

Sjednicu Vlade pratili smo uživo, a kako je to izgledalo možete pročitati u nastavku


NOVO 13:37 "Ključna poruka je stabilnosti, sigurnosti i mira ove jeseni temeljem ovih mjera Vlade, mislim da će građani i gospodarstvo biti zadovoljni", kazao je Plenković.

Nove, ograničene cijene proizvoda vrijede od ponedjeljka, 18.9.


13:33 Premijer je prezentirao i slajdove o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu, pomoći pogođenima potresom, jeftinijem ogrjevnom drvu...

image

Potpora za poduzetnike

Screenshot N1
image

Cijena plina za kućanstva, javni i neprofitni sektor

Screenshot N1
image

Porast cijena plina u glavnim gradovima EU

Screenshot N1
image

Toplinska energija za kućanstva i poduzetnike

Screenshot N1
image

Snižena stopa PDV-a za grijanje

Screenshot N1
image

Naknade za ugrožene kupce energenata

Screenshot N1
image

Jeftinije ogrjevno gorivo za kućanstva

Screenshot N1
image

Potpore za stradale u potresu

Screenshot N1
image

Ušteda energije u zgradarstvu

Screenshot N1

13:16 Jednokratna novčana naknada od 150 eura predviđena je za 140.000 osoba s invaliditetom. Više od 173.000 osoba će dobiti tu naknadu - riječ je o primateljima doplatka, braniteljima...

Nezaposlene osobe će dobiti jednokratno 100 eura - riječ je o 73.000 nezaposlenih osoba.

Mjera za ublažavanje posljedica od afričke svinjske kuge iznosi 15 milijuna eura, s dinamikom isplate 7 milijuna u ovoj godini.

CIjena plina ostaje ista za građane. Premijer je istaknuo kako građani imaju tri i pol puta jeftiniji račun. Ukupna je ušteda na godišnjoj razini 1480 eura.

Ostaje ista cijena plina za poduzetnike s prosječnom godišnjom cijenom do 10 GWh.

image

Naknada za ugrožene

Screenshot N1
image

Naknada za nezaposlene

Screenshot N1
image

Kreditiranje poljoprivrednika

Screenshot N1
image

Otpis zakupnine za zemljište u zonama pogođenima svinjskom kugom

Screenshot N1
image

Mjere za svinjsku kugu

Screenshot N1
image

Potpora za prirodne nepogode

Screenshot N1

13:07 Vrijednost dosadašnjih mjera potpore umirovljenicima iznosi 309 milijuna eura, ili 444 eura po umirovljeniku.

U novom paketu obuhvaćeno je 720.000 umirovljenika, onih koji imaju mirovinu do 700 eura. Prvi put smo obuhvatili i zaposlene korisnike mirovina.

Iznos jednokratne naknade iznosit će 160 eura, za one koji imaju mirovinu do 300 eura. 120 eura za one kojima je mirovina od 300 do 435 eura.

Slijedi informacija o potpori korisnicima doplatka za djecu.

- 112 tisuća obitelji prima dječji doplatak. Dobit će posebnu novčanu potporu. Za jedno dijete 50 eura, za dvoje djece 100 eura, za 3 djece 150 eura, za one koji imaju petero djece 300 eura. Bit će isplaćeno u listopadu.

Slijedi mjera koja se odnosi na ograničavanje cijena određenih proizvoda. Dodali smo nova 23 proizvoda. Ostaje ista cijena za suncokretovo ulje, mlijeko s 2,8 posto masnoće, brašno, šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso.

Novi proizvodi: jogurt - nova najviša cijena 0,49 eura (180/200 g), 1 kg Gaude 6,49 eura, smanjenje od 28%: riža 1 kg, nova cijena je 2.29 eura, špageti 1,09 za pola kilograma; svježa jaja, 2.45 eura; svinjski vrat 1 kg, 5.49 eura; juneći vrat s kosti 6.99 nova cijena; hrenovke 1 kg, nova cijena je 2.69 eura.

hamburger, vrsta slanine, nova navijša cijena je 6.99 eura; krumpir, 5 kilograma 3.99 eura; mrkva 1 kg, 0.89; euratoaletni papir 10 rola, 2.99 eura; pelene 1 komad 0,30 eura

image

Ograničenje cijena 30 osnovnih proizvoda*

image

Ograničenje cijena 30 osnovnih proizvoda

Screenshot N1
image

Ograničenje cijena 30 osnovnih proizvoda

N1/
image

Ograničenje cijena 30 osnovnih proizvoda

N1/

Svi ovi proizvodi u trgovinama bit će označeni posebnim logom.

image

Ograničenje cijena za 30 osnovnih proizvoda

Screenshot N1
image

Obavezno označavanje 30 osnovnih proizvoda

Screenshot N1

12:56 Premijer je započeo s prezentacijom mjera.

image

Nove mjere

Screenshot N1

- Nove mjere, koje će stupiti na snagu 1. listopada, te trajati do konca ožujka, vrijede 464 milijuna eura. Postojeće mjere vrijede 551 milijun eura. Dodatno ćemo predstaviti i alokaciju koja se tiče dugoročnog promišljanja o zelenoj tranziciji i energetskoj učinkovitosti i iznosi milijardu i 212 milijuna eura.

- Prvi cilj je zadržati nisku cijenu enerije, ta je mjera teška 228 milijuna eura.

Potom je pokazao graf prema kojemu Zagreb ima najnižu cijenu struje u Europi, osim Budimpešte. Na 66 eura/MWh.

image

Cijena struje u EU

Screenshot N1

- To nije tržišna cijena struje, nego smanjena zbog mjera Vlade.

CIjena za kućanstva ostaje ista, s tim da smo polugodišnji prag s 2.500 kWh podigli na 3.000 kWh i to za onaj dio struje koji iznosi 0,059 eura/kWh. Ova mjera se odnosi na 2,2 milijuna mjernih mjesta.

image

Usporedba prošle i ove godine

Screenshot N1

Plenković je potom objasnio da su građani u 2022. primali tri i pol puta jeftiniji račun nego što bi plaćali da nije bilo mjera Vlade.

- Bez mjera Vlade račun bi iznosio 136 eura, a zahvaljujući mjerama su prosječno plaćali mjesečno 40 eura.

Kada je riječ o cijenama za malo poduzetništvo, ostaje isti nivo subvencije Vlade. Ovom mjerom obuhvaćeno je 93.186 korisnika.

Kada je riječ o cijeni struje za velike gospodarske objekte, nema mjera, rekao je premiejr. Opskrba se ugovara po tržišnim uvjetima. Dajemo im jamstvo da će Vlada, ukoliko dođe do ozbiljnijih poremećaja na tržištu, opet intervenirati.

image

Cijene za javni i neprofitni sektor

Screenshot N1
image

Cijena za malo poduzetništvo

Screenshot N1
image

Cijena za poduzetnike

Screenshot N1

12:43 Najvažnija točka sjednice Vlade je peti paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena. Tijekom jučerašnjeg dana smo razgovarali s predstavnicima sindikata, poslodavaca, obrtnicima, poljoprivrednicima, umirovljenicima i najvećih trgovačkih lanaca te banaka u Hrvatskoj. Ovaj paket je plod konzultacija sa svim akterima u hrvatskom društvu. Ovaj paket ima za cilj održati nisku cijenu energije, prije svega električne. Cijena struje za domove, vrtiće, škole, fakultete, ali i srednje i male poduzetnike ostaje ista, rekao je Plenković.

Dodao je da paket sadrži mjere i za umirovljenike te roditelje s djecom koji dobivaju dječji doplatak, a kojima će biti isplaćen jednokratni dodatak.

- TIjekom 2023. trend stope inflacije je padao, u kolovozu je bio blagi rast. Ove mjere imaju za cilj da se što prije ta putanja smanji. Za određenu vrstu proizvoda bit će smanjene cijene kako bi se zaustavio trend rasta inflacije. Trgovački lanci će pojeftiniti određene proizvode, prije svega prehrambenih, već ovih dana. Siguran sam da će mnogi vratiti cijene s kraja prošle godine. Očekujemo suradnju svih partnera - rekao je Plenković.

- Banke će povećati kamatne stope na štednju građana, ta mjera je protuinflacijska i ide u korist građana. Banke su prepoznale napore Vlade. Dobili smo jamstva banaka, povećanje kamata neće povećati kamatne stope na stambene kredite.


12:30 Andrej Plenković se na početku sjednice osvrnuo na aktualne teme te je izrazio sućut Maroku i Libiji i žrtvama i obiteljima nakon potresa i poplava.

- To je posljedica klimatskih promjena koje dovode do ovakvih tragedija, rekao je.

Govorio je o sjednici GSV-a rekavši da su razgovori bili sadržajni i da je unaprijeđen socijalni dijalog.

- Jučer smo predstavili nove mjere za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu djece. Radi se o velikom broju novih mjera, kojima osnažujemo prava žrtava. Zatim je govorio o detaljima zakonskih izmjena. Odlučili smo poslati jasnu poruku da je ubojstvo žene jer je žena - neprihvatljivo. Za razliku od onih političkih aktera koji temu nasilja pokušavaju podvući pod ideološko pitanje, naš je stav da borba protiv nasilja nema alternativu.


Vlada Republike Hrvatske će na današnjoj sjednici predstaviti novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu.

Vlada je jučer s trgovcima dogovorila smanjenje cijena hrane, no samo je Konzum najavio koje mjere planira poduzeti.

Predsjednik GSV-a Ivan Mišetić iznio je danas ukratko odrednice Vladinog paketa mjera potpore građanima i gospodarstvu koji bi trebao biti objavljen nakon sjednice Vlade.

Mišetić nije želio govoriti o pojedinostima paketa mjera, no izrazio je zadovoljstvo u ime socijalnih partnera Vladinom socijalnom osjetljivošću i nastojanjem očuvanja socijalne kohezije u društvu.

Odgovarajući na novinarski upit potvrdio je da je paketom mjera predviđeno vraćanje cijene 30 artikala na razinu 31. prosinca prošle godine.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel ustvrdio je da je na razini EU "izvanredno stanje" i da su cijene energenata utjecale na "ratno profiterstvo" mnogih u vrijeme krize te da u takvom stanju svako administrativno ograničenje cijena ima logiku i potrebu u zaštiti građana koje to najviše pogađa.

Stoga očekujemo proširenje liste proizvoda koje će Vlada administrativno ograničiti i utvrditi zaštitne cijene te da trgovci za puno širi aspekt proizvoda također smanje cijene, istaknuo je.

"Zadovoljni smo paketom mjera, no nismo sretni što Vlada mora ponovno ići s njima, jer to znači da još uvijek imamo izvanredno stanje", rekao je Novosel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 12:10