VODA POD BOROM

Panika u Metkoviću: Rijeka Neretva raste, kućama ponovno prijeti poplava

Metkovic, 021210.Poplava u opcini Metkovic proglaseno je izvanredno stanje zbog poplave koju je prouzrocio visok vodostaj rijeke Neretve. Poplavljeno je vise od 200 kuca.Na slici: Miljenko Jelcic Grof i jarac Gringo.Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX

METKOVIĆ - Vodostaj rijeke Neretve ponovno raste. U petak oko 17 sati na mjernom mjestu u Metkoviću prešao je 300 centimetara zbog čega je poplavila Mala riva, koja je za nedavnih poplava bila najbolji mjerokaz rasta ili pada Neretve.

Prema neslužbenim informacijama iz Hidroelektrane Jablanica ispušta se oko 1300 metara kubičnih vode u sekundi, što je dovoljan razlog da se zabrinu stanovnici i lijeve i desne strane grada, jer bi ukoliko se nastavi ispuštati ovakvom dinamikom Božić mogli provesti u ribarskim čizmama.

Kako doznajemo, PUZS Dubrovnik izdao je načelnu preporuku da se stave u stanje pripravnosti stožeri zaštite i spašavanja te operativne snage na terenu za slučaj značajnijeg porasta vodostaja.

Uz ispuštanje velikih količina vode iz HE Jablanica, dodatne poteškoće na terenu stvara i obilna kiša i južina, koja je podigla razinu zaobalnih voda i pritoka Neretve. Tako se Neretva već desetak sati ulijeva u rječicu Norin kod mosta na Kuli Norinskoj, koja zatim podiže razinu močvare, zbog čega plavi desna strana Metkovića.

Agencija za vodno područje Jadranskog mora također javlja o povećanju vodostaja u BIH uzvodno od Metkovića, gdje je Neretva kod Dračeva dosegla razinu od 377 centimetara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:03